x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Fotbal pe bursă: Manchester United se va lista la Singapore

Fotbal pe bursă: Manchester United se va lista la Singapore

de Daniel Ionaşcu    |    16 Aug 2011   •   16:10
Fotbal pe bursă: Manchester United se va lista la Singapore

Campioana in exercitiu a Angliei, Manchester United, vrea sa obtina un miliard de dolari din listarea pe bursa de la Singapore, programata a avea loc pana la finele lui 2011, potrivit unor surse citate de Reuters.

Listarea ar putea reduce datoriile imense ale clubului detinut de familia Glazer. Fanii au ajuns la sloganuri precum “Love United, Hate Glazer' (“Iubim United, Uram Glazer-nr'). Datoriile mari ar mai putea insemna sI faptul ca echipa ar avea probleme in a indeplini standardele “Financial Fair Play', impuse de UEFA. Acestea limiteaza sumele pe care cluburile le pot imprumuta, desi aplicarea regulilor ramane inca de vazut cum se va face.

Aceasta ar putea fi a doua reincarnare bursiera a clubului, care a mai fost listat pe bursa de la Londra pana in 2005, cand a fost preluat de familia Glazer.

Bancile Credit Suisse si UBS sunt aproape de a castiga mandatul de a derula oferta publica initiala (IPO). La inceputul lunii tabloidul britanic Sunday Mirror scria ca familia Glazer ar putea vinde 25% din detinere in oferta publica. United are circa 333 de milioane de fani la nivel global, din care 190 de milioane in Asia. In mod paradoxal, in propriul oras, rivala Manchester City e mai populara, desi are mai putine trofee castigate. Asia a devenit o sursa importanta de castiguri pentru United, asa ca deja se specula asupra unei listari la Hong Kong.Aici s-au listat recent companii precum casa de moda Prada sau producatorul de cosmetice L'Occitane International.

O posibila explicatie pentru schimbarea abrupta o ofera faptul ca nu sunt acceptate la oferta companii aflate pe pierderi. In 2010, Manchester United a inregistrat pierderi de 84 de milioane de lire sterline sI datorii de 522 milioane de lire sterline.

Familia Glazer a preluat clubul contra a 790 milioane de lire sterline, aproximativ 1,3 miliarde de dolari, in 2005. Insa are probleme cu suporterii. Acestia au inceput sa poarte tricouri verzi cu galben ale Newton Heath, predecesorul Manchester United, intr-o campanie anti-Glazer.

×