x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Fostul șef al Federației de fotbal din China, condamnat la închisoare pe viață

Fostul șef al Federației de fotbal din China, condamnat la închisoare pe viață

de Redacția Jurnalul    |    26 Mar 2024   •   10:45
Fostul șef al Federației de fotbal din China, condamnat la închisoare pe viață

Fostul șef al federației naționale de fotbal din China, Chen Xuyuan, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru acceptarea de mită, a anunțat marți presa de stat, citată de Reuters, în urma uneia dintre cele mai mari anchete anticorupție din ultimii ani în acest sport.

Sentința severă pentru Chen, în vârstă de 67 de ani, încheie o investigație asupra oficialilor de fotbal la nivel înalt din China, într-un sport care se confruntă de mult timp cu corupția, pe care fanii au acuzat-o pentru slabele performanțe ale echipei naționale de-a lungul timpului.

În ultimul episod al unei serii de documentare în patru părți despre corupție, difuzată la televiziunea națională în ianuarie, Chen a declarat că, în noaptea dinaintea devenirii sale ca președinte al Federației Chineze de Fotbal (CFA) în 2019, a primit rucsacuri care conțineau fiecare câte 300.000 de yuani (41.568 de dolari) de la doi oficiali locali din fotbal care doreau ca el „să aibă grijă de ei".

Mărturisirile de corupție au devenit un element obișnuit la televiziunile naționale de când președintele Xi Jinping a venit la putere și a declanșat o amplă campanie anti-corupție care a cuprins și fotbalul.

Un tribunal din provincia centrală Hubei a constatat că Chen a profitat de diversele sale funcții din 2010 până în 2023, inclusiv cele legate de CFA, pentru a ajuta alte persoane în chestiuni legate de contractarea de proiecte, operațiuni de investiții și aranjamente pentru evenimente sportive, a relatat marți agenția oficială de presă Xinhua.

În schimb, Chen a acceptat bani și obiecte de valoare în valoare de peste 81 de milioane de yuani.
Chen a adus „daune enorme" cauzei fotbalului chinezesc, a afirmat Xinhua, citând hotărârea judecătorească.

Printre ceilalți oficiali din fotbal cercetați pentru corupție se numără Chen Yongliang, fost secretar general adjunct executiv al CFA, Liu Lei, fost director la Centrul de management al fotbalului din Wuhan, Yu Hongchen, fost director adjunct al CFA, și Dong Zheng, fost director general al Superligii chineze.

Chen a fost condamnat la 14 ani de închisoare, Yu la 13 ani, iar Dong la opt ani, potrivit presei de stat.

În 2012, fostul președinte al CFA, Xie Yalong, și succesorul său Nan Yong au fost condamnați fiecare la 10 ani și jumătate de închisoare pentru acceptarea de mită în ultima mare operațiune de corupție în fotbal din China.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

 

×