x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport A testat cât a testat ca să nu se schimbe nimic: Mergem la Euro cu același lot

A testat cât a testat ca să nu se schimbe nimic: Mergem la Euro cu același lot

de Adi Munteanu    |    29 Mar 2024   •   08:40
A testat cât a testat ca să nu se schimbe nimic: Mergem la Euro cu același lot

Cele două meciuri de pregătire ale naționalei cu Irlanda de Nord și Columbia l-au convins pe selecționer că nu este nevoie să facă schimbări în lot decât în cazuri de urgență sau accidentări. Despre jucătorii care nu prind meciuri la echipa de club, Edi Iordănescu a spus doar că aceștia „trebuie să convingă să joace mai mult”. Niciun cuvânt însă dacă aceștia vor rămâne tot pe bancă. În ceea ce-l privește pe Mitriță, selecționerul și-a stabilit lotul și l-a scos definitiv din calcule pe oltean.

Deci s-a stabilit. Lotul pentru Euro, cu 1-2 excepții,  va fi cel folosit în dubla cu Irlanda de Nord și Columbia. Și chiar dacă a tot declarat că nu se va baza la națională pe cei care nu prind echipa la club, Edi Iordănescu tot se va baza pe Moldovan, Rațiu și Hagi, pe principiul „alții mai buni nu avem”. Horațiu Moldovan.

Chiar dacă nu joacă la Atletico Madrid, Iordănescu tot titular îl va folosi. rămâne un om de bază pentru „tricolori”. Ne-a salvat în preliminarii și cel mai probabil va fi portarul numărul 1 la Euro. A apărat foarte bine în meciul cu Columbia, limitând proporțiile scorului.

Florin Niță

A redevenit titular la club după transferul în Turcia, la Gaziantep. Va fi în lotul pentru Germania și are șanse să fie titular la turneul final. El și Moldovan sunt de valori sensibil egale, aducând aminte de cuplul Stelea-Prunea.

Aioani sau Tătărușanu

Cel de-al treilea portar din lot se va alege dintre Aioani și Tătărușanu. În Liga 1 sunt pe picior de egalitate, ambii au evoluții excelente însă doar unul va prinde lotul. Probabil că selecționerul se va decide după încheierea sezonului pe care-l va lua.

Andrei Rațiu

Nefolosit cu Irlanda de Nord, Rațiu va rămâne în lot, deși nu prea joacă la club, Rayo Vallecano. Fundaș dreapta mai bun nu avem. Singurul rival, Cristi Manea, începe să piardă postul de titular și la CFR Cluj. Rațiu a fost om de bază și cu evoluții excelente în preliminari. Selecționerul a și declarat de altfel: „E adevărat că Rațiu a fost mai mult rezervă, dar când a jucat, l-a anihilat pe Vinicius de la Real Madrid”. 

Cristi Manea

Va fi cel cel mai probabil rezerva lui Rațiu pe postul de fundaș dreapta. Edi l-a „experimentat” pe postul de fundaș stânga în meciul cu Irlanda de Nord și rezultatul a fost un dezastru. Manea a fost cel mai slab de pe teren, nu a reușit nicio pasă, niciun dribling, nicio deposedare. Deci, exclus să mai joace în banda stângă, însă, la nevoie, poate fi folosit în centrul apărării.

Andrei Burcă

Jucător de bază și la club în Arabia Saudită, la Al-Okhdood, și la națională. Face cuplu cu Drăgușin și doar o accidentare l-ar putea scoate din lot. 

Radu Drăgușin

Adus la națională de pe vremea când juca în Italia de Edi Iordănescu, Drăgușin este om de bază la națională. A început să prindă tot mai multe minute și la Tottenham, a fost chiar integralist în Premier League, cu Aston Villa. Este unul dintre liderii naționalei și va merge în Germania.

