„Niciun meci nu seamănă unul cu celălalt” e clișeul cel mai folosit de mai marii fotbalului nostru căutând justificări la prestațiile rușinoase ale selecționatei lui Edi Iordănescu. „Dacă mai jucăm de 100 de ori îi învingem de fiecare dată”, mai adaugă ei. Este adevărat, cu Liechtenstein nu vom mai face un 0-0, însă la EURO nu jucăm nici cu Liechtenstein, nici cu Bulgaria. Jucăm însă cu Ucraina și Belgia, care nu țin cont nici că 2-0 este scor periculos, nici că „niciun meci nu seamănă cu altul”. Ei își văd de treabă, nu țin cont că până acum vreo 20 de ani România învingea la orice oră Ucraina, sau că Enzo Scifo era umilit în Ghencea de Steaua în 1986. Mai mult, la EURO nu vom mai avea norocul naivităților apărărilor din Bulgaria sau Liechtenstein.
„La EURO, naționala va avea altă față!”
Promisiunea generală, atât a jucătorilor, cât și a selecționerului, este că prestația echipei va fi cu totul alta în Germania. Cum va reuși Edi Iordănescu această metamorfoză? Cum îl va face pe Bancu, de exemplu, să facă o preluare gen „lovit de colțul mesei” într-una gen Neymar? Sau pe Drăgușin să nu mai plece în dribling în atac crezând că pasa nu este spre Kulisevsky sau Son, ci spre Drăguș sau Pușcaș.
Părerea suporterilor în majoritate este că echipa națională nu are o tactică comună, ci că fiecare joacă ce știe de la club și se speră într-o rezolvare individuală. Fie un șut al lui Stanciu, fie o fază a lui Florinel Coman, fie o sclipire a lui Ianis Hagi. Și deasupra tuturor speranțelor este o prestație de excepție a portarului, fie că e Niță, sau Moldovan.
În cele patru meciuri de pregătire din 2024, naționala nu a prezentat deloc o creștere față de meciurile decisive cu Israel și Elveția. În primăvară s-au găsit circumstanțe pentru jocurile neconcludente cu Irlanda de Nord și Columbia. Totuși, contra Columbiei echipa a jucat ceva pe final, aducându aminte de jocul din Elveția. Cu Bulgaria și Liechtenstein echipa nu a arătat nici atât, în condițiile în care pregătirea pentru EURO era pe ultima sută de metri. Din întregul lot folosit nu au reușit să iasă în evidență, sporadic, doar Drăgușin, Florinel Coman, Dennis Man și Ianis Hagi. Restul jucătorilor folosiți, fie titulari, fie intrați pe parcurs, au abuzat de preluări greșite, de pase greșite și de erori elementare. Iar în aceste condiții ce ar mai putea schimba Edi Iordănescu într-o săptămână?
Unde este unitatea echipei?
Lozinca cel mai des folosită în această perioadă a fost cea că România nu mai are mari valori, așa cum erau pe vremuri Hagi, Adrian Ilie, Răducioiu sau Ilie Dumitrescu. Și că acum valoarea este unitatea grupului. Numai că în ultimele două jocuri nici „unitatea grupului” nu s-a văzut. Cel mai evident a fost ultimul meci, cu Liechtenstein, o echipă mai mult decât modestă. Încurcată de o echipă setată pe apărare, România n-a găsit soluții „de unitate de echipă” și fiecare a încercat să facă ce vrea și ce știe contra unor adversari net inferiori. Nici așa n-au reușit nimic. Iar dacă nu reușești nimic cu echipa de pe locul 202 mondial, îți pui întrebări: ce te faci cu Ucraina și cu Belgia, echipe care nu iartă, nu-ți dau răgaz, care merg la EURO să câștige EURO, nu doar să spere că ies din grupă.
Ce putem face la EURO
Teoretic, România are șanse reale să se califice mai departe. Obiectivul este să învingem în ultima etapă Slovacia, o finală pentru locul 3 în grupă, calificabil în anumite condiții. Principalul criteriu de clasificare ale echipelor de pe locul 3, la egalitate de puncte este golaverajul. Deci România trebuie să învingă Slovacia și să nu încaseze multe de la Ucraina și Belgia. Minunea ar însemna să scoatem un punct cu Ucraina sau Belgia, iar cu o victorie cu Slovacia, putem spera chiar și la locul 2. Însă meciul-cheie este cu Slovacia, pe care este obligatoriu s-o învingem. Slovacii sunt însă o echipă tare. În palmaresul comun avem o singură victorie, care datează din 1999, când pe teren aveam o altă generație. În rest, doar egaluri. Între timp, Slovacia a crescut în valoare, iar casele de pariuri chiar dau Slovacia favorită în meciul direct.
Lotul României pentru EURO 2024
PORTARI: Florin Niță (Gaziantep), Horațiu Moldovan (Atletico Madrid), Ștefan Târnovanu (FCSB).
FUNDAȘI: Andrei Rațiu (Rayo Vallecano), Vasile Mogoș (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Tottenham), Bogdan Racovițan (Rakow), Adrian Rus (Pafos), Ionuț Nedelcearu (Palermo), Andrei Burcă (Al-Okhdood), Nicușor Bancu (Univ. Craiova).
MIJLOCAȘI: Deian Sorescu (Gaziantep), Marius Marin (Pisa), Alexandru Cicâldău (Konyaspor), Răzvan Marin (Empoli), Nicolae Stanciu (Damac), Adrian Șut (FCSB), Darius Olaru (FCSB), Dennis Man (Parma ), Valentin Mihăilă (Parma), Ianis Hagi (Deportivo Alaves | Spania, 33/5), Florinel Coman (FCSB, 13/1).
ATACANȚI: Denis Drăguș (Gaziantep), George Pușcaș (Bari), Denis Alibec (Muaither), Daniel Bîrligea (CFR Cluj)