x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Novak Djokovic poate juca la Australian Open

Novak Djokovic poate juca la Australian Open

17 Noi 2022   •   07:00
Novak Djokovic poate juca la Australian Open

Calea a fost eliberată pentru Novak Djokovic să joace la Australian Open 2023, primul turneu de grand slam al anului, după ce guvernul de la Canberra i-a anulat interdicția de a deține viză, anunță BBC. În ianuarie, tenismenul sârb a fost expulzat din Australia, după 10 zile în care a fost ținut sub supraveghere de autoritățile locale, din cauza refuzului său de a se vaccina împotriva Covid.

 

Denumită uneori „Fortăreața Australia”, țara a avut unele dintre cele mai stricte restricții pandemice din lume. Când Djokovic a sosit în Australia la începutul acestui an, cazurile de Covid creșteau vertiginos, iar regulile guvernamentale cereau ca oricine intra în țară să fie vaccinat, cu excepția cazului în care avea o scutire valabilă de medicamente. Tenismenul sârb nu a îndeplinit cerințele de intrare, viza i-a fost anulată și i s-a interzis automat intrarea în țară timp de trei ani.

Guvernul australian s-a schimbat în această primăvară, iar noul ministrul al Imigrării, Andrew Giles, a anulat interdicția și urmează să-i acorde lui Djokovic o viză, au confirmat surse ale BBC. Marți, șeful Tennis Australia, Craig Tiley, a spus că este încrezător că Djokovic va juca la Open de anul viitor: „Știu că Novak vrea să vină să joace și să revină în competiție”, a spus el pentru Australian Associated Press. „Iubește Australia și este locul unde a avut cel mai mare succes”.

„Talisman al unei comunități de antivaccinisti”

O serie de întorsături au marcat aventura australiană a lui Djokovic. 

Campionul de tenis a declarat la BBC că a zburat în Australia crezând că a obținut scutirile medicale necesare. Ajuns pe aeroportul din Melbourn, pe 5 ianuarie, el a fost reținut și interogat de oficialii de frontieră, iar viza i-a fost anulată. Djokovic a fost dus la un „hotel de detenție pentru imigranți”, unde a rămas în timp ce contesta decizia în instanță. 

Sportivul a contestat măsura și a câștigat procesul. A urmat intervenția politică a ministrului Imigrării de la acea dată, Alex Hawke, care a reanulat viza, argumentând că este „în interesul public” să facă acest lucru. Hawke a spus că Djokovic a fost „perceput de unii ca un talisman al unei comunități de antivaccinisti”, iar prezența sa la turneu ar putea duce la „neliniște socială”.

Mulți australieni au aplaudat decizia interzicerii de intrare în țară a „nevaccinatului”, dar s-a stârnit și un scandal printre suporterii care s-au adunat în fața hotelului în care a stat până la expulzare

×
Subiecte în articol: novak djokovic australian open