Nicușor Bancu

Postul de fundaș stânga este cel mai deficitar. Dacă s-a ajuns la situația ca cel mai bun să fie Bancu... Care Bancu nici el nu știe ce este în realitate: fundaș stânga, mijlocaș stânga sau extremă stânga. Atât de confuz este încît uită de multe ori să revină în apărare. „Dar... altul mai bun nu avem”, spunea Mihai Stoichiță. 

Raul Opruț

Chemat după accidentarea lui Nicușor Bancu, a jucat doar contra Columbiei, titular. A început bine meciul, însă, pe parcurs a început să cedeze fizic, chinuit amarnic de morișca de pase a columbienilor. Este posibil să prindă lotul pentru Euro dacă nu apare o variantă mai bună pentru postul de rezervă al lui Bancu.

Nicolae Stanciu

Liderul echipei, căpitanul, nu poate lipsi din lot. Problema lui este că de la o vreme jocul lui oscilează. Uneori este încântător, alteori nu poate da o pasă de calitate. În cele două meciuri de pregătire a avut o evoluție mai degrabă modestă. Pentru el însă, la Euro ar trebui să vină „explozia”, să facă pasul către un club mare după atâta zonă arabă și China.

Răzvan Marin

Cu bune și cu rele, este unul dintre titularii de bază naționalei. Nici nu are un rival pe post, nici Șut, nici Screciu nefiind la nivelul lui. Folosit mult de Iordănescu nu poate lipsi din lot mai ales că joacă mult și în Serie A, unde a redevenit titular la Empoli.

Marius Marin

Om de bază îa Pisa în Serie B, „geamănul” Marin este unul din jucătorii în care Edi Iordănescu are mare încredere. În toamnă însă, părea mai în formă ca acum. Va fi în lot negreșit pentru Euro.

Olimpiu Moruțan

„Arma secretă” a naționalei. Se simte tot mai bine de când joacă mai des în Turcia. Ține bine de minge, driblează surprinzător și de multe ori centrează decisiv. Are meritul centrării perfecte pentru Mihăilă din Elveția, când naționala României s-a salvat de la un rezultat rușinos. Pare să nu ducă un meci întreg, cel mai bun randament l-a dat când a intrat pe parcurs.

Darius Olaru

Mijlocașul FCSB e una din dezamăgiri. Considerat de mulți cel mai bun din Liga 1, la națională n-a mișcat. Cu Irlanda de Nord n-a reușit nio pasă utilă coechipierilor din atac. Poate merge la Euro doar ca soluție de avarie, de rezervă a lui Cicâldău sau Stanciu. 

Dennis Man

În vizibilă creștere de formă și în Italia, la Parma, nu poate fi scos din echipă. Le are pe toate, și dribling, și viteză, și centrări precise, și șut. Printre cei mai buni în cele două meciuri de pregătire.

Valentin Mihăilă

Și colegul lui Man de la Parma, Valentin Mihăilă, a confirmat forma bună. Constant bun la echipa de club, constant bun și la națională. Eroul nostru din Elveția va fi în lotul mare și multe șanse să fie titularul pe post în fața lui Florinel Coman.

Ianis Hagi

Pentru prințișor, cele două amicale au fost o bună ocazie să iasă în evidență. Chiar dacă nu mai joacă la Alaves de ceva vreme, la națională a fost extrem de util. A marcat, a ajutat echipa, iar în finalul meciului cu Columbia părea singurul care trage echipa după el. Nu poate lipsi din lot indiferent cât va juca la club. Ca și în cazurile lui Moldovan și Rațiu, Edi Iordănescu va trece peste principiul său, cum că cine nu joacă la club nu prinde naționala. Este posibil totuși ca el să intre pe parcurs, ca și Moruțan, pe post de armă secretă.

Florinel Coman

Al doilea jucător de la FCSB care vine la națională cu mari speranțe, care însă dezamăgește. A jucat doar cu Irlanda de Nord și n-a avut nicio realizare în atac.A fost însă extrem de util în apărare compensând jocul extrem de slab al lui Manea. Se pare că duelul Mihăilă-Coman este câștigat de atacantul Parmei.

