x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Dosarul Transferurilor! MM Stoica, Gică Popescu şi fraţii Becali, primii audiaţi!

Dosarul Transferurilor! MM Stoica, Gică Popescu şi fraţii Becali, primii audiaţi!

19 Noi 2010   •   07:40
Dosarul Transferurilor! MM Stoica, Gică Popescu şi fraţii Becali, primii audiaţi!

Instanţa trebuia să îi audieze şi pe George Copos, patronul Clubului Rapid, Cristian Borcea, preşedintele executiv al FC Dinamo, şi Gheorghe Neţoiu, fost acţionar al acestui club, însă aceştia au lipsit la termenul de joi, astfel că judecătorii au decis emiterea unor mandate de aducere pentru următorul termen, din 22 decembrie. În cazul lui Jean Pădureanu, avocatul preşedintelui clubului Gloria Bistriţa a cerut Instanţei suspendarea procesului în ce-l priveşte pe clientul său deoarece acesta este grav bolnav.

După 25 de termene, MM Stoica, Gică Popescu, Ioan şi Victor Becali s-au prezentat la instanţă pentru a fi, în sfârşit, audiaţi în dosarul în care mai mulţi patroni de cluburi de fotbal, impresari şi oameni de afaceri au fost deferiţi Justiţiei pentru tranferurile mai multor fotbalişti.

Primul audiat a fost MM Stoica

După ce i s-au repetat acuzaţiile aduse de anchetatorii DNA, fostul conducător al Oţelului Galaţi a arătat în faţa instanţei că este nevinovat şi că îşi menţine declaraţiile date în faţa procurorilor anticorupţie.

Întrebat în legătură cu jucătorul Iulian Arhire, Stoica a arătat instanţei că transferul acestuia în străinătate a reprezentat un succes la nivelul anului 1999. Stoica a precizat că transferul lui Arhire s-a făcut pentru suma de 150.000 de dolari, plus 550.000 de dolari, bani ce au ajuns la impresarul sud-coreean care s-a ocupat de transferul jucătorului la clubul Pohang Steelers.

Potrivit lui Stoica, transferul ar fi fost un succes pentru că Arhire "era un jucător limitat, s-a şi dovedit, care nu juca mai nimic", acesta valorând, potrivit grilei de transfer de la acea vreme, doar aproximativ 25.000 de dolari. În contextul în care Pohang Steelers a oferit clubului Oţelul Galaţi 150.000, acesta din urmă, care "era într-un mare impas financiar" a câştigat mai bine de 125.000 de dolari prin transferul acestui jucător "slab cotat". Stoica a arătat că i s-a părut "foarte mare" comisionul impresarului sud-coreean, dar că per total tranferul lui Arhire a scos clubul din impasul financiar în care se afla la acea vreme.

Întrebat de ce cei 150.000 de dolari au fost trecuţi în vistieria clubului gălăţean la un interval mare de timp, Stoica a motivat că totul s-a petrecut din vina casierului clubului, care a făcut o eroare de consemnare, dar care totuşi a fost îndreptată la un an de zile de la primirea banilor.

Instanţa l-a întrebat apoi despre modul înstrăinării drepturilor federative ale jucătorului Florin Cernat, Stoica explicând instanţei că la acel moment nu exista nicio lege care să impună semnarea unui memorandum privind aceste drepturi ale jucătorilor de fotbal. El a precizat că oricum în orice acţiune a sa şi-a anunţat mai întâi superiorii şi Consiliul de Administraţie al Clubului Oţelul Galaţi.

Mihai Stoica a mai spus că Cernat era un jucător de perspectivă şi că de transferul acestuia s-a ocupat Ioan Becali, care a obţinut pentru fotbalist o ofertă de 700.000 de dolari. Stoica a adăugat că toate actele de transfer şi tot ce ţinea de aceste proceduri erau cunoscute de către Federaţia Română de Fotbal (FRF), care era unul dintre pionii din procedura de transfer.

Următorul pe listă, Ioan Becali

Impresarul FIFA a ţinut ca la începutul declaraţiei sale să îi facă o scurtă introducere judecătoarei despre ceea ce înseamnă fotbal şi nivelul ratei de transfer a jucătorilor din România în raport de alte ţări din lume la momentul anilor 1990-2006.

