x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Record: Licitația pentru mingea „Mâna lui Dumnezeu" a lui Maradona se apropie de 1,5 milioane de dolari!

Record: Licitația pentru mingea „Mâna lui Dumnezeu" a lui Maradona se apropie de 1,5 milioane de dolari!

de Redacția Jurnalul    |    08 Feb 2023   •   15:45
Record: Licitația pentru mingea „Mâna lui Dumnezeu" a lui Maradona se apropie de 1,5 milioane de dolari!

Licitația pentru mingea cu care a fost marcat celebrul gol "Mâna lui Dumnezeu" al lui Diego Maradona, la Cupa Mondială FIFA 1986 a ajuns la aproape 1,5 milioane de dolari cu o zi înainte de încheierea licitației, informează insidethegame.

Într-unul dintre cele mai emblematice momente din istoria Cupei Mondiale FIFA, Maradona a trimis mingea cu mâna pe lângă portarul englez Peter Shilton în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Mexico City.

Mingea emblematică Adidas a fost deținută anterior de arbitrul meciului, tunisianul Ali Bin Nasser, care a avut-o de când s-a jucat meciul, pe 22 iunie 1986, înainte de a o scoate la licitație împreună cu magazinul de antichități Goldin.

Până în prezent, au fost depuse 18 oferte de la deschiderea licitației, la 20 ianuarie, când oferta inițială a fost de 500.000 de dolari.

Cea mai recentă ofertă, de 1.450.000 de dolari a fost făcută marți.

Licitația se va încheia joi dimineața la ora 04:00, ora României.

"Această minge este esențială pentru probabil cel mai emblematic moment din istoria sportului", a declarat fondatorul Goldin Co, Ken Goldin.

"Moștenirile lui Maradona și ale "Mâinii lui Dumnezeu" sunt întrepătrunse pentru totdeauna, iar peste generații povestea lor va fi spusă în continuare de fanii din întreaga lume."

Tricoul pe care Maradona l-a purtat în același meci "Mâna lui Dumnezeu" a ajuns la o sumă impresionantă de 9,3 milioane de dolari în mai 2022.

La momentul în care a fost făcută acea vânzare, a fost cel mai mare preț plătit vreodată la licitație pentru o piesă sportivă de colecție.

Mingea iconică are înscrisul "Official World Cup Ballon Officiel 1986 Ballon Officiel Coupe du Monde 1986" ștampilat cu negru pe unul dintre panourile pentagonale și "Azteca Mexico" - stadionul pe care a avut loc meciul - ștampilat pe un alt panou.

De asemenea, mingea este însoțită de o scrisoare din partea lui Bin Nasser, plus o scrisoare de autenticitate de la Resolution Photomatching, care a furnizat un ResMatch pentru minge.

Dar Bin Nasser s-ar putea confrunta cu o mare pierdere, dacă nu se va mai licita în ultimele 24 de ore.

Mingea nu a reușit să se vândă la casa de licitații Graham Budd Auctions din Londra în noiembrie anul trecut, în ciuda unei oferte de 2,4 milioane de dolari.

Această cifră a fost cu 600.000 de dolari sub rezerva pe care o cerea Bin Nasser.

Referitor la golul marcat cu mâna, Bin Nasser a declarat: "Nu am putut vedea clar incidentul. Cei doi jucători, Shilton și Maradona, erau cu spatele la mine.

"În conformitate cu instrucțiunile FIFA emise înainte de turneu, m-am uitat la arbitrul de linie pentru confirmarea validității golului - acesta s-a întors la linia de mijloc, indicând că era convins că golul ar trebui să fie valabil.

"La finalul meciului, antrenorul principal al Angliei, Bobby Robson, mi-a spus: "Ai făcut o treabă bună, dar arbitrul de linie a fost iresponsabil"."

Căpitanul Argentinei, care a murit în noiembrie 2020, a susținut că golul a fost marcat "puțin cu capul lui Maradona și puțin cu mâna lui Dumnezeu".

El a marcat și al doilea gol, unul superb, după o acțiune solitară, pentru ca Argentina să câștige cu 2-1.

Apoi, în semifinale, a învins Belgia cu 2-0, Maradona marcând ambele goluri, înainte de a ridica trofeul cu o victorie cu 3-2 în fața Germaniei de Vest, în finală.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: maradona licitatie