x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Un alpinist clujean a atins un vârf de peste 8 000 de metri din Himalaya

Un alpinist clujean a atins un vârf de peste 8 000 de metri din Himalaya

01 Oct 2016   •   18:45
Un alpinist clujean a atins un vârf de peste 8 000 de metri din Himalaya
Sursa foto: Luca Galuzzi - www.galuzzi.it/Luca Galuzzi / wikipedia.org

Alpinistul clujean Vasile Cipcigan a atins sâmbătă vârful Manaslu, de 8.156 de metri, din Himalaya. "Astăzi, la 7,45 ora Nepalului, Expediţia Manaslu şi-a atins obiectivele. Vasile Cipcigan a atins vârful Manaslu 8.156 m. Vă mulţumim tuturor pentru gândurile bune şi abia aşteptăm să ne revedem cu bine", se arată într-o postare pe contul de Facebook al alpinistului. 

Vasile Cipcigan a pornit în această expediţie alături de jurnalistul Titus Crăciun. Cipcigan, care este şef formaţie la Serviciul Public Judeţean Salvamont - Salvaspeo Cluj, explica, înainte de a porni în expediţie, că ascensiunea finală a vârfului ar putea dura între 8 şi 12 ore, iar coborârea în jur de patru ore, citează Agerpres. Pentru Titus Crăciun, aşa cum mărturisea chiar el, aceasta este prima expediţie pe care o face în afara ţării, demersul său fiind în egală măsură şi unul jurnalistic, dorind ca prin materialele pe care le va publica să contribuie la popularizarea alpinismului. Cipcigan este şi iniţiatorul proiectului "Şapte paşi pe acoperişul lumii", care s-a concretizat până în prezent în patru reuşite: Elbrus (Europa) - 5.642 metri, McKinley (SUA) - 6.194 metri, Aconcagua (America de Sud) - 6.960 metri, Kilimanjaro (Africa) - 5.895 metri. 

Manaslu din masivul Gurkha, munţii Himalaya, este, ca înălţime, al 8-lea vârf al planetei (8.156 metri). Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care, în limba română, se traduce prin Muntele Spiritului. 

 Primii oameni care au reuşit să ajungă pe vârful acestui munte au fost japonezii Yuko Maki şi Tashio Imanishi, împreună cu nepalezul Gyalzen Norbu, la 9 mai 1956. Timişoreanul Horea Colibăşanu este primul român care a cucerit Manaslu, în anul 2006.

×