"În fotbalul românesc de după 1990, sumele ceva mai mari de bani obţinute pentru transferul unui jucător au însemnat enormităţi pentru lume şi pentru procurori. La acea vreme, 700.000 de dolari pentru un jucător era ceva fantastic. Vedeţi exemplul jucătorului Schneider. El a fost luat de un club cu 11 milioane de euro, după ce anterior fusese achiziţionat de respectivul club cu 24 de milioane de euro. Cei 13 milioane de euro sunt bani pierduţi din cauza lipsei de adaptare a jucătorului, din cauza ineficienţei sale pe acest fond de neadaptare. Trebuie să înţelegeţi că fotbalul şi transferurile înseamnă şansă, noroc. Procuratura românească nu a înţeles însă fenomenul fotbal. De exemplu, Gică Hagi, care este un mare fotbalist, un bun antrenor, dar fără noroc, nu a avut noroc. Alţii au avut", a explicat Ioan Becali în preambulul declaraţiei sale.

Ioan Becali a spus apoi că este nevinovat pentru toate acuzaţiile aduse de anchetatori. Întrebat în legătură cu transferul lui Cosmin Contra, impresarul a declarat că acesta a semnat contractul cu Deportivo Alaves pentru 800.000 de dolari în patru ani de zile. Astfel, Contra trebuia să primească 200.000 de dolari anual, în două tranşe, primăvara şi toamna. Becali a recunoscut că Alaves trimitea salariul fotbalistului prin contul său, însă a precizat că fotbalistul şi-a primit întotdeauna banii.

Ioan Becali a precizat că, în acest caz, Contra a primit doar 200.000 de euro, respectiv "în toamnă şi în primăvara anului viitor", ca urmare a faptului că după acel moment nu a mai jucat la Clubul Deportivo Alaves. "Era şi normal ca eu să nu-i mai dau niciun ban de vreme ce clubul nu-l mai plătea pentru că a plecat şi nu mai juca pentru ei", a conchis Becali.

În legătură cu transferurile jucătorilor Ionel Ganea, Paul Codrea şi Bogdan Mara, Ioan Becali a arătat instanţei că nu a avut nici o implicare.

A urmat audierea lui Victor Becali

Acesta a spus instanţei că în cazul tranferului lui Paul Codrea el nu a avut nici o implicare, la acea vreme neavând licenţă de agent FIFA. În alte cazuri, după ce a obţinut licenţa, Victor Becali a spus că l-a mai ajutat pe Ioan Becali cu unele transferuri, însă doar legat de traducerea unor acte şi de efectuarea unor drumuri la Atena privindu-l pe jucătorul Lucian Sânmărtean.

Ultimul audiat a fost Gică Popescu

În declaraţia sa, fostul internaţional a arătat instanţei că în anul 2000, când s-a făcut perfectarea înstrăinării drepturilor federative ale jucătorului Lucian Sânmărtean, el era încă fotbalist activ. El a spus că ulterior, în 2003, când s-a încheiat contractul dintre jucător şi clubul Panathinaikos Atena, el abia îşi luase licenţa de agent FIFA. Popescu a precizat că singurul ajutor oferit în cazul transferului lui Sânmărtean a fost acela de a traduce o serie de acte datorită faptului că ştia bine limba engleză.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, la 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, aceştia fiind acuzaţi de evaziune fiscală la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005.

Iată transferurile vizate

Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la Rapid la clubul sud-coreean Pohang Steelers

Iulian Arhire - de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999

Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999

Ionel Ganea - de la Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart, din iulie 1999

Paul Codrea - de la Dinamo (împrumutat la FC Argeş) la Genoa 1893, realizat în ianuarie 2001

Florin Cernat - în februarie 2001, de la Dinamo la Dinamo Kiev

Bogdan Mara - în iulie 2001, de la Dinamo la Deportivo Alaves

Nicolae Mitea - în august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam

Lucian Sânmărtean - în august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena

Florin Bratu - în septembrie 2003, de la Rapid la Galatasaray Istanbul

Dan Alexa - de la Dinamo la Guoan Beijing (China), realizat în iunie 2004

Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

×