x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Spre Berlin!!!

Spre Berlin!!!

de Dragos Stoica    |    05 Iul 2006   •   00:00
Spre Berlin!!!

Portugalia are posibilitatea de a ajunge in finala unei competitii majore pentru a doua oara consecutiv. La randul sau, Franta poate juca din nou in ultimul act al Cupei Mondiale dupa opt ani.

Corespondenta din Dortmund
Portugalia are posibilitatea de a ajunge in finala unei competitii majore pentru a doua oara consecutiv. La randul sau, Franta poate juca din nou in ultimul act al Cupei Mondiale dupa opt ani.

Putini credeau dupa primele meciuri din Germania ca vreuna dintre cele doua echipe care se confrunta azi la München va ajunge pana in semifinale. Lusitanii incepusera, e adevarat, cu o victorie in fata Angolei, dar dupa un joc modest, in timp ce francezii se chinuisera sa scoata un egal cu Elvetia. Abia dupa grupe lucrurile s-au schimbat. Portugalia a trecut dramatic de Olanda, apoi de Anglia, iar Franta a eliminat Spania si i-a ridiculizat pe brazilieni. Suficient pentru ca ambele sa merite statutul de semifinaliste si sa spere la mai mult.

ATUURI. Inca o data selectionerul francez se va baza pe geniul lui Zidane, despre care crede ca tocmai apropiata retragere il determina sa joace atat de bine. "Nu trebuie sa calculeze nimic. Se poate exprima cum stie el mai bine, are libertatea sa faca asta, pentru ca fiecare meci ar putea fi pentru el ultimul." De partea cealalta, Luis Felipe Scolari, care ii va avea la dispozitie din nou pe Deco si Costinha, suspendati la precedenta partida cu Anglia, crede ca echipa sa are acum ceea ce i-a lipsit in trecut: spiritul de lupta. "In 2004, la Euro, am irosit o sansa imensa. Poate acum vom reusi sa profitam de ea. Aveam si atunci jucatori foarte buni tehnic, dar acum avem in plus capacitatea de a lupta pana la final."

PERICOL. Zece dintre probabilii titulari, cinci portughezi si cinci francezi, se afla in pericol de a pierde eventuala finala in cazul in care vor primi astazi un cartonas galben. In cea mai dramatica situatie se afla Zinedine Zidane. Printr-un simplu avertisment, uruguayanul Larrionda ar pune capat carierei lui Zizou, care ar fi astfel suspendat la urmatoarea partida, fie ca va fi vorba despre finala mica, fie despre cea mare.

OBIECTIV
"Am realizat ceva senzational pana acum, dar munca noastra nu s-a terminat. Pentru mine, succesul la acest turneu final consta in cucerirea trofeului"
Raymond Domenech
antrenor Franta

ELOGIAT DE LIPPI
Zinedine Zidane este "cel mai bun jucator din lume in ultimii 20 de ani". Cel putin aceasta este parerea fostului sau antrenor de la Juventus, actualul selectioner al Italiei, Marcello Lippi. "Stiu ca se va retrage dupa Cupa Mondiala si o va face ca un invingator", a spus tehnicianul italian, care l-a pregatit pe Zidane la Torino, in perioada 1996-1999. Sub conducerea lui Lippi, Zidane a castigat doua titluri de campion al Italiei, in 1997 si in 1998. Daca Italia si Franta ar ajunge in finala, antrenorul si fotbalistul ar deveni adversari.

AVANTAJ FRANTA
Istoricul intalnirilor precedente n-are cum sa-i bucure pe lusitani. Portugalia si Franta s-au mai confruntat de doua ori in semifinalele unui turneu major: la Euro 1984 si la Euro 2000. De fiecare data au mers mai departe "cocosii", care au castigat si trofeul. In schimb, cele doua formatii nu s-au intalnit niciodata la turneul final al Cupei Mondiale. Intr-un fel de inteles, avand in vedere ca Portugalia se afla doar la a patra prezenta la CM.
×
Subiecte în articol: mondial 2006