x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Legendele Olimpului

Legendele Olimpului

03 Iul 2004   •   00:00

Jucatorii lui Otto Rehhagel au intrat in istoria fotbalului elen. Dupa ce au trecut in "sferturi" de campioana europeana Franta, grecii au scos din lupta si Cehia, cea mai frumoasa echipa de la Euro 2004.

DELIA GOMOESCU

Euro 2004 se va termina asa cum a inceput: cu o confruntare intre Portugalia si Grecia. Pe 12 iunie, in meciul de deschidere, elenii izbuteau prima mare surpriza a turneului, invingand echipa lusitana cu 2-1. De atunci, selectionata germanului Otto Rehhagel a detonat bomba dupa bomba. A trecut de grupe, a eliminat in sferturi campioana europeana Franta, iar joi seara i-a venit de hac si Cehiei, singura formatie care nu cedase nici un punct in intreg turneul. Un gol de argint marcat de Traianos Dellas in ultima secunda a primei reprize a prelungirilor i-a dus pe greci in paradis.

INVINGATORI. "Indiferent ce se va intampla in finala, noi vom fi adevaratii castigatori ai Euro 2004", a spus selectionerul Rehhagel. "Basmul continua. Este incredibil ce a realizat echipa mea. Cehii au fost in mod evident mai buni din punct de vedere tehnic, dar pasiunea si dorinta au fost de partea noastra", a adaugat tehnicianul german. La randul sau, selectionerul Cehiei, Karel Bruckner, a declarat ca este dezamagit de infrangere, dar a precizat ca este mandru de jucatorii sai. "Am jucat mai bine in repriza secunda, dar adversarii nostri au fost mai eficienti. Ne confruntam cu un paradox. In cele 30 de meciuri disputate nu am primit nici un gol din corner, iar acum am patit acest lucru in ultimele secunde", a spus Bruckner.

VISUL ELADEI. Presa elena ii ridica in slavi pe eroii care au realizat cel mai important rezultat din istoria fotbalului grec. "Traim un vis, golul de argint al lui Dellas a provocat un delir colectiv", titreaza "Eleftheros Typos". La randul sau, "Filathlos" ii indeamna pe elevii lui Rehhagel sa castige finala: "Golul lui Dellas este un veritabil gol de aur. Aduceti trofeul. Sunteti cei mai buni si il meritati". "Eleftherotypia" noteaza ca echipa nationala a atins deja "Olimpul fotbalului", in timp ce "Ethnos" titreaza: "Chiar si zeii s-au entuziasmat". Ultima pagina a cotidianului "Ethnos" este dedicata lui Traianos Dellas, "Colosul din Rhodos", care i-a condus pe greci in Paradis.

"Victoria fortei impotriva artei"

Presa internationala nu a fost entuziasmata de calificarea Greciei in finala. "Nu am nimic cu grecii, dar aceasta a fost o victorie a fortei impotriva artei. Acum ma gandesc ca la acest Euro 2004 sa joci frumos nu are nici o importanta. Cehia nu doar a pierdut, ci a fost dezintegrata. A fost o pedeapsa prea mare pentru cea mai frumoasa echipa a turneului. Va fi o finala curioasa. Nu plang. Pur si simplu nu imi place Grecia", scrie editorialistul cotidianului spaniol AS. "Marca" noteaza ca fotbalul a pierdut in meciul de joi seara. "A castigat Grecia. A pierdut fotbalul. Italienii au descoperit de mult ca aproape intotdeauna este mai usor sa distrugi decat sa construiesti. Dar macar ei distrug cu calitate. Grecii nu. A doua repriza a fost un chin. Rehhagel suradea pe banca, dar restul umanitatii casca", scrie "Marca". Cotidianul The Sun scrie: "Este greu de crezut, dar grecii au ajuns in finala. Poate ca nu meritau victoria, dar este greu sa existe discutii pe tema locului lor in aceasta piesa. Chiar si celor mai mari dintre filozofii greci le-ar fi greu sa explice acest lucru".

Nedved se gandeste la retragere

Intre Pavel Nedved si finalele competitiilor importante se afla intotdeauna ceva. In 2003 a pierdut ultimul act al Ligii Campionilor, din cauza cumulului de cartonase galbene, iar acum s-a accidentat in prima repriza a meciului cu Grecia si probabil ca nu ar fi fost apt de joc pentru finala nici daca Cehia s-ar fi calificat. Toate aceste necazuri l-au determinat pe Nedved sa ajunga la o concluzie amara. "Poate ca sunt semne ca trebuie sa ma opresc", a spus jucatorul lui Juventus, in varsta de 32 de ani. In Cehia, euforia creata de parcursul stralucitor al elevilor lui Karel Bruckner a lasat locul unei tristeti fara margini. "S-a terminat! Grecii au castigat cu 1-0", scrie cotidianul Dnes, care considera ca in mare masura dezastrul cehilor a pornit de la accidentarea lui Pavel Nedved.

×
Subiecte în articol: sport