x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international UEFA ne-a stabilit un calendar imposibil

UEFA ne-a stabilit un calendar imposibil

de Adi Munteanu    |    23 Apr 2020   •   10:39
UEFA ne-a stabilit un calendar imposibil

Forul european a anunțat termenul-limită pentru anunțarea echipelor care vor participa în viitoarea ediție a cupelor europene: 20 iulie. Astfel, până pe 19 iulie Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă, organizatoarele Ligii 1 și a Cupei României, trebuie să stabilească clasamentul, campioana și câștigătoarea Cupei în competiții desfășurate și încheiate pe teren. La cum decurg lucrurile în acest moment, calendarul este unul imposibil de respectat. Dacă echipele ar începe pregătirile pe 15 mai, când este posibil să se relaxeze starea de urgență, acestea vor avea nevoie de cel puțin 4-5 săptămâni pentru pregătirea celor 8 meciuri care au rămas de disputat în play-off. Ar rămâne aproximativ 20 de zile pentru acestea, cu jocuri din 3 în 3 zile.

 

UEFA și-a pierdut răbdarea și, în dorința de a limita pierderile financiare, a stabilit cum trebuie să se desfășoare finalul de sezon. Dacă în cazul Champions League și Europa League nu suntem afectați deoarece nu avem echipe în aceste competiții, în ceea ce privește competițiile interne suntem strânși bine cu ușa. Termenul de 20 iulie pentru anunțarea reprezentantelor în ediția viitoare a cupelor europene este unul cumplit pentru echipele românești. Gheorghe Hagi, antrenorul celor de la Viitorul, s-a plâns că este prea scurt termenul acesta, deși echipa sa nu este implicată în lupta pentru cupele europene. „Nu este vorba doar de play-off sau play-out. Este vorba de întregul fotbal românesc, de toate eșaloanele. Și nu doar de fotbal, ci și de celelalte sporturi. Nu poți da termene așa de scurte”, a spus “Regele”.

Varianta halucinantă: FCSB în UCL, CFR în EL

Ce se va întâmpla dacă nu se vor încheia competițiile până pe data de 20 iulie? Răspunsul îl dă tot UEFA, prin vocea președintelui forului european, Aleksander Ceferin: „În cazul în care va fi imposibilă reluarea campionatelor în timp util, astfel încât să nu afecteze sezonul următor, forul continental ar putea numi echipele clasificate în cupele europene cu ajutorul coeficientului UEFA, fără să se țină cont de clasamentele din momentul 20 iulie”. Ceferin a declarat că el nu este adeptul acestei variante, dar dacă nu există alte opțiuni, UEFA va recurge la ea.

În aceste condiții, reprezentantele României vor fi FCSB în Champions League, iar în Europa League ar merge CFR, Astra (sau Viitorul), în dauna Universității Craiova, echipă care trage tare pentru cupele europene. Este evident că va stârni un imens scandal în rândul patronilor de la vârful clasamentului Ligii 1, în care CFR este lider și favorit la titlu și participarea în Champions League.

 

Nu este normal. Timpul este prea scurt. Eu am nevoie de 4 săptămâni pentru pregătirea în grup, apoi am nevoie de mai multe meciuri amicale. Deci încă două săptămâni. Una este antrenamentul, alta este meciul, chiar amical. Abia după aceea pot arăta onorabil la un meci oficial. Pauza asta este foarte mare, jucătorii au stat mult în izolare, fără pregătire la standarde profesioniste. Nu contează că suntem în play-off sau play-out. Dacă nu ești bine pregătit și o iei pe repede înainte se pot întâmpla accidentări grave.

Gheorghe Hagi, antrenor Viitorul Constanța

 

×