x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Suporterii care se adună pentru a urmări Euro 2024 ar putea fi în spatele valului Covid de vară

Suporterii care se adună pentru a urmări Euro 2024 ar putea fi în spatele valului Covid de vară

de Redacția Jurnalul    |    02 Iul 2024   •   21:00
Suporterii care se adună pentru a urmări Euro 2024 ar putea fi în spatele valului Covid de vară

Marea Britanie se confruntă cu o creștere a cazurilor Covid-19, iar experții atrag atenția asupra a doi factori principali: Campionatul European de Fotbal 2024 și răspândirea noii variante FLiRT.

Profesorul Mark Woolhouse, expert în boli infecțioase și fost consilier guvernamental, a declarat pentru The Telegraph că numărul mare de cazuri coincide cu Euro 2024, similar cu situația din 2021.

Potrivit acestuia, adunările de suporteri pentru a urmări meciurile ar putea contribui semnificativ la răspândirea infecției.

Spitalele britanice au raportat o creștere cu 25% a cazurilor Covid-19 într-o singură săptămână Această creștere este atribuită noilor variante FLiRT, cunoscute și sub numele de KP2 și KP3, care s-au dovedit a fi mai contagioase.

Îngrijorător este și faptul că doar 60% din persoanele vulnerabile eligibile pentru doza de rapel de primăvară au acceptat-o, lăsând o parte considerabilă a populației fără protecție suplimentară.

Experții avertizează că vaccinurile actuale ar putea fi mai puțin eficiente împotriva variantelor FLiRT, care au evoluat pentru a scăpa de anticorpi.

Modificările semnificative ale proteinei spike fac ca noile variante să fie mai greu de recunoscut de către sistemul imunitar. Acest lucru înseamnă că persoanele vaccinate în urmă cu mai mult de șase luni ar putea avea o imunitate redusă și sunt mai predispuse la simptome în cazul unei infecții, spune Dr Matthew Binnicker, citat de Daily Mail.

Statisticile NHS arată o creștere a ratei de spitalizare de la 267 la 331 la 100.000 de persoane în săptămâna 9 - 16 iunie.

Persoanele cu vârsta de peste 85 de ani reprezintă grupul cel mai afectat.

Cu toate acestea, profesorul Paul Hunter de la Universitatea East Anglia îndeamnă la calm, subliniind că ratele actuale sunt mult mai mici decât în perioadele de vârf ale pandemiei. El anticipează că infecțiile cu Covid-19 vor deveni o parte normală a vieții, similar cu răceala comună.

Epidemiologul UKHSA, Dr. Jamie Lopez Bernal, a declarat: „Dacă prezentați simptome de Covid sau gripă, ajutați-i pe ceilalți să se protejeze rămânând acasă și evitând contactul cu alte persoane, în special cu cele care sunt mai vulnerabile".

orbind despre recenta creștere a numărului de cazuri, profesorul Steve Griffin, expert în medicină la Universitatea Leeds, a declarat: „În mod clar, este încă devreme, dar se pare că se construiește încă un val Covid. Dacă creșterea numărului de spitalizări continuă, acest lucru este în mod evident îngrijorător”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: EURO 2024 COVID