x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Calificare miraculoasă

Calificare miraculoasă

de Vlad Ionescu    |    21 Iun 2010   •   00:00
Calificare miraculoasă
Sursa foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor/Intact Images

După înfrângerea suferită în meciul tur, la Bucureşti, scor 28-32, puţini mai credeau în capacitatea jucătorilor noştri de a întoarce rezultatul pe terenul ruşilor. Antrenorii Vasile Stângă şi Nicolae Munteanu au reuşit însă să-şi mobilizeze elevii, astfel că la Cehov pe teren a intrat parcă o altă echipă, mult mai încrezătoare şi mai decisă să-şi joace cartea până la capăt.



Meciul în sine a fost controlat încă din primele minute de tricolori, care au intrat la pauză cu un avantaj de trei goluri, 16-13, după ce, la un moment dat, au condus cu 15-9. În repriza secundă, gazdele au încercat să revină în joc, s-au apropiat în câteva rânduri periculos, dar de fiecare dată băieţii noştri au refăcut diferenţa. Ultimele cinci minute au fost tăioase, românii reuşind să se desprindă de la 31-29 la 36-31.

Cu zece secunde înainte de final, Ghionea a închis tabela de la linia de 7 metri. România a obţinut astfel a doua calificare consecutivă la turneul final al CM, după cea din 2009, din Croaţia, în timp ce Rusia, multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană, a rămas acasă pentru prima oară în ultimii 46 de ani! Golurile echipei noastre au fost marcate de Csepreghi (8), Şania (7), Novanc (5), Jurcă (4), Ghionea (4), Florea (4), Stamate (2), Fenici (2) şi Sabou (1). "Nu cred că ruşii ne-au luat pe sus. Dacă privim în urmă, observăm că ei joacă mai bine în deplasare. În partida de la Bucureşti noi am fost timoraţi şi prea apăsaţi de importanţa meciului. Acum ne putem bucura pentru această calificare miraculoasă", a declarat Nicolae Munteanu.

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, care a trăit meciul la intensitate maximă, în faţa televizorului, este încrezător că actuala generaţie de jucători poate aduce România în vârf, acolo unde s-a aflat ani în şir. "A fost groaznic de emoţionant să privesc meciul, mai ales că jucam la ruşi acasă. Mi-a plăcut întreaga echipă, mai ales reprezentanţii valului tânăr, cu Csepreghi în frunte. Această calificare e meritul tinerilor şi este un semn bun, după ce ne-am calificat şi în 2009. Au fost 14 ani de absenţă până atunci, dar acum mi se îndeplineşte un vis pe care l-am avut ani de zile. Cred că România poate reveni acolo sus", a spus fostul dublu campion al lumii.


Tragerea la sorţi va avea loc la 9 iulie
Campionatul Mondial va reuni 24 de echipe şi se va disputa în perioada 13-30 ianuarie 2011 în Suedia. Tragerea la sorţi va avea loc la 9 iulie la Goteborg, când vor fi stabilite cele patru grupe a câte şase echipe fiecare. Oraşele gazdă sunt Malmo, Lund, Kristianstad, Goteborg, Skovde, Jonkoping, Linkoping şi Norrkoping. Sunt deja calificate Suedia - ţara gazdă, Franţa - campioana mondială, Polonia, Islanda şi Croaţia - primele trei clasate la CE 2010, Japonia, Coreea de Sud şi Bahrain - din Asia, Egipt, Tunisia şi Algeria ş din Africa, Australia - din Oceania. Din Europa, primele echipe care s-au calificat după meciurile de baraj sunt România, Spania şi Serbia.

×
Subiecte în articol: alte stiri din sport