x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Faliment la Deva

Faliment la Deva

de Vicentiu Neagoe    |    24 Oct 2006   •   00:00

Dupa ce Federatia i-a gonit pe Belu si Bitang de la conducerea lotului feminin, fabrica de medalii de la Deva a falimentat. La ultimele Cam-pionate Mondiale, desfasurate la Aarhus, echipa feminina s-a clasat, in premiera dupa 25 de ani, in afara podiumului.

VREMURI. O imagine cu care ne familiarizaseram risca sa devina acum doar o amintire
Campionatele Mondiale de la Aarhus au confirmat un lucru de care ne temeam cu totii. Gimnastica feminina, care altadata era mandria sportului romanesc, e in colaps. Locul 4 pe echipe este cel mai slab rezultat din 1981 si pana in prezent.

In urma cu 25 de ani, la Madrid, clasarea pe locul 4 a fost explicabila prin criza instalata la nivelul antrenorilor. Bela si Martha Karoly, tehnicienii de numele carora se leaga marile performante ale generatiei Nadiei Comaneci si Teodorei Ungureanu, au ales sa emigreze in SUA cu ocazia participarii la un turneu demonstrativ

ERA. Lotul olimpic de la Deva a fost preluat de Octavian Belu, insa acesta nu putea face minuni peste noapte. Din acel moment, gimnastica romaneasca, sub conducerea lui Belu si, ulterior, a cuplului Octavian Belu - Mariana Bitang, a devenit o adevarata fabrica de medalii. De atunci, gimnastele noastre au cucerit in total 276 de medalii la Campionatele Mondiale, Europene si Jocurile Olimpice, dintre care 108 de aur, 81 de argint si 87 de bronz.

CONSTANTA. Din 1983 si pana in acest an, la fiecare editie a Campionatelor Mondiale sau a Jocurilor Olimpice, Romania a prins intotdeauna podiumul in concursul pe echipe. Fetele noastre au cucerit sase medalii de aur, sapte de argint si una de bronz la CM, plus alte trei de aur, doua de argint si una de bronz la Olimpiade. De asemenea, cel putin o gimnasta a prins primele trei locuri in competitiile de individual compus la cele doua mari competitii. Anul acesta, la Aarhus, Romania a pastrat traditia doar prin Sandra Izbasa, care a reusit sa obtina o medalie de bronz la individual compus. Tot Izbasa ne-a mai adus un argint la barna. In rest, Steliana Nistor, clasata pe locul 7 la individual, si celelalte fete au fost o crunta dezamagire.

FAST NEJUSTIFICAT
Revenita duminica seara in tara, delegatia participanta la CM de la Aarhus a fost intampinata cu mult fast, la Salonul Prezidential al Aeroportului International "Henri Coanda", de catre ANS. Aceasta primire fastuoasa a fost justificata prin obtinerea locului doi in ierarhia pe medalii, uitandu-se ca meritul este aproape in exclusivitate al echipei masculine, mai concret al lui Marian Dragulescu. Dupa ce a gestionat un Campionat Mondial mult sub asteptari, antrenorul Nicolae Forminte se plange de salariul foarte mic. Desi s-a aratat satisfacut de rezultate, presedintele ANS, Florian Gheorghe, a anuntat ca totul va fi analizat la sfarsitul anului: "Vom vedea ce perspective sunt pe viitor. Daca, de exemplu, nu sunt perspective la proba de 400 de metri garduri, la atletism, nu vom mai finanta din bani publici cantonamente pentru sapte-opt atleti in acea proba, ci doar pentru trei-patru. Va fi la fel pentru toate ramurile sportive, pentru ca banii publici nu se arunca pe geam".

×
Subiecte în articol: sport