x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Mit spublerat în handbal? Kiel este suspectat de corupţie!

Mit spublerat în handbal? Kiel este suspectat de corupţie!

de Ovidiu Ciutescu    |    11 Mar 2009   •   00:00
Mit spublerat în handbal? Kiel este suspectat de corupţie!

O criză fără precedent pare să lovească handbalul masculin german. După ce două echipe de elită au falimentat în cel mai puternic campionat din lume, un altul, emblema Bundesligii, este acuzat de corupţie. Începând de luni, campioana Germaniei, Kiel, a intrat în colimatorul justiţiei germane, care o bănuieşte de coruperea arbitrilor în circa 10 meciuri din Liga campionilor 2007.



Parchetul oraşului din nordul Germaniei anchetează cu privire la managerul clubului, Uwe Schwenker, şi fostul antrenor, germanul de origine croată Noka Serdarusic, care şi-ar fi asigurat bunăvoinţa anumitor arbitri, prin intermediul unor petreceri, ieşiri în cazinouri şi alte atenţii. Deşi Liga germană a spălat rapid clubul Kiel, chiar înaintea intrării pe fir a justiţiei, Federaţia Europeană (EHF) şi-a exprimat "profunda nelinişte".

Situaţia nu este tocmai bună pentru o disciplină aflată într-o veritabilă explozie, graţie drepturilor TV şi interesului publicitarilor, cifra de afaceri din Bundesliga atingând 75 milioane de euro, faţă de 55 milioane sezonul trecut. Meciurile din campionat se dispută cu casele închise, în faţa a 13.000 spectatori la Kiel sau 8.600 la Hamburg. Conform Agerpres, şi în materie de transferuri Germania bate toate recordurile, miliardarul Dietmar Hopp, deja celebru pentru echipa de fotbal Hoffenheim, achiziţionându-l pe Karabatic pentru 1 milion de euro. În plină fericire, însă, Essen şi Nordhorn au depus bilanţul, act procedural care anunţă falimentul, şi au fost retrogradate. Nordhorn, învingătoare a Cupei EHF în 2008, are o datorie de 1,9 milioane de euro, trăind în continuare peste mijloacele pe care le are la dispoziţie, ca şi alte cluburi, care consacră 75 la sută din bugete salariilor jucătorilor.

×
Subiecte în articol: sport