x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport CM HANDBAL MASCULIN / În sfârşit, victorie - corespondenţă din Osijek

CM HANDBAL MASCULIN / În sfârşit, victorie - corespondenţă din Osijek

de Florin Gongu    |    20 Ian 2009   •   00:00
CM HANDBAL MASCULIN / În sfârşit, victorie - corespondenţă din Osijek

Naţionala României a obţinut ieri prima victorie la CM din Croaţia, 30-26 (15-13) cu Argentina, una dintre contracandidatele la calificarea în grupele principale. Astăzi e zi de pauză, iar mâine tricolorii întâlnesc Australia.



Înaintea turneului final, antrenorul Aihan Omer recunoştea că, deşi pare o echipă accesibilă, Argentina reprezintă un adversar periculos, de care chiar se teme. Iar după înfrângerile înregistrate în primele două meciuri din grupa A, contra Franţei (21-31) şi Ungariei (27-30), o victorie în faţa vicecampioanei Americii de Sud era obligatorie pentru a rămâne în cărţile calificării. Băieţii noştri au început bine partida, s-au desprins repede la 3-0, au continuat în acelaşi ritm, iar în minutul 20 conduceau cu 11-7. Impulsionaţi de Kogovsek şi de Gull, ultimul, la 35 de ani, fiind menajat în meciul anterior, cu Franţa, deoarece chiar el a recunoscut că nu mai poate juca trei partide în trei zile, argentinienii au echilibrat jocul, reuşind să egaleze la 12 (min.28). La pauză a fost totuşi 15-13 pentru România, ultimul gol fiind înscris de Iacob în poarta goală, într-un moment în care adversarii scoseseră portarul.  Ecartul de patru goluri s-a refăcut rapid în debutul reprizei secunde şi, pe fondul unei apărări mai bine organizate a tricolorilor, chiar a crescut, astfel că în minutul 57 tabela indica 28-22 pentru noi, cea mai mare diferenţă din acest joc. Spre deosebire de meciurile anterioare, finalul a fost  liniştit, echipa noastră bifând primul succes la acest turneu. Portarul Rudi Stănescu (13 intervenţii reuşite) a fost din nou unul dintre cei mai buni jucători ai noştri, în atac greul fiind dus de Pârâianu şi de Ghionea, care au marcat în momentele decisive. Astăzi e zi de pauză, mâine fiind programat jocul cu Australia (ora 16:00, în direct la TVR2), cea mai modestă echipă din grupă. Momentul adevărului va fi însă joi, când avem nevoie de o victorie în faţa Slovaciei pentru a ajunge în grupele principale.

Omer vrea concentrare
O dată trecut obstacolul numit Argentina, gândurile lui Aihan Omer se îndreaptă spre meciul cu Slovacia, derby-ul pentru calificarea în grupele principale. "Mă bucur că băieţii au strâns rândurile şi au putut trece peste înfrângerea suferită în faţa Ungariei. Trebuie să ne păstrăm concentrarea pentru meciul cu Australia, pe care vrem să-l câştigăm la o diferenţă cât mai mare şi, totodată, să facem spectacol. Va fi o pregătire bună pentru întâlniea de joi, cu Slovacia, în care se va decide ocupanta locului trei. Am început deja să ne pregătim psihic pentru acest joc şi promit tuturor suporterilor noştri că vom da totul sută la sută ca să şi câştigăm”, a declarat tehnicianul.

Rareş Jurcă: "Victorie după 14 ani!"

La finalul partidei, handbaliştii români nu şi-au ascuns bucuria. "Am câştigat şi noi primul meci la CM după 14 ani. A fost greu să ne mobilizăm după înfrângerea cu Ungaria. Multă lume poate crede că Argentina e un adversar uşor, dar nu e aşa. Sud-americanii încurcă mult jocul, sunt agresivi, arată altceva pe teren. Obligatoriu vom învinge Australia, după care vrem să ne facem treaba şi cu Slovacia. Duminică l-am sărbătorit pe Sorin Bârză, acum poate o să bem şi noi un pahar de apă în plus”, a declarat Rareş Jurcă. La rândul său, Adrian Petrea a acuzat puţin o stare de oboseală: "Atmosfera din vestiar e bună, e bine că avem ziua de pauză, după ce am jucat trei zile consecutiv".

×
Subiecte în articol: sport