x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport CRIZĂ ÎN LIGA 1 / Pelican: “Gata cu contractele imense!”

CRIZĂ ÎN LIGA 1 / Pelican: “Gata cu contractele imense!”

15 Ian 2009   •   00:00
CRIZĂ ÎN LIGA 1 / Pelican: “Gata cu contractele imense!”

Directorul executiv al AMOFM, Dumitru Pelican, este cea mai indicată persoană pentru a vorbi despre efectele crizei financiare în Liga 1.



Fost om de fotbal, comentator şi preşedinte de club, Pelican s-a referit mai întâi la situaţia generală. “Categoric, este criză, dar, repet, dacă statul se va implica şi va debloca anumite lucrări economice, de investiţii, străzi, autostrăzi, linii de cale ferată, cred că putem ţine sub control efectele crizei. Şi BNR-ul are un rol foarte important, nu cred că poate să ţină mai departe blocate toate acele credite imobiliare. Nu, însă, şi creditele de consum, care au fost cea mai mare păcăleală pentru români. Astfel de credite ar trebui să fie cât mai puţine în România”.

“JUCĂTORII POT EVITA CATASTROFELE”
Referitor la situaţia cluburilor, liderul executiv al AMOFM a spus: “Acum ne dăm seama cât de prost s-a investit în aducerea unor fotbalişti-trompetă, cumpăraţi pe sume astronomice şi care n-au confirmat. Excese au fost la Rapid, la Steaua, chiar şi la Dinamo, ca să nu mai zic că la Timişoara şi la Cluj sunt cu adevărat foarte multe asemenea exemple care spun totul despre cât de riscante au fost aceste investiţii. Dumitru Pelican a vorbit şi despre necesitatea renegocierii contractelor: “Trebuie drămuit foarte bine orice contract de jucător, pentru că aceste contracte de 500.000 de euro, plus altele de 300.000-400.000, sunt cu mult peste posibilităţile reale ale investitorilor români. Jucătorii trebuie să înţeleagă că diminuarea contractelor poate să ducă la evitarea pe cât posibil a unor catastrofe financiare. Steaua deja a început să-şi adapteze politica în acest sens. Chiar dacă Dinamo spune, prin vocea domnului Borcea că la ei nu este criză, eu personal nu-l cred, pentru că şi Dinamo are contracte foarte mari. Cine poate să-şi permită să plătească un jucător mediocru, precum Mitea, cu 500.000 de euro. Nici şeful statului american nu câştigă cât câştigă el. De asemenea, drepturile tv sunt mult prea scumpe pentru nivelul valoric actual şi real al campionatului românesc. Ele vor scădea, chiar dacă Mitică Dragomir tot pompa şi ridica nivelul fotbalului nostru”.

Fotbalişti, printre şomeri?

“Putem avea şi fotbalişti şomeri. Decât să aibă contracte de 400.000 de euro, mai bine să ia doar 200.000 ca să nu ajungă şomeri de lux. Putem evita efectele dacă vom gestiona bine banii publici. La această oră, în România avem o rată de şomaj de 4,1%. Raportat la rata medie de şomaj europeană, 7,5%-7,7%, nu este prea mult. Sunt previziuni dintre cele mai sumbre, că vom avea peste 1.200.000 de şomeri, dar personal nu cred. De la cei 380.000 de şomeri câţi avem acum, avem anunţate disponibilizări până în martie 2009 de încă 56.000-60.000 de şomeri. Nu cred că sfârşitul anului 2009 va aduce în România o rată de şomaj mai mare de 5%-5,5% maxim şi sunt mai departe convins că şi în 2009 România poate avea o creştere economică de până la 3,5%, ceea ce nu e puţin”, a mai spus Pelican.

×
Subiecte în articol: sport