23 de meciuri a pregătit Dică la FCSB cu un bilanț slab. Doar calificarea în grupele Conference League au mai îndulcit situația, însă rezultatele ulterioare în Europa și în Liga 1 l-au determinat să facă ce au făcut și predecesorii Toni Petrea, Bogdan Argeș Vintilă, Dinu Todoran, Bogdan Andone, Mihai Teja sau Edi Iordănescu: a demisionat, observând că una se pregătește la antrenamente, alta joacă echipa în meciurile oficiale „după ce intervine cineva și schimbă tactica”. Acel cineva este, desigur, patronul.
Putea face Dică mai mult?
Când a venit la FCSB la sfârșitul lunii iulie, „Dicanio” era privit ca un antrenor perfect. Secund la naționala României timp de doi ani, l-a făcut pe Gigi Becali să fie sigur că echipa va defila în campionat și promitea chiar grupele Champions League, „mă voi implica și așa va fi!”, spunea el când l-a adus pe Dică la FCSB. De atunci, Nicolae Dică nu a făcut altceva decât să-și asume toată vina și să găsească explicații pentru toate deciziile pe care le lua Becali. De la declarațiile că nu-l mai interesează cupele europene, impunerea peste capul antrenorului să se folosească doar rezerve la Silkeborg, schimbarea sistemului preferat de Dică, 4-2-3-1, în 4-3-3 și ordinul ca Octavian Popescu să joace în centru, ca număr 10. Asta a făcut ca Dică să fie un personaj în plus, fără autoritate, iar echipa să fie bulversată și în Europa, și în Liga 1, Tavi Popescu să aibă un randament tot mai slab, Florinel Coman să fie tot mai absent în joc, David Miculescu să nu nu-și găsească locul pe teren, Compagno să nu primească mingi utile, fiind nevoit să coboare la mijlocul terenului să-și ia baloane, iar totul să depindă de forma oscilantă a lui Darius Olaru. Cam la asta s-ar rezuma jocul FCSB în acest sezon.
Meciul cu U Cluj a umplut paharul
Dică ar fi vrut să plece după rușinea 0-10 cu Silkeborg, dar a fost întors din drum. A mai rezistat o săptămână, până la meciul de la Cluj, cu nou promovata „U”. Impresia generală a fost că echipa nu a vrut să joace, iar Dică se uita neputincios de pe margine. Scorul de 2-1 pentru „Șepcile roșii” este foarte mincinos, doar ghinionul și câteva intervenții excelente ale lui Târnovanu au făcut ca la pauză să nu fie 5-0 pentru U Cluj. În cele din urmă, mai ales după ce patronul a declarat dă nu-i va refuza demisia, Dică a înțeles că nu mai este dorit și a făcut ce trebuia să facă după 0-10 cu Silkeborg, și-a dat demisia.
Ilie Poenaru sau Andrei Prepeliță
Cum preferatul Toni Petrea este sub contract cu Chindia Târgoviște, Gigi Becali are de ales dintre singurii antrenori disponibili în acest moment pe piață, Ilie Poenaru, demis chiar ieri de la UTA Arad, și Andrei Prepeliță, demis săptămâna trecută de la FC Argeș. Cum niciunul dintre cei doi nu au licența Pro, stafful va cuprinde și un „antrenor în acte”, de fațadă. În cazul lui Poenaru, „principalul” este Marin Dună, iar la Prepeliță „principalul” este George Neagu. Până la numirea unuia dintre cei doi, de echipă se va ocupa secundul Mihai Pintilii, inclusiv la meciul de joi din UECL, cu West Ham United. Însă Pintilii va rămâne în stafful tehnic al FCSB și cu Poenaru, și cu Prepeliță, fiind preferatul patronului.
Obiectivul noului antrenor este play-off-ul, însă asta nu înseamnă automat cupele europene, doar primele două locuri merg direct în Europa, și câștigarea Cupa României.
Dică a pățit ce au pățit și predecesorii: i s-a subminat autoritatea în vestiar
Telenovelele antrenorilor la FCSB au mereu același început și același deznodământ. La numire se fac declarații pompoase, optimiste și nelipsitul „Am adus antrenor să luăm titlul și să ne calificăm în Champions League”. După doar câteva săptămâni tot acest discurs se schimbă radical și doar puțini au mai rezistat până la finalul turului sau sezonului. La primele semne de îndoială, patronul a început să se impună la echipă, să facă schimbările, să dicteze tactica, să decidă primul 11. Lucrul ăsta a subminat autoritatea antrenorului în vestiar, care nu mai avea altceva de făcut decât „să-i alerge pe jucători, să aibă rezistență fizică”, după cu spunea chiar patronul. Primul antrenor care nu a ascultat de sfaturile din Lojă a fost Cristiano Bergodi, în 2009, antrenorul dându-l afară din vestiar pe patron, care patron l-a demis a doua zi pe Bergodi. Un alt caz de libertate la echipă a fost al lui Costel Gâlcă, însă atunci Gigi Becali era în închisoare iar Gâlcă, văzându-și liniștit de treabă, a câștigat titlul, Cupa României și Cupa Ligii, după care a plecat.
Nu același lucru se poate spune despre Toni Petrea, Mihai Teja, Bogdan Andone, Bogdan Vintilă sau Dinu Todoran. Aceștia, chiar dacă n-au avut rezultate notabile, au fost menținuți doar pentru că ascultau indicațiile comunicate „de la palat”.
Bilanțul lui Dică la FCSB: 9 victorii, 7 înfrângeri și 7 egaluri. Echipa a înscris 34 de goluri și a primit 39, din care 10 în dubla cu Silkeborg din Conference League.
Opt antrenori a schimbat FCSB după „tripla” lui Gâlcă din 2015, și a obținut un singur trofeu, Cupa României în 2021, cu Toni Petrea pe bancă.
Reghe și Gâlcă, ultimii antrenori liberi la FCSB, au adus ultimele titluri