x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international CM 2006 / Mapamondul e azzurro

CM 2006 / Mapamondul e azzurro

de Dragos Stoica    |    10 Iul 2006   •   00:00
CM 2006 / Mapamondul e azzurro

Italia a devenit aseara campioana mondiala, castigand o finala drama-tica, decisa dupa loviturile de departajare.

Corespondenta din Berlin
Italia a devenit aseara campioana mondiala, castigand o finala dramatica, decisa dupa loviturile de departajare.

Ultimul act al turneului final a inceput si s-a incheiat furtunos. Paradoxal, omul care aducea Frantei trofeul european in urma cu sase ani, David Trezeguet, a ratat penalty-ul care a dus titlul mondial in vitrina Italiei.

EVENIMENTE. Primele 19 minute au fost furibunde. Mai intai, arbitrul Elizondo a dictat foarte usor penalty la caderea in careu a lui Malouda, iar Zidane a transformat cu o executie magistrala. Italienii au ripostat dupa doar 12 minute, cand Materazzi s-a inaltat imperial si a reluat in plasa o centrare din corner a lui Pirlo. Avea sa fie singurul sut pe spatiul portii al trupei lui Marcello Lippi.

In ciuda dominarii accentuate a francezilor, nimeni nu avea cum sa evite prelungirile, pe parcursul carora, in minutul 103, portarul Buffon a salvat miraculos o lovitura de cap a lui Zidane. Pentru a doua oara in istoria CM, titlul mondial s-a decis in urma loteriei penalty-urilor. Daca la editia din SUA 1994, italienii pierdeau in fata Braziliei, de data aceasta au izbandit. In urma cu 12 ani, erau ingropati de Roberto Baggio, aseara au fost mangaiati de soarta la bara transversala izbita de David Trezeguet. Caruselul paradoxurilor s-a incheiat insa rapid, in istorie ramanand doar momentul in care Cannavaro a ridicat deasupra capului Cupa Mondiala.

MOMENT
In minutul 110, marea vedeta a francezilor, Zinedine Zidane (foto stanga), a comis un gest incredibil, lovindu-l violent cu capul in piept, fara minge, pe stoperul Italiei, Marco Materazzi. Initial, centralul argentinian Elizondo a trecut cu vederea peste acest moment, iar jocul a fost oprit doar pentru ca italianul a ramas intins la pamant. Numai ca arbitrul de rezerva, spaniolul Medina Cantalejo, l-a chemat pe central, comunicandu-i exact ceea ce s-a petrecut. Lamurit, Elizondo i-a aratat imediat cartonasul rosu play-maker-ului francez.

ITALIA - FRANTA 6-4 , dupa penalty-uri
  • Au marcat: Materazzi (’19)/ Zidane (’7-pen)
    Penalty-uri
  • Au marcat: Pirlo, Materazzi, De Rossi, Del Piero, Grosso/ Wiltord, Abidal, Sagnol
  • A ratat: Trezeguet
  • Stadion: Olimpic, Berlin
  • Ambianta: 69.000 de spectatori
  • ITALIA: Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso - Camoranesi (’86 Del Piero), Pirlo, Gattuso, Totti (’61 De Rossi), Perrotta (’61 Iaquinta) - Toni. Antrenor: Marcello Lippi
  • FRANTA: Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Ribery (’100 Trezeguet), Vieira (’56 Diarra), Zidane, Makelele, Malouda - Henry (’107 Wiltord). Antrenor: Raymond Domenech
  • Eliminat: Zidane (’110)
  • Arbitru: Horacio Elizondo (Argentina)
  • ×
    Subiecte în articol: mondial 2006