x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Interes enorm pentru C.M. Atletism

Interes enorm pentru C.M. Atletism

14 Aug 2009   •   00:00

Cea de-a 12-a ediţie a Campionatelor mondiale de atletism debutează sâmbătă pe Stadionul Olimpic din Berlin, în mijlocul unui interes planetar, cei aproximativ 2.101 de sportivi din 202 ţări şi teritorii din cele 213 afiliate la Federaţia internaţională fiind urmăriţi de circa 5 miliarde de telespectatori de-a lungul celor 9 zile de competiţie - 13-23 august.



De altfel, este vorba de cea mai importantă competiţie sportivă a anului 2009, aceasta fiind prima explicaţie pentru interesul stârnit, televiziuni din nu mai puţin de 190 de ţări urmând să preia întrecerile. Berlinul, pe de altă parte, are o istorie cu totul specială în ce priveşte televiziunea, chiar de aici, de pe Stadionul Olimpic, efectuându-se, în 1936, primele transmisii televizate ale unei competiţii sportive - Jocurile Olimpice de vară. Tot atunci, s-au efectuat şi primele transmisii radio pentru o astfel de întrecere, de la 300 de microfoane transmiţând, atunci, în 1936, 20 de posturi de radio din mai multe ţări ale lumii, în 28 de limbi.

Astăzi, tribuna presei, care ocupă cam a 5-a parte din capacitatea arenei (de aceea, numărul de locuri pentru spectatori este de "doar" 56.000 din cele 74.218 locuri ale arenei) găzduieşte 3.500 ziarişti (cam 2 reporteri sau comentatori la un sportiv), cele 60 de ore de transmisii directe de televiziune, de pildă, fiind urmărite, aşadar, în 190 de ţări. Este cea mai mare desfăşurare de forţe de televiziune într-o singură arenă, producătorii evenimentului, compania Berta şi Eurosport, transmiţând imagini prin intermediul a 100 de camere.

În jurul imensei tribune a presei, cele 56.000 de locuri ale arenei (care, se preconizează, vor fi ocupate integral, de vreme ce cu 2 zile înainte de start se vânduseră peste 320.000 de bilete din cele 500.000 puse la bătaie) vor găzdui pasionaţii celui mai mare sport olimpic, atletismul. Vor avea de văzut concurenţi in 47 de probe (24 la masculin, 23 la feminin, 50 km marş fiind proba "în plus", pe lângă micile diferenţe, 110 m garduri-100 m garduri şi decatlon-heptatlon). Este vorba de vedete autentice, care vor lupta pentru 59 de seturi de medalii (cu tot cu ştafetele), dar şi pentru premiile în bani, substanţiale, atâta timp cât este vorba de o sumă totală de 7.336.000 dolari. La care se adaugă bonusuri de 100.000 de dolari pentru fiecare record mondial. Practic, primesc bani primii 8 clasaţi la fiecare probă.

Ediţia berlineză a CM are şi o premieră: cursele de maraton (masculin, pe 22 august, feminin, pe 23 august, în ultima zi a competiţiei) vor avea atât startul, cât şi sosirea în centrul oraşului, la Poarta Brandenburg. Într-o zonă în care în timp de o săptămână şi jumătate de vor avea loc numeroase manifestări culturale, care au costat municipalitatea capitalei germane (3,4 milioane de locuitori, cu tot cu suburbii, 890 km pătraţi) circa 2 milioane euro.

În fine, cântecul oficial al Mondialelor, un hit al formaţiei norvegiene "a-ha", este "Foot of the Mountain", iar mascota competiţiei - ursul Berlino, fratele geamăn, am spune, al Ursului berlinez, simbolul oraşului.


×
Subiecte în articol: sport