x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Rusia și Belarus, interzise la Cupa Mondială de baschet FIBA din 2023

Rusia și Belarus, interzise la Cupa Mondială de baschet FIBA din 2023

19 Mai 2022   •   11:40
Rusia și Belarus, interzise la Cupa Mondială de baschet FIBA din 2023

Rusia și Belarus au fost interzise de la Cupa Mondială de baschet de anul viitor din Filipine, a anunțat miercuri Comitetului Executiv al Federației Internaționale de Baschet (FIBA).

Decizia vine după ce în luna martie, la scurt timp după invazia din Ucraina, a anunțat că Rusia a fost exclusă de la Cupa Mondială de baschet feminin de la Sydney, care va avea loc la sfârșitul acestui an.

FIBA a confirmat că acestea vor fi înlocuite la turneu de Puerto Rico.

Rusia a fost retrasă din Grupa H, iar Belarus s-a retras din Grupa B a calificărilor europene pentru FIBA Basketball World Cup 2023, fără a fi desemnate echipe de înlocuire.

Rusia era liderul grupei sale, după ce a câștigat toate cele trei meciuri, și ar fi fost printre favoritele la calificarea la Cupa Mondială pentru al doilea turneu consecutiv.

Belarus a ocupat locul trei în grupă și ar fi fost puțin probabil să se califice.

Rusia a fost, de asemenea, exclusă de la ediția din acest an a FIBA U17 Women's Basketball World Cup, care se va desfășura în Ungaria între 9 și 17 iulie.

Ea va fi înlocuită de Serbia, a doua în grupa B a FIBA U16 Women's European Challenger de anul trecut și singura echipă de pe locul doi din orice grupă care nu s-a calificat, deoarece calificarea în acea grupă a fost acordată gazdei Ungaria, care a terminat pe locul trei.

Aceasta face parte dintr-un set de sancțiuni care înseamnă că echipele din Rusia și Belarus vor fi excluse din toate competițiile naționale FIBA.

Aceasta include și ediția din acest an a FIBA 3x3 World Cup, unde echipa masculină a Rusiei va fi înlocuită de Slovenia, iar cea feminină de Israel.

Belarusul a fost dat afară de la FIBA 3x3 U18 World Cup 2022, Lituania urmând să le ia locul la masculin și Belgia la feminin.

De asemenea, a fost confirmat faptul că FIBA nu va mai organiza niciun turneu în Rusia sau Belarus „până la noi ordine".

Federația rusă de baschet (RBF) a susținut că decizia a fost luată pentru a-și proteja jucătorii.

„Decizia FIBA se datorează în primul rând imposibilității de a asigura siguranța echipelor rusești în timpul competițiilor internaționale", au precizat aceștia într-un comunicat.

„În același timp, nu există o descalificare completă, așa cum s-a întâmplat cu echipele naționale rusești în multe alte sporturi.

Conducerea RBF se aștepta, înțelege și ia această decizie în legătură cu situația actuală din lume și este în contact permanent cu reprezentanții FIBA".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: rusia interzisă