x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Președintele CIO: Nu vom sancționa un Comitet Olimpic Național pentru acțiunile guvernului său

Președintele CIO: Nu vom sancționa un Comitet Olimpic Național pentru acțiunile guvernului său

04 Mai 2022   •   17:45
Președintele CIO: Nu vom sancționa un Comitet Olimpic Național pentru acțiunile guvernului său

Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, anunță că nu va sancționa Comitetele Naționale Olimpice (CNO) pentru acțiunile guvernelor, referindu-se îndeosebi la sancțiunile impuse de statele occidentale după invazia Rusiei în Ucraina.

CIO a îndemnat anterior federațiile internaționale să interzică participarea la competiții a sportivilor ruși și belaruși și să nu organizeze evenimente în cele două țări. Bach a declarat că răspunsul CIO a avut ca scop ajutarea și protejarea poporului ucrainean.

„Vom sancționa doar persoanele care sunt responsabile de ceva. Nu vom sancționa un Comitet Olimpic Național pentru acțiunile guvernului său, atâta timp cât persoanele din conducerea CNO-urilor nu susțin aceste acțiuni. Niciunul dintre voi, niciunul dintre voi, nu ar trebui să fie considerat responsabil pentru acțiunile guvernului său. 

Este misiunea noastră și solicitarea autonomiei noastre să o respectăm și să o susținem pentru a ne îndeplini misiunea, pe care în acest moment - din cauza acestor măsuri de protecție - nu o putem îndeplini pe deplin.

Aceasta este dilema noastră. Avem un mare sprijin din partea comunității internaționale și a celor pe care îi privește acest lucru, prietenii noștri ucraineni. Este vorba de a-i proteja, de a-i ajuta. Judecata lor este cea decisivă", a spus acesta.

Totodată, oficialul a precizat că CIO  a luat toate sancțiunile disponibile, inclusiv prima retragere a unui Ordin Olimpic, cu care a fost sancționat președintele rus Vladimir Putin.

El a continuat spunând că măsurile de protecție au fost provocate de sentimentele anti-rusești, ceea ce înseamnă că siguranța sportivilor nu a putut fi asigurată și că, dacă CIO nu ar fi luat măsuri, politicienii și guvernele ar fi început să decidă cine este eligibil să participe la competițiile internaționale.

Bach a spus că aceasta este situația din unele sporturi în prezent, o posibilă referire la decizia de la Wimbledon de a interzice accesul jucătorilor din ambele națiuni sub îndrumarea guvernului britanic.

„Imaginați-vă unde se va ajunge, dacă permitem acest lucru. Dacă permiteți guvernelor gazdă să decidă cine poate participa din motive politice, da, acum este vorba de Rusia și Belarus, dar dacă lăsăm acest lucru să continue, ar putea fi vorba de țara B sau de țara Z.

Am avut multe argumente din partea CNO-urilor care spun „ce faceți acolo?”, ce face ca această situație să fie atât de unică, unde au fost aceste acțiuni atunci când a fost război în Afganistan, Siria, Yemen, Mali, Etiopia și oriunde.

Răspunsul este că aceasta este o încălcare flagrantă a armistițiului olimpic și că acestea sunt măsuri de protecție pe care a trebuit să le luăm pentru că reacția mondială la alte războaie nu a fost ca la invazia Rusiei în Ucraina.

Trebuie să fim atenți pentru a proteja integritatea valorilor noastre olimpice și integritatea competițiilor.

Valorile noastre olimpice înseamnă o competiție pașnică între toți sportivii din toate CNO-urile și, în acest fel, să dăm un exemplu de depășire și de neacceptare a oricărui tip de discriminare.

Un mesaj de pace are o valoare reală doar dacă este un mesaj care vine de la oameni care s-ar putea să nu aibă parte de pace sau să aibă dispute", a mai explicat șeful CIO.

Comitetele olimpice din Rusia și Belarus au evitat până în prezent sancțiunile, în timp ce membrii CIO din Rusia nu au fost nici ei suspendați.

×
Subiecte în articol: cio thomas bach