x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Euro vazut din Germania - MARCEL RADUCANU

Euro vazut din Germania - MARCEL RADUCANU

06 Iul 2004   •   00:00

Dumnezeu are cetatenie germana si viza de Grecia

Daca nationala Germaniei a fost penibila la Euro 2004, a existat totusi un neamt care a triumfat: antrenorul Greciei, Otto Rehhagel! Este arhicunoscut norocul care i-a insotit, cu mici exceptii, pe nemti, de-a lungul istoriei lor fotbalistice. Acum e limpede ca Rehhagel a dus in Grecia si sansa si, glumind putin, se poate spune ca Dumnezeu are cetatenie germana! Dar pana la noroc a fost altceva ce a dus la triumful absolut incredibil al acestei echipe, care nu realizase nimic in intreaga sa istorie. Titlul european l-au castigat prin mare vointa si disciplina, conditii specifice poporului elen.

Dar pentru fotbal este bine ca a triumfat Grecia. De acum inainte, daca mai era nevoie de aceasta sa-i zicem surpriza, nu mai exista favoriti, iar asta inseamna comprimarea valorilor. Despre finala in sine, am fost dezamagit de jocul vedetelor portugheze, precum si de tactica falimentara adoptata de antrenorul Scolari. Deco nu a mai fost Deco, foarte multe pase gresite, foarte multe faulturi. Intr-un cuvant, inutil, mai mult a incurcat jocul echipei sale. La fel si Figo. Departe de forma care l-a consacrat, speram macar ca va repeta evolutia foarte buna din semifinala cu Olanda. Nu a fost asa. A stat mai mult pe jos, cersind faulturi, in loc sa incerce sa forteze, prin tehnica, sutul pe poarta, singurul mod in care ar fi putut depasi masiva aparare a grecilor. Iar marea speranta Cristiano Ronaldo nu a miscat langa Seitaridis si Kapsis.

Cat despre Scolari, el a pierdut meciul. Nu stiu ce afinitate poate avea pentru acest Pauleta, care a facut efectiv umbra terenului, in timp ce Rui Costa a intrat abia dupa golul grecilor si a fost cel mai bun lusitan. Dar cea mai grava greseala a constat in faptul ca, desi pierduse meciul de dechidere in fata aceleiasi echipe a Greciei, nu si-a luat masuri, cu toate ca a avut o zi in plus de studiu al adversarului! Incredibil!

Revenind la noii campioni europeni, s-a observat ca au avut un atu moral in fata adversarului. S-au aparat exact si agresiv, dar nu dur, au contraatacat ori de cate ori li s-a ivit ocazia si, in plus, au dat dovada de un calm cu adevarat olimpian. Cred ca nu ar fi primit gol daca se mai juca 4 ore. Vreau sa spun si cateva cuvinte si despre arbitrul Merk, alt neamt: a condus jocul exact si a inchis gura celor care vorbeau despre prietenia sa cu Rehhagel. Si eu sunt amic cu el si pot spune ca este onest, lucru pe care l-a si dovedit.

×
Subiecte în articol: sport