x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport „Cumințeniile pământului” versus „Dictatorul din Galați”: Dan Petrescu și Șumudică nu mai sperie Liga 1

„Cumințeniile pământului” versus „Dictatorul din Galați”: Dan Petrescu și Șumudică nu mai sperie Liga 1

de Adi Munteanu    |    30 Sep 2024   •   06:40
„Cumințeniile pământului” versus „Dictatorul din Galați”: Dan Petrescu și Șumudică nu mai sperie Liga 1

În lipsa granzilor Ligii 1, FCSB, CFR, Univ. Craiova, Farul sau Rapid, mereu cu pretenții la titlu în ultimii ani, podiumul a fost capturat de echipe al căror obiectiv a fost mai mereu calificarea în play-off sau o clasare cât mai bună în play-out, departe de zona periculoasă a retrogradării. 

Nimeni nu bănuia în vară actuala ierarhie după 10 etape. FCSB era creditat cu cel mai bun lot, CFR - cu cea mai omogenă echipă, plus Dan Petrescu, etern câștigător al titlului, Rapid - cu cele mai bune transferuri, plus, ulterior, aducerea salvatorului Șumudică, Universitatea Craiova - cu cea mai mare „tare” echipă, toate acestea se pregăteau să lupte doar între ele.

Dan Petrescu cel cuminte

De la revenirea în Gruia, Dan Petrescu este total schimbat. Nu se mai agită ca pe vremuri și preferă să stea mai mult pe banca de rezerve. Surse din anturajul echipei sugerează că Bursucul s-ar fi speriat în urmă cu câteva luni de un puseu de tensiune și i s-a recomandat să fie cât mai calm. Asta explică „calmul englezesc”, care, se pare, nu este la fel de eficient ca nervii de pe vremuri. „Metamorfoza asta a lui Petrescu a blegit echipa. Dacă nu biciuiești permanent acest vestiar dificil, echipa devine indisciplinată. Iar asta se vede cu ochiul liber. S-a văzut și în cupele europene, se vede și în campionatul nostru. Petrescu a scăpat hățurile. A pierdut principalul atu cu care ține echipa în frâu, disciplina. De când a devenit un gentleman nu mai este nici eficient”, se plânge un suporter. De altfel, galeria i-a cerut demisia la finalul meciului cu UTA, pierdut chiar acasă cu 1-3. Până și discursul lui este mult mai calm și precaut. Dacă anii trecuți, la precedentele mandate în Gruia declara: „Eu am venit la CFR să câștig titlul. Alt obiectiv nu există nici pentru mine, nici pentru club”, acum, discursul lui „Petrescu cel cuminte” este total diferit: „Primul obiectiv este să ne calificăm în play-off. Apoi vom vedea ce vom fi în stare să mai realizăm”, a spus Bursucul după înfrângerea cu UTA. „S-a mai dus vraja la Petrescu. Se vede că nu se mai implică. Stă și contemplă ce se întâmplă pe teren. Nu mai dă indicații. Stă doar pe bancă și critică execuțiile jucătorilor. Parcă nu-i mai pasă, dă impresia că abia așteaptă să plece din nou la prima ofertă. 

Șumudică cel blând

Nici celălalt „circar” al fotbalului nostru, Marius Șumudică, nu mai este ce-a fost. „I-am promis domnului Șucu că Marius Șumudică nu mai este cel de pe vremuri. Nu mai vorbește gura fără mine, nu mi-o mai ia gura pe dinainte”, spunea Șumi la instalarea pe banca Rapidului. „Probabil ar mai face circ, dacă ar avea rezultate, dar echipa nu joacă nimic, așa că trebuie să țină ciocul mic. N-are argumente, iar el trebuie să găsească soluții. Nu-mi place acest Șumudică blând. Îl vrem pe Șumi ăla care-și dădea pantalonii jos în conferințele de presă. Acel Șumudică obraznic și guraliv, acel măscărici. Așa blând cum este acum, n-are niciun farmec, zici că este la teatru, și, ce să vezi, nici rezultate nu are”, este părerea unui suporter din gruparea „original”, care a contestat venirea lui Șumi la Rapid.

„Speram să obținem prima victorie în Giulești cu Oțelul. N-am reușit pentru că, oricum ne-am uita, suntem o echipă nou-creată. Nu avem încă un nucleu de jucători în jurul căruia să alcătuiesc primul «11». Suntem o echipă tânără, nu este ușor. Casa, când o construiești, o construiești judicios, de jos. Nu pleci de la etajul 3, ci de la subsol”, a justificat Șumi semieșecul cu Oțelul.

Dictatorul din Galați

De partea cealaltă, Dorinel Munteanu a făcut tot timpul instrucție cu jucătorii lui. A țipat la ei, i-a înjurat, i-a certat, n-a stat o clipă locului, i-a ținut tot timpul conectați la meci. „Nu mă deranjează că m-ați numit «Dictatorul din Galați». Chiar mă măgulește”, zice el. Dar stilul lui este eficient. Nu are nicio mare valoare sau vreo vedetă în lot. Niciun jucător nu valorează mai mult de 50.000-100.000 de euro, însă Dorinel a făcut o echipă cu ei. Niciunul nu ar face față la o altă echipă, însă la Galați este un grup unit și disciplinat. Iar stilul este unic în Liga 1. Oțelul pur și simplu uzează adversarii. „Îi sufocă, îi face cu capul pe toți. Îți vine să ieși de pe teren. Te lovești tot timpul de ei ca de un zid”, a opinat Florin Prunea. 

„Nu știu de ce interesează pe foarte multă lume ce se întâmplă în curtea mea. Sunt puțini oameni care pot să mă înțeleagă, indiferent câtă experiență au în televiziune, inclusiv foști fotbaliști. Nu este nicio duritate în comportamentul meu, poate voi o considerați așa. Să-i transmiți unui jucător să respecte ce i-ai cerut nu este nicio duritate”, a comentat  Dorinel Munteanu stilul lui de lucru de la echipă.

În Giulești, de exemplu, rapidiștii erau epuizați în minutul 60, în timp ce gălățenii alergau ca în minutul 1 și au ratat victoria doar pentru că la Rapid a fost adus din Scoția, de către Neil Lennon, Siegrist, un portar de clasă, poate cel mai reușit transfer la Rapid de până acum. „Pregătirea fizică din intersezon a fost extraordinară. A fost dură, dar este inteligentă pregătirea fizică. Lumea a râs de mister Dorinel, dar uite că noi rezistăm pe teren, chiar dacă meciul ar dura și 200 de minute. Pe Rapid i-am simțit în ultima jumătate de oră că nu mai pot sta în picioare. Puteam câștiga, dar au avut un portar inspirat”, a declarat Cisotti, căpitanul Oțelului.

×
Subiecte în articol: liga 1 calificare play off