George Pușcaș

„Ratangiul clasei”, după cu este numit de suporteri, n-a avut nicio realizare cu Irlanda de Nord. Se vede că muncește mult pe teren, însă fără folos. Nu este mai puțin adevărat că nu este servit de colegi și că de multe ori este nevoit să-și ia singur mingi de la mijlocul terenului. Are rival pe post  pe Denis Drăguș, care deși este mai nou la lot pare să aibă conexiuni mai bune cu colegii. Va merge la Euro, însă va fi a treia variantă „număr 9” după Drăguș și Alibec.

Denis Alibec

În vizibilă scădere de formă, Alibec prinde tot mai rar echipa și la club, penultima în campionatul Qatarului. Însă nu te poți lipsi de Alibec. Jucător de execuție poate prinde oricând un șut de senzație. 

Denis Drăguș

Marele câștig al naționalei. Iordănescu a ascultat sfatul lui Șumudică și l-a mutat pe postul de vârf de atac, unde el se simte cel mai bine. Ca randament este peste Alibec și mult peste Pușcaș. Va fi în lot, iar în echipă va fi în fața lui Alibec și Pușcaș.

Deian Sorescu

Jucător polivalent, Sorescu nu poate lipsi din lot. Poate juca fundaș stânga, fundaș dreapta, mijlocaș extremă, și pe stânga și pe dreapta. 

Alexandru Cicâldău

Jucător de pe lista preferaților lui Iordănescu. Oscilează în joc, însă selecționerul are mare încredere în el. Va fi în lot, mai ales că rivalii Olaru și Șut n-au impresionat. Rezervă pentru cazuri de urgență, Cicâldău va prinde minute în fiecare meci de la Euro.

Florin Tănase

Fostul FCSB-ist este și el o rezervă utilă, pentru finalurile de meci, când intră proaspăt de pe bancă. E altfel, așa a și marcat, contra Columbiei, meci în care a intrat în minutul 77. Reprezintă o soluție în atac, fie în banda stângă, și ca vârf de atac.

Vasile Mogoș

Inimos, dar naiv în joc. Chiar dacă i-a luat locul de titular lui Manea la CFR Cluj, Mogoș n-a confirmat la națională. Greoi, de multe ori poziționat greșit. Nu este o soluție pentru Euro.

Adrian Rus

N-a prins niciun minut în dubla cu nord-irlandezii și columbienii. Totuși pare o soluție de rezervă în apărare. 

Ionuț Nedelcearu

Fostul dinamovist este rezerva perfectă a lui Drăgușin. Excelent cu Columbia, meci în care Drăgușin a fost nesigur. A intrat de altfel în locul fundașului de la Tottenham și a dat siguranță apărării, mai mult a fost la „o jumătate de cap” să egaleze cu Columbia în finalul meciului.

Bogdan Racovițan

Ajuns târziu în anturajul naționalei, el nici nu s-a acomodat cu colegii. Venit din Polonia, unde se joacă dur și tacticizat, ar putea reintra în vederi începând cu viitoarea campanie.

Adrian Șut

Cea mai mare dezamăgire la națională. Lăudat intens de Gigi Becali, Șut a fost absent în minutele jucate cu Irlanda de Nord. Suporterii se întrebau dacă el chiar a fost pe teren. Nicio șansă să prindă lotul pentru Euro. Poate în viitoarea campania.

Vladimir Screciu 

Olteanul de 24 de ani nu a participat la ultima acțiune din cauza unei accidentări, la fel ca și celălalt oltean, Bancu. Mijlocașul defensiv va face parte din lot cu cât mai mult cât potențialul rival, Adian Șut, a dezamăgit.

×
Subiecte în articol: lot euro meciuri EDI IORDANESCU tricolori