x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Copiii lui Hagi tulbură visurile europene din play-off

Copiii lui Hagi tulbură visurile europene din play-off

de ​​​​​​​Adi Munteanu    |    22 Apr 2024   •   08:40
Copiii lui Hagi tulbură visurile europene din play-off
Sursa foto: Farul Constanța/Facebook

Nimic nu mai seamănă cu situația de la încheierea sezonului regular. Înaintea play-off-ului previziunile erau următoarele: FCSB și Rapid se vor bate la titlu, CFR și Universitatea Craiova se vor lupta pentru Cupa României și locul 3 în Liga 1. Farul și Sepsi erau văzute ca niște echipe „și ele, pe acolo”. Apoi, în doar 5 etape, FCSB este scăpată în campioană, Corvinul Hunedoara a stricat calculele vizavi de Cupa României, iar acum miza a rămas doar locurile 2-3. Între timp, Farul și-a revenit și ar putea trimite în afara cupele europene încă o echipă care era văzută favorită.

Weekend cu năbădăi în ambele ligi. Clasamentele s-au strâns și oricine poate visa la orice. De exemplu, în play-off-ul Ligii 1, în afară de FCSB, care va merge în preliminariile Champions League, toate celelalte cinci cluburi au șanse la locurile 2-3, care duc în Conference League. Strânse în clasament în marja unui pas greșit, cine calcă strâmb iese din calcule. Cu cinci  etape rămase există o singură certitudine: campioana este FCSB, care mai poate pierde doar dacă nu se prezintă la meciuri. Rolul echipei lui Gigi Becali este acum doar unul de arbitru. Practic, cine reușește să fure puncte liderului are o șansă în plus să completeze podiumul.

Momentan, Universitatea are un ușor avantaj chiar înaintea meciului de aseară (jucat după închiderea ediției). Este de urmărit însă felul cum va reuși nou-instalatul antrenor Costel Gâlcă să strunească lotul capricios și extrem de răsfățat al craiovenilor. Până acum, un singur tehnician a încercat să facă ordine în vestiar, Mirel Rădoi, însă și acesta a fost înfrânt și a fost nevoit să plece. Vestiarul a schimbat antrenorii pe bandă rulantă la Universitatea Craiova, iar jocul lăsat la cheremul mofturilor jucătorilor a lăsat mult de dorit. Fără Mitriță, echipa n-ar fi prins play-off-ul, iar ascensiunea până pe locul 3 este datorată hazardului și faptului că celelalte echipe cu pretenții la podium au dezamăgit mai mult. Rapid, de exemplu, parcă și-a propus să joace serios doar cu FCSB.

La CFR, echipa a fost parcă mai preocupată să scape de Adi Mutu decât să mai tragă de obiectiv. Nu le-a păsat nici măcar că au încasat rușinos 10 goluri în 3 meciuri (4 de la Corvinul în Cupă, 5 de la Farul și unul, acasă, de la FCSB). Astfel că, pe nepusă masă, a apărut în discuție Farul, cotată la începutul play-off-lui cu șanse minime. Un moment al adevărului s-ar putea petrece la mijlocul săptămânii, când va avea loc o etapă intermediară, înghesuită în doar două zile, miercuri și joi. Ei bine, miercuri, 24 aprilie, Rapid și Sepsi și-ar putea juca ultima șansă, cu Farul, respectiv FCSB. A doua zi, din nou un meci care pe care, Universitatea - CFR.

Hagi, tot cu copiii

La finalul sezonului regular, Farul era într-o criză vizibilă, fiind la un un singur punct de ratarea play-off-ului. Ultimele patru meciuri fără victorie și un joc neconcludent nu dădeau mari speranțe la mai mult de locul 5. La separarea apelor și înjumătățirea punctelor, Farul a fost considerată de rivale drept „ăia pe care-i batem toți”, și s-au culcat pe o ureche. Hagi însă nu s-a mulțumit și a scos fum din jucători. Rezultatul? Cel mai bun parcurs din play-off după FCSB: 3 victorii, un egal și o înfrângere, cu FCSB, și aceea cu mult ghinion. Astfel că Farul a ajuns favorită la locul 2, după ce a făcut instrucție cu CFR, 5-1 a fost totuși un scor mic. Copiii lui Hagi au făcut diferența ca în sezonul trecut: Louis Munteanu - decisiv, a răsărit și excelentul Ionuț Cojocaru, și-a revenit și Grameni la forma din 2022-2023.

Corvinul, marea „vinovată”

Situația era mai calmă dacă nu bulversa Corvinul Hunedoara toate calculele. Însă nu se ajungea aici dacă CFR, Universitatea Craiova și Rapid nu ar fi desconsiderat Cupa României. Așa s-a ajuns la momentul în care cei trei grazi au devenit suporteri ai FC Voluntari, ca ilfovenii să câștige trofeul. Fără licență UEFA, Voluntariul ar fi făcut eligibil locul 4, fie și cu un baraj cu câștigătoarea play-out-ului. Doar că echipa din Voluntari a fost mai preocupată de salvarea de la retrogradare și nu a dat, la rândul ei, doi bani pe Cupa României. Corvinul s-a luat în serios și le-a dat cu terenul în cap ilfovenilor și i-a băgat în ședință pe „granzii” Ligii 1. Un lucru este cert, cel puțin una dintre CFR, Rapid sau Universitatea nu va juca în Europa. Iar la cum arată acum clasamentul, urmare a ascensiunii Farului, chiar două dintre ele nu vor prinde cupele europene. Dacă Farul lui Hagi, echipă neluată în calcul acum 5 etape, va confirma creșterea de formă și va rămâne pe podium, încă un nume din grupul „granzilor” va pierde Europa.

Dinamo, cu ochii pe play-off-ul Ligii 2

Deși este într-o vizibilă creștere de formă, Dinamo este încă cu mari emoții. Beneficiari ai unui ajutor din partea lui Mititelu, care s-a așezat confortabil pe ultimul loc, „Câinii” urmăresc echipele din Liga a 2-a cu care ar putea juca în barajul de supraviețuire. Situația la promovare din Liga 2 este simplă. Din șase echipe, două nu au drept de promovare, două promovează direct și două vor juca baraj. Culmea este că cele mai în formă echipe sunt chiar cele fără drept de promovare, Corvinul și Șelimbăr. Unirea Slobozia este favorită la promovare directă, cu un avantaj de 11 puncte față de o urmăritoare cu drepturi de Liga 1, iar pentru al doilea loc direct promovabil este o luptă strânsă între Csikszereda M. Ciuc și Gloria Buzău. Ultima pe listă, și de departe cea mai slabă din play-off-ul ligii secunde, CS Mioveni, pare cea mai comodă adversară pentru Dinamo în barajul pentru supraviețuire. Însă pentru asta, Dinamo trebuie să se claseze pe locul 13 în play-out.

 

×