x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Asta ne mai lipsea: să fim din nou considerați rasiști

Asta ne mai lipsea: să fim din nou considerați rasiști

de Adi Munteanu    |    10 Dec 2020   •   10:43
Asta ne mai lipsea: să fim din nou considerați rasiști

Tocmai ce s-au uitat derapajele rasiste auzite din tribune la meciurile naționalei României cu Ungaria, Suedia și Norvegia, care ne-au adus suspendări și amenzi de la UEFA, că, iată, acum le-am adus aminte europenilor de vechile incidente. De data asta însă nu din tribune, ci de la doi arbitri care au oficiat un meci din Champions League. Presa internațională a explodat la adresa celor doi oficiali români, Sebastian Colțescu și Octavian Șovre. Mai mult, chiar președintele Turciei, Recep Erdogan a cerut măsuri ferme împotriva arbitrilor noștri, acuzându-i de „rasism inadmisibil”. 

Ce s-a întâmplat de fapt? În minutul 14 meciului PSG-Basaksehir de la Paris, Colțescu, arbitrul de rezervă, i-a atras atenția centralului Hațegan de atitudinea neconformă a secundului echipei turce, recomandând acordarea unui cartonaș pentru proteste repetate. Cum Hațegan nu știa la cine se referă Colțescu, l-a întrebat. Atunci, atât Colțescu, cât și arbitrul de la tușă Șovre i-au spus centralului „Ăla negru, dă-i lu’ ăla negru! E inadmisibil ce face”. Din păcate pentru ei, vorbele rostite în română au fost auzite de jucătorii de culoare de pe banca turcilor iar cuvântul „negru” a fost imediat interpretat în cheie rasistă. Echipele au plecat la vestiare, iar meciul a fost amânat pentru a doua zi.

Din păcate, Hațegan nu a avut prezența de spirit să aplaneze conflictul trimițându-l pe Colțescu la vestiar, ci a încercat să facă lecții de semantică a limbii române cu cei de pe banca de rezerve a turcilor, care erau deja foarte iritați. Mai grav este ce se mai aude pe înregistrarea microfoanelor de fond. Acestea au mai prins câteva fraze incriminatoare, în română: „Dar ce? Ei nu ne fac pe noi țigani?”. Acum urmează să se afle a cui este respectiva voce. 

Cel care pierde este Hațegan, considerat printre cei mai buni arbitri de pe continent și favorit să conducă finala Champions League. Acum el va fi scos de pe lista UEFA. Mai mult, UEFA poate lua măsuri și în ceea ce privește organizarea meciurilor din cadrul Campionatului European ce urmează să se desfășoare la București.

×