x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Maradona ar putea avea nevoie de transplant

Maradona ar putea avea nevoie de transplant

22 Apr 2004   •   00:00

Desi medicul sau a exclus varianta unei supradoze, in esantioanele de urina prelevate de la fostul fotbalist argentinian s-au gasit aproape 900 de miligrame de cocaina.

Starea lui Diego Maradona este in continuare delicata, cu toate ca in ultimele doua zile a inregistrat o usoara ameliorare. Medicul columbian German Alberto Ochoa, care in trecut a facut parte din staff-ul nationalei Argentinei, considera ca inima fostului fotbalist argentinian este sanatoasa in proportie de numai 25 la suta.

OPERATIE. „Diego are o cardiopatie dilatativa de multi ani. Situatia este cat se poate de dificila. In 2002, cand am vrut sa-i fac o artroscopie, seful clinicii a refuzat sa aprobe interventia", a declarat Ochoa pentru un post de radio argentinian. Potrivit medicului, Maradona are o afectiune cardiaca denumita popular „inima de taur". „Asta inseamna ca in cazul lui, muschiul cardiac ocupa trei sferturi din capacitatea toracica. Din acest motiv, inima este predispusa sa cedeze", a spus Ochoa. Specialistii nu exclud ca singurul lucru care i-ar putea salva viata lui Maradona sa fie un transplant de inima. Asupra acestei probleme, Ochoa a preferat sa nu se opreasca, insa nici nu a negat necesitatea unei astfel de interventii. Totusi, nu demult medicul afirmase: „Ma tem pentru Diego. Cunoscand situatia in care se afla inima lui, ma rog la Dumnezeu sa nu-i ia viata".

DROGURI. Desi medicul personal al lui Maradona, Alfredo Cahe, a exclus varianta conform careia criza cardiaca suferita de „El Pibe d’oro" sa fi fost provocata de o supradoza, in esantioanele de urina prelevate fostului fotbalist argentinian s-a depistat o cantitate apreciabila de cocaina, intre 850 si 900 de miligrame. „Aceasta cantitate ar fi putut avea consecinte foarte grave asupra oricarei alte persoane, dar fiind vorba despre un narcoman inrait, a putut fi suportata. Principala noastra preocupare nu este legata de modul in care Maradona va reactiona cand va fi decuplat de la aparatele care il ajuta sa respire, ci de modul in care organismul sau va reactiona la abstinenta", a declarat un specialist in domeniu.

Delia Gomoescu


Pelerinaj la clinica

Mii de persoane au continuat sa-l sustina pe Maradona, in fata clinicii elvetiano-argentinene din Buenos Aires unde a fost internat „Butoiasul atomic". Fanii au creat un adevarat „sanctuar" cu icoane si matanii la care sustinatorii si turistii se roaga ca la un loc de pelerinaj. Pentru ca suporterii au strigat incontinuu numele idolului lor, oficialii clinicii au publicat un comunicat prin care au cerut persoanelor aflate in imediata vecinatate a spitalului sa respecte nevoia de liniste a celor 170 de bolnavi.


Presedintele e ingrijorat

Presedintele argentinian Nestor Kirchner a urmarit pas cu pas evolutia starii de sanatate a fostului fotbalist. „Presedintele este foarte preocupat si urmareste in detaliu evolutia situatiei lui Maradona. Din acest motiv, noi il tinem la curent cu toate informatiile care ne sunt furnizate de clinica", a mentionat purtatorul de cuvant Miguel Nunez. Presedintele Kirchner si-a exprimat public ingrijorarea si a reamintit ca fostul numar 10 al nationalei Argentinei „ne-a facut pe toti sa plangem", prin golurile sale geniale.

×
Subiecte în articol: sport maradona