x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Destinația: nicăieri

Destinația: nicăieri

de Adi Munteanu    |    23 Oct 2020   •   10:56
Destinația: nicăieri

Rezultatele slabe din campania de toamnă au reaprins spiritele în jurul echipei naționale. Ratarea calificării la EURO ar fi trecut, poate, ca o altă dezamăgire în lunga listă de dezamăgiri din ultimii ani. Însă și următoarele meciuri au arătat aceeași neputință în jocul tricolorilor. În acest moment, situația este atât de complicată, încât nu se vede o ieșire cât de cât onorabilă.


Calificarea la EURO, obiectiv ratat. Menținerea în a doua grupă valorică a Europei: obiectiv ratat și ne va fi extrem de greu să ne calificăm la Campionatul Mondial din Qatar. Mai nou a apărut și spectrul retrogradării în divizia C a Ligii Națiunilor. Astfel, Federația Română de Fotbal a rămas cu un singur obiectiv, însă la nivelul naționalei de tineret: calificarea la Campionatul European U21. Obiectiv realizabil dacă echipa lui Adrian Mutu va fi susținută. 


Mirel Rădoi flutură demisia


Pe fondul criticilor tot mai vehemente, Rădoi aruncă aluzii cum că ar cam vrea să plece după cele două meciuri din noiembrie, cu Norvegia, acasă, și cu Irlanda de Nord, în deplasare, decisive pentru rămânerea în al doilea eșalon al Ligii Națiunilor, ultimul obiectiv, care obiectiv nici nu era pe listă la începutul campaniei de toamnă. Noi visam, nici mai mult, nici mai puțin decât promovarea în Liga A și să jucăm cu Anglia, Germania sau Italia. Acum sperăm să supraviețuim în Liga B. Însă, ca să rămânem aici, România are nevoie de cel puțin două puncte din aceste două dispute, altfel naționala mare va retrograda, coeficientul UEFA se va prăbuși și mai mult și, în loc să jucăm cu echipele mari ale Europei, ne vom „duela” cu Macedonia, Kosovo, Lituania sau Kazahstan. Dacă este să fim realiști, cam acolo ne este în acest moment locul. Cel puțin asta ne-a demonstrat echipa națională în cele cinci meciuri din această toamnă.
Ce-ar fi de făcut în această situație? Multe voci cer plecarea imediată a lui Mirel Rădoi de la echipa mare și aducerea unui antrenor cu experiență care să reconstruiască în 2-3 ani o națională puternică. Cine să fie acest antrenor cu experiență și care să știe să reconstruiască o echipă? Gică Popescu propune ca Dan Petrescu sau Gheorghe Hagi să preia imediat echipa. Argumentul fostului căpitan al naționalei este tocmai experiența la echipele de club, însă numirea unuia dintre cei doi este imposibilă în acest moment. Dan Petrescu este sub contract la CFR Cluj, este angrenat în Cupele Europene și în lupta pentru titlu în Liga 1. Nici Hagi, chiar dacă nu antrenează în acest moment, nu ar putea prelua naționala, pentru că este patron de club în Liga 1 și s-ar afla în conflict de interese. Cum cele două propuneri ies de pe listă, cine i-ar putea lua locul lui Rădoi? Un al experiment cu un antrenor străin? Reghecampf? Șumudică? Olăroiu? 


Sacrificăm și naționala mică?


Situația de la echipa mare se răsfrânge în mod dramatic și la nivelul naționalei U21. În acest moment, puștii lui Adi Mutu par mai în formă decât veteranii lui Rădoi, iar acesta din urmă a și promovat câțiva la echipa mare, Ianis Hagi, Florinel Coman sau Dennis Man, cu prestații pe alocuri mulțumitoare. Acum însă, cum echipa mare a ratat obiectivele, jucătorii eligibili pentru naționala U21 ar trebui să întărească echipa mică în ultimul meci al calificărilor, cu Danemarca, acasă. „De ce n-ar putea juca și «prințișorul Hagi» la U21? Îi cad galoanele? Că la echipa mare nu a impresionat în niciun meci din această toamnă”, întreba Marcel Pușcaș, fost internațional.

 


 

×