x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Edi Iordănescu: „Destinul nostru este să ne chinuim”

Edi Iordănescu: „Destinul nostru este să ne chinuim”

de Adi Munteanu    |    11 Sep 2023   •   09:30
Edi Iordănescu: „Destinul nostru este să ne chinuim”

Naționala a disputat cinci meciuri în care principalul ingredient a fost norocul. Selecționerul se laudă că suntem pe loc calificabil și că suntem neînvinși. Ce nu ne spune el este că, în afară de Andorra, am fost dominați la toate capitolele de toate celelalte echipe și nu am învins nicio contracandidată la calificare.

Meciul cu Israelul trebuia să fie decisiv în calculele calificării. Au fost toate ingredientele: stadion plin, 45.000 se suporteri entuziaști, perspectiva că o victorie ne-ar fi dus cu un picior în Germania, optimismul tuturor celor din jurul naționalei. Dacă învingeam eram pe primul loc împreună cu Elveția, luam un avans consistent față de Israel și rămâneam cu un singur adversar în grupă. Mai mult, puteam trage și la locul 1 în grupă, depinzând doar de partida directă cu Elveția, pe teren propriu, în ultimul meci din grupă. Calculele erau simple. Trebuia să învingem Israelul. N-am făcut-o, și după cum a arătat jocul nostru, nici nu aveam cum. Mai mult, doar norocul a făcut să nu pierdem.

„N-am jucat nimic de la începutul campaniei. Ne-am chinuit cu toți”

Foștii internaționali Ilie Dumitrescu, Gabi Balint și Viorel Moldovan au concluzionat la unison că naționala nu a avut un joc consistent încă de la începutul campaniei de calificare. În afară de meciul facil cu Andorra, 2-0, în care, să nu uităm, am avut doar trei șuturi pe poartă, în toate celelalte echipa lui Edi a fost dominată. Să nu uităm că în meciul de pe teren propriu cu Belarus, câștigat greu, adversarii au avut un penalty clar, în final, neacordat. A urmat 0-0 în Kosovo, meci în care nu am existat pe teren până în minutul 70, iar cel mai bun tricolor a fost portarul Horațiu Moldovan, care a oprit un 2, 3 - 0 pentru ex-iugoslavi. Culmea norocului s-a întâmplat la Lucerna, când Mihăilă a uluit cu dubla lui și adversarii, și coechipierii, însă după ce Elveția „oprise motoarele”, scosese deja „artileria grea” de pe teren.

Norocul a continuat și sâmbătă, cu Israelul, principala contracandidată la locul 2 în grupă. I-am dominat doar la aspectele negative, mai multe faulturi, la intervenții ale portarului (Moldovan a salvat două goluri) și la cartonașe galbene. La celelalte categorii, israelienii au fost mult peste noi. Iar în repriza a doua am fost chiar figuranți, ai noștri nefiind în stare să lege mai mult de trei pase.

Revoltă în lot?

La finalul meciului de sâmbătă mai mulți componenți ai lotului au lăsat la o parte obișnuitele declarații-clișeu gen, „ne-am dorit”, „n-am avut noroc” sau „meritam victoria”, n-au mai dat vina pe arbitraj, mai ales că la golul lui Alibec poziția acestuia la pasa primită de la Coman a fost la limita ofsaidului, mai degrabă în afara jocului. Cel mai constant jucător al naționalei, atât la lot, cât și la echipa de club, Răzvan Marin (Empoli, Serie A), a pus degetul pe rană, arătând slăbiciunile. „Kosovo a făcut egal cu Elveția, deci, dacă am fi câștigat, am fi fost pe primul loc, la egalitate cu Elveția. Cred că eram în proporție de 70% calificați. Vine meciul cu Kosovo și trebuie să câștigăm. Trebuie să luăm cele 3 puncte, dacă vrem la EURO. Dacă vrem să mergem la EURO să ne facem de râs, mai bine stăm acasă să ne uităm la TV. Suntem pe locul 2, dar nu cred că mulțumește pe nimeni jocul. Mie nu îmi place, nu mă simt bine când avem astfel de meciuri. Dacă vrem la EURO, trebuie să învățăm să jucăm astfel de meciuri cu miză. La EURO vom da de astfel de echipe, poate chiar mai bune”, a fost declarația lui Răzvan Marin, care nu cred că-l bucură pe selecționer, care, tot după meci, s-a declarat „destul de mulțumit și optimist” că echipa României este pe locul 2 în grupă, calificabil. Totuși selecționerul a găsit și scuze, enumerând cluburile la care evoluează jucătorii israelieni. Edi Iordănescu a încercat chiar și o glumă: „Destinul nostru este să ne chinuim în meciurile decisive de calificare. Dar vom merge la EURO”, a spus el. Doar că suntem la mijlocul campaniei și n-au apărut încă meciurile decisive. N-am jucat încă în deplasare cu Belarus și Israel, însă după rezultatul de sâmbătă de acasă, meciul de mâine cu Kosovo a devenit decisiv. Dacă vom juca la fel și pierdem îi băgăm în cărțile calificării pe kosovari și vom depinde inclusiv de ultimul meci din grupă, cu Elveția.

Kosovo vine după 2-2 cu Elveția

În timp ce noi ne apăram eroic să nu pierdem cu Israelul, Kosovo încerca să învingă Elveția. Au dominat-o, i-au pus probleme și doar autogolul lui Rrahmani i-a făcut pe ex-iugoslavii să scoată numai un egal. Însă au jucat cu o ambiție dezarmantă. Mâine vom avea un meci mai greu decât cu Israelul, iar Edi Iordănescu trebuie să schimbe ceva. Poate va trebui să înceapă cu Olaru și Mihăilă și, de ce nu, poate, și cu Ianis Hagi. Varianta Pușcaș nu mai este o soluție așa că pe final poate fi introdus Birligea. De asemenea trebuie găsită o soluție pentru Bancu, foarte slab sâmbătă, salvat de venirile în apărare ale lui Florinel Coman.

 

Am stat până la sfârșit doar să văd cum explică Edi Iordănescu jocul sub orice critică al naționalei.

Suporter

 

Deși a fost unul dintre cei mai buni tricolori, Răzvan Marin s-a declarat dezamăgit de jocul naționalei: „Nu meritam să câștigăm. Poate e mai bine să stăm acasă, să nu ne facem de râs la EURO”

 

×
Subiecte în articol: Edi Iordănescu EURO 2024