x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Euro 2024: Spania e singura echipa cu maxim de puncte, după victoria cu Albania. Croația a fost eliminată

Euro 2024: Spania e singura echipa cu maxim de puncte, după victoria cu Albania. Croația a fost eliminată

de Redacția Jurnalul    |    25 Iun 2024   •   07:39
Euro 2024: Spania e singura echipa cu maxim de puncte, după victoria cu Albania. Croația a fost eliminată
Sursa foto: Hepta

În ciuda unui prim unsprezece cu multe modificări, Spania, câștigătoarea Grupei B, a triumfat pentru a treia oară la Euro 2024, grație unui gol al lui Ferran Torres care a pus capăt speranțelor de calificare ale Albaniei. Doar Portugalia mai poate obține maxim de puncte după faza grupelor.

Luis de la Fuente și-a remaniat formația, dar Spania, câștigătoarea Grupei B, a impresionat din nou prin golul marcat în prima repriză de Ferran Torres, care a consfințit a treia victorie consecutivă la UEFA Euro 2024, marcând eliminarea Albaniei ca a patra clasată în grupă.

Selecționerul Spaniei a făcut zece schimbări față de echipa care a învins Croația cu 1-0, pentru a-și asigura primul loc în Grupa B - doar Aymeric Laporte păstrându-și locul -, iar formația sa experimentală a trebuit să absoarbă o presiune timpurie a unei Albanii foarte motivate. Echipa lui Sylvinho avea nevoie de victorie pentru a obține un loc în optimi, iar presingul său energic a făcut-o dificilă în primele schimburi.

Cu toate acestea, în ciuda echipei total schimbate, Spania a rămas o echipă ce a aliniat doar jucători de de top. Portarul Thomas Strakosha a respins o lovitură de cap a lui Mikel Merino, înainte ca La Roja să preia conducerea în minutul 13. Dani Olmo i-a pasat în adâncime lui Ferran Torres, iar atacantul Barcelonei a trimis un șut simplu pe lângă portarul advers.

Albania a accelerat jocul înainte de pauză, Kristjan Asllani trimițând un șut de la distanță, pe care David Raya l-a parat cu dificultate.

Albanezii au continuat să spere și în a doua jumătate, iar Broja l-a testat pe Raya o ultimă dată la final de meci, însă fără rezultat pe tabelă, calitatea individuală a ibericilor contribuind la conservaea rezultatului și la calificarea de pe prima poziție, cu maximul de puncte.

Croația eliminată după remiza, 1-1, cu Italia. Zaccagni, gol salvator în minutul 98

Gianluigi Donnarumma a apărat penalty-ul lui Luka Modric și a primit gol câteva momente mai târziu. Mattia Zaccagni, în minutul 98, a trimis Italia în optimi, trimițând Croația acasă. Veteranul Modric este cel mai în vârstă jucător care marchează un gol în istoria Campionatului European.

Golul marcat de Zaccagni în minutele suplimentare de joc face ca Italia să ocupe locul secund în grupă, după Spania, care a învins Albania, și va întâlni Elveția, locul 2 din Grupa A, în optimile de finală.

Squadra Azzurra avea nevoie de un punct pentru a fi sigură că va termina pe locul doi în spatele Spaniei, după o înfrângere cu 1-0, dar a surprins prin trecerea la o formație de joc 3-5-2. Au intrat Mateo Retegui, Giacomo Raspadori și Matteo Darmian, în timp ce Federico Dimarco a început în ciuda unei probleme la gambă. Croația a pierdut cu 3-0 în fața Spaniei și a fost ținută în frâu de Albania (2-2), dar a păstrat intact trio-ul veteran de la mijlocul terenului, mutându-l pe Josko Gvardiol pe postul de fundaș stânga, titularizându-l pe Luka Sucic și pe mijlocașul de la Atalanta Mario Pasalic.

Gianluigi Donnarumma a intervenit spectaculos pentru a respinge cu palma un șut al lui Sucic la colțul lung, în timp ce Gvardiol a deviat decisiv lovitura de cap a lui Retegui din centrarea lui Riccardo Calafiori.

Dominik Livakovic s-aevidențiat și el, respingând lovitura de cap a lui Alessandro Bastoni, din centrarea trimisă de Nicolò Barella la bara a doua.

Davide Frattesi a intrat în locul lui Lorenzo Pellegrini la pauză, iar impactul său imediat a fost acordarea unui penalty după ce a blocat cu mâna șutul lui Kramaric.

Luka Modric și-a văzut lovitura de pedeapsă blocată de Donnarumma, în minutul 54, însă veteranul croat a devenit, la faza imediat următoare, cel mai în vârstă marcator le un Campionat European, după ce a trimis în poartă o minge respnsă în față de Donnarumma, după lovitura de cap a lui Budimir.

Bastoni a mai trimis o lovitură de cap peste bară la un corner, iar o lovitură liberă a lui Raspadori a fost deviată de zid, după care Stanisic a reușit să-l împiedice pe Gianluca Scamacca să înscrie.

Când totul părea practic terminat, cu italienii pe locul trei, cu trei puncte, Mattia Zaccagni a reușit egalarea, în al optulea minut suplimentar de joc, cu un un șut frumos, bine plasat la colțul lung, după o pasă inspirată venită de la Calafiori. A fost un gol foarte asemănător cu cel marcat de Alessandro Del Piero în semifinala Cupei Mondiale 2006 împotriva Germaniei.

Rezultatul e favorabil României, deoarece Croația, cu doar 2 puncte, ocupă locul trei în grupă, fiind practic eliminată din competiție, astfel că România poate obține calificarea de pe locul 3, chiar și cu o înfrângere, dacă încă una din echipele de pe locul 3 va avea un punctaj sau un golaveraj mai slab.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×