x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Legatura dintre un Sir si Mister

Legatura dintre un Sir si Mister

12 Aug 2004   •   00:00

Ambii sunt manageri. Unul cu puteri depline la o legenda a fotbalului european, iar celalalt aflat intr-o pozitie din care asigura clubului un aer intelectual, dar din care ii lipseste gazonul. Sir Alex Ferguson si "Mister" Cornel Dinu sunt legati de un inceput comun al carierei si de o amicitie care dateaza din vara anului 1983.

MIHAI IGIROSANU

Intre Sir Alex Ferguson si Cornel Dinu exista diferente semnificative. Carierele lor de fotbalisti si antrenori sunt complet diferite. Cu toate acestea, in vara anului 1983, cei doi au devenit buni amici. Reintalnirea lor s-a infaptuit marti seara, la Hotelul Hilton, si a fost una emotionanta. "Sir Alex este un tip deosebit, un personaj deosebit si incontestabil, cu o imagine si o conceptie diferita fata de majoritatea oamenilor din fotbalul actual", il caracterizeaza Dinu pe Ferguson.

DIFERENTE. Ferguson a fost un fotbalist scotian mediocru, cu o cariera inceputa la echipe modeste, Queens Park, St. Johnstone sau Dumfermline, si incheiata cu o aparitie meteorica la celebra Glasgow Rangers. Cornel Dinu este adanc infipt in istoria fotbalului romanesc, in anii petrecuti de el pe gazon, la Dinamo si mai ales la echipa nationala, remarcandu-se prin valoare si eleganta. Ca antrenori, Ferguson a devenit Sir si are un palmares bogat, in vreme ce Dinu a lasat mereu impresia ca are o valoare poate neinteleasa in Romania.

PRIETENIE. "Totul s-a petrecut in vara anului 1983. El era antrenor principal la FC Aberdeen, cea mai valoroasa echipa scotiana a momentului. Eu eram antrenor secund si jucator la Dinamo si la putin timp dupa intalnirea cu Alex Ferguson m-am retras definitiv din activitatea fotbalistica. Ma aflam cu Dinamo in regiunea Westfalia, intr-un cantonament, iar coincidenta a facut ca si Ferguson sa fi ales pentru Aberdeen acelasi loc pentru pregatirea specifica. Am petrecut foarte mult timp cu discutii legate de fotbal, dar si de pasiunile noastre comune, caii si muzica buna", rememoreaza Cornel Dinu momentul si circumstantele in care l-a cunoscut pe actualul reputat antrenor al lui Manchester United.

REINTALNIRE

Managerul Cornel Dinu s-a ocupat personal de sederea delegatiei lui Manchester United in Romania. Marti seara, la Hotelul Hilton, unde au fost cazati "diavolii", Dinu s-a intretinut aproximativ o ora cu staff-ul tehnic al oaspetilor, in frunte cu Sir Alex Ferguson si secundul sau, Carlos Queiroz. "Am discutat in fata unei cafele multe lucruri si ne-am reamintit episoadele intalnirii noastre din 1983. I-am explicat si semnificatia simbolului lui Dinamo, cei doi caini de pe emblema. De asemenea, am fost surprins sa constat ca, in pofida unei imagini mai sobre pe care o afiseaza, reuseste sa creeze o atmosfera foarte destina in lot. Au avut marti seara un fel de sedinta tehnica intr-o sala a hotelului, iar la un moment dat jucatorii au izbucnit intr-un hohot de ras, episod care a durat foarte mult. In aceasta dimineata (n.r - ieri dimineata) m-a rugat sa-l insotesc la stadionul "Lia Manoliu", unde a inspectat suprafata de joc, fiind multumit de calitatea acesteia."

LECTIE

Dinu a dezvaluit si un episod petrecut in acel an 1983, care i-a ramas intiparit in memorie. "Tin minte ca i-am batut cu 2-0 intr-un meci amical. Ajungand la o discutie comparativa intre fotbalul britanic si cel specific romanesc, Ferguson a emis o adevarata lectie de viata. "La voi, daca un copil se loveste la un meci si se umple de sange, parintele il scoate de pe teren si il duce acasa sau la spital. La noi, daca se intampla asa ceva, tatal il trimite inapoi pe teren si ii spune sa i-o plateasca agresorului cu aceeasi moneda."

RENUME

Sir Alex Ferguson este cel mai titrat si respectat antrenor din Marea Britanie. El este si foarte pasionat de politica, fiind un infocat adept al Partidului Laburist si al lui Tony Blair. Fiu sau, Darren, joaca fotbal profesionist, aflandu-se sub contract cu echipa galeza Wrexham United.
×
Subiecte în articol: sport dinu ferguson