x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Liga 1 a devenit o pălărie prea mare pentru unii

Liga 1 a devenit o pălărie prea mare pentru unii

de Adi Munteanu    |    04 Oct 2023   •   08:40
Liga 1 a devenit o pălărie prea mare pentru unii

Chiar dacă au trecut doar 11 etape din Liga 1, microbiștii și-au făcut o impresie despre cum va arăta țintarul care va împărți echipele în play-off și play-out. Dacă ordinea din fruntea clasamentului este stabilită, la retrogradare sunt 4-5 echipe pentru care Liga 1 este o competiție peste posibilitățile lor.

 

Spre deosebire de alți ani, în această ediție campionatul s-a decantat mai repede. În doar trei luni Liga 1 s-a împărțit în trei grupe. „Vinovată” este FCSB, care a pornit lansat sezonul și a forțat echipele să țină pasul cu ea, să nu se facă o diferență prea mare în fruntea clasamentului. Cine a putut, a rămas aproape de FCSB: CFR, Universitatea Craiova și Rapid. Celelalte s-au repliat și vreo șase echipe au rămas cu obiectivul de a trage să prindă play-off-ul. În partea de jos însă, în „nisipurile mișcătoare” ale subsolului, se zbat nu mai puțin de șase echipe, iar lupta pentru supraviețuirea în primul eșalon va fi mai dură chiar decât lupta la titlu. 

„Câinii” au început să mârâie „Demisia”

Cu patru înfrângeri consecutive, și fără gol marcat, la Dinamo au început să apară îndoieli vizavi de capacitatea lui Ovidiu Burcă de a duce echipa la nivelul primei ligi. „Tot respectul pentru ce a făcut, dar se pare că și-a atins limitele. Mai sus nu poate duce echipa”, sunt voci care se aud tot mai des printre fani. Alte voci îl susțin în continuare pe Burcă, însă arată cu degetul spre acționarii de la Red&White: „Până acum nu a făcut nimic în calitate de acționari. N-au atras nici un investitor potent financiar. Și nici nu credem că va veni cineva cu bani la condițiile pe care le impun ei. Vor să comande pe banii altora. Iar succesul cu dosarul de insolvență nu este deloc meritul lor, ci al lui Zăvăleanu. El a făcut totul cu procesul. Ei doar s-au uitat”. 

Deocamdată, scaunul antrenorului este în siguranță, în ciuda locului din clasament și a secetei de goluri, însă o așteaptă meciuri grele iar mârâitul „câinilor” ar putea deveni lătrat: „Demisia!”. Nici programul următoarelor meciuri nu par să-l ajute, fiind unul cumplit pentru Dinamo. Joacă acasă cu CFR și FCSB, și în deplasare cu Sibiu, UTA, Universitatea Craiova și Sepsi, iar zestrea de puncte ar putea fi zero. Doar partida cu Poli Iași pare ceva mai accesibilă, însă pachetul ăsta de meciuri ar putea-o duce pe ultimul loc sau, de asemenea, ar putea fi și promisa revenire a echipei pe care o tot rostește Burcă: „Creșterea jocului echipei este vizibil. De la meci la meci echipa este tot mai omogenă. Vom reuși, așa cum am reușit-o și anul trecut”, spune el. Însă Burcă nu spune că, deși a promovat, Dinamo s-a calificat în play-off cu imens noroc, ajutată de jocul rezultatelor din ultima etapă a sezonului regulat al Ligii 2. Cum-necum, Dinamo trebuie să treacă de această serie de meciuri cu măcar 6 puncte, altfel situația devine și mai grea. 

La Botoșani se vede deja „B”-ul

Cea mai mare prăbușire a sezonului se petrece la Botoșani. Echipa lui Iftime nu mai joacă nimic și s-a instalat „confortabil” pe ultimul loc al clasamentului, poziție în care poate fi deranjată doar de Dinamo sau de UTA. Patronul caută soluții, însă nimic nu mai funcționează. Vraja pe care a avut-o în urmă cu câțiva ani Croitoru nu a mai funcționat la revenirea în nordul Moldovei. Nici aducerea lui Dan Alexa nu a schimbat ceva. Au avut ocazia s-o facă la Craiova, cu Universitatea, o echipă care deși a câștigat cu 5-1, nu a jucat nimic. Echipa antrenată temporar de Papură a făcut cel mai slab joc din sezon și oricare altă echipă din Liga 1, chiar și Dinamo, ar fi făcut același 5-1 cu oltenii, doar că invers. Însă Botoșaniul nu a fost în stare să bată Craiova lui Rotaru, și a mai încasat și scor de maidan de la o echipă de învins lejer. Deja la 5 puncte de un loc salvabil și cu un program dificil, cu FCSB, Sepsi și Farul, la Botoșani se vede tot mai clar Liga 2.

Rednic nu mai sperie ca pe vremuri

O situație grea este și la Arad, iar postul lui Mircea Rednic este în pericol. Are doar două victorii în acest sezon, completează trioul codașelor și pare să se repete istoria ultimelor sezoane, când de fiecare dată a evitat în ultimul moment retrogradarea. Rednic a revenit pe bancă după atacul de cord suferit pe 30 august, în seara în care a învins FCSB. De atunci, UTA nu a mai învins pe nimeni, în ciuda faptului că a avut adversari abordabili: 0-1 cu Sepsi, 0-1 cu U Cluj, 2-2 cu FC Botoșani și 0-0 cu FC Voluntari. Totuși „Bătrâna doamnă” nu a jucat chiar rău, însă atacul a lăsat mult de dorit. Mai nou, UTA trebuie să-și mute meciurile de acasă la Oradea, pentru că trebuie schimbat gazonul de pe arena „Francisc Neuman”, iar Rednic trebuie să „sperie” ca pe vremuri, când lua titlul cu Dinamo și Rapid. În weekend UTA joacă în deplasare, la Ploiești, cu Petrolul, iar o nouă înfrângere ar mări distanța de locurile salvabile. 

Nici Voluntariul nu are liniște

Fără victorie din 7 august, FC Voluntari completează cvartetul codașelor. Chiar dacă este aproape de Poli Iași, U Cluj și FCU Craiova, echipa de lângă București este în cădere liberă. Antrenorul Ilie Poenaru are ocazia să-și spele toate păcatele în weekend cu Universitatea Craiova, dar, în același timp, poate fi și ultimul lui meci pe banca echipei. Voluntari începuse foarte bine sezonul, cu trei victorii în patru etape, după care au urmat 5 eșecuri și două egaluri și poziția în clasament la limita locurilor retrogradabile.   

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: liga 1 play of play out