x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport OLANDA - ROMANIA 2-0 / Schimbati totul!

OLANDA - ROMANIA 2-0 / Schimbati totul!

05 Iun 2005   •   00:00

Desi au jucat mai bine decat la Bucuresti, tricolorii au jucat blazat, total neconvingator, risipind si ultima farama de speranta de calificare la turneul final al Campionatului Mondial din Germania 2006.



  • de florin gongu Rotterdam

  • LA PAMANT. Imaginea neputintei de pe chipul lui Chivu (in cadere) este reprezentativa pentru actuala echipa nationala a Romaniei
    Ceea ce se dorea un meci al renasterii s-a transformat intr-un fiasco. Romania nu a putut tine pasul cu mult mai valoroasa sa adversara, cedand intr-o maniera categorica. Ieri, la ora 14:00, "tricolorii" au plecat de la Rotterdam direct spre Constanta, acolo unde miercuri vor intalni Armenia.

    ATMOSFERA. Gazduirea partidei de catre Rotterdam a transformat orasul-port intr-o adevarata cetate a sarbatorii. Inca de la pranz, terasele si localurile au fost luate cu asalt de catre mii de fani ai nationalei orange, barbati si femei, toti imbracati in portocaliu. Pe ritmuri de muzica retro, care duduiau orasul, s-au baut cantitati industriale de bere. Sarbatoarea odata inceputa a continuat in tribunele stadionului De Kuip. Parca pentru a nu perturba bucuria olandezilor de a trai meciul, fotbalistii nostri nu si-au deranjat prea mult competitorii.

    RASCRUCEA. Poate ca momentul psihologic al partidei s-a consumat in minutul 25, cand, pe fondul unui joc oarecum echilibrat, Mutu, ramas sigur cu van der Sar, a reusit sa-si dea cu stangul in dreptul din interiorul careului, irosind o sansa uriasa. In faza urmatoare, din doar trei atingeri de balon, ultima apartinandu-i lui Contra, care a facut o greseala demna de un incepator, olandezii nu ne-au iertat si au deschis scorul prin Robben. De aici incolo, totul a devenit o joaca pentru olandezi, care au mai marcat o data, in debutul reprizei secunde, ce-i drept dupa un fault comis in atac.

    FINAL DE CAPITOL. "Nu mai avem sanse de calificare. Daca nu marchezi, nu ai cum sa castigi", a constatat dupa meci Victor Piturca, uitand ca la sosirea in Olanda anuntase ca va juca la victorie. El a anuntat ca, "asa cum am mai spus, atunci cand nu vor mai fi sanse de calificare, voi incerca sa aduc jucatori tineri, de perspectiva, cu care sa atacam preliminariile urmatoare". Dupa care a avertizat: "Numai ca trebuie sa existe si jucatori, sa existe un nucleu".

    MUTU, IRONIZAT DE OLANDEZI
    In tribunele stadionului "De Kuip" s-au aflat circa 2.000 de romani, care au ocupat aproape o peluza. Cei mai multi dintre ei au ajuns din strainatate, unde sunt stabiliti, dar circa 500 au venit din Romania. Mare parte dintre ei a sarbatorit pe strazi, inaintea partidei, band bere cu fanii olandezi, fara a se semnala incidente. Chiar daca un suporter, extrem de turmentat, plimba o placuta pe care scria "Coke for Mutu", iar pe verso: "500 grams cocaine = 250 euro". De remarcat fair-play-ul gazdelor, care s-au comportat admirabil in interiorul arenei.

    EXPLICATIILE LUI PITURCA
    La sfarsitul meciului, Piturca a parut destul de nemultumit de prestatia echipei. "Ma asteptam la mai mult de la unii jucatori. Mitea a fost inexistent, Pancu a avut un rol defensiv accentuat, iar la Mutu s-a vazut lunga perioada de inactivitate. Chiar si asa, el n-a facut un joc rau. Daca ar fi marcat in minutul 25, altul ar fi fost rezultatul." Vizavi de gafa lui Contra, care i-a pus ideal mingea lui Robben la deschierea scorului, selectionerul a incercat sa gaseasca unele circumstante. "Fotbalul greseala o asteapta. Orice jucator mare greseste. Asa s-a si intamplat cu Contra. El nu trebuie pus la colt."

    CONTRA SI-A CERUT SCUZE
    Pentru greseala comisa la golul lui Robben, Contra si-a cerut scuze. "Este greseala mea si mi-o asum. Acolo s-a rupt meciul", a spus jucatorul, care a spus insa ca "ne-a batut o echipa mai valoroasa". In sprijinul lui a sarit Mutu, cel care in faza anterioara ratase incredibil. "Nu e Contra vinovat. A fost o greseala colectiva. Si mie imi pare rau ca nu am inscris si astfel s-a nascut acea faza." Fotbalistul lui Juventus, care a avut o prestatie foarte stearsa, a facut apoi un apel la optimism: "Sa strangem randurile si sa facem o echipa performanta. Avem un antrenor capabil sa ne mobilizeze, care sa schimbe ceva. Trebuie sa avem incredere pana la capat in aceasta generatie".

    ARBITRAJ
    "Fata de meciul de la Bucuresti, am facut un pas inainte, ca joc. Din pacate, arbitrul nu ne-a acordat un penalty pentru un fault comis asupra mea, iar la golul al doilea a fost fault in atac. Trebuie construit cu rabdare si cu mai multa incredere, sa gandim pozitiv", a concluzionat Pancu. "N-am avut noroc", s-a lamentat Florentin Petre, iar Niculae si-a exprimat speranta ca "la urmatoarele calificari sa avem mai multa sansa". El a fost foarte transant: "Dupa cum s-a jucat in aceste preliminarii, nu meritam sa ne calificam". Adrian Mutu va fi suspendat pentru meciul cu Armenia.

    CLASAMENTUL GRUPEI 1
  • 1. Olanda 7 6 1 0 16-3 19p
  • 2. Cehia 7 6 0 1 22-6 18p
  • 3. Romania 8 4 1 3 12-10 13p
  • 4. Finlanda 6 3 0 3 13-10 9p
  • 5. Macedonia 8 2 2 4 9-10 8p
  • 6. Armenia 8 1 1 6 5-17 4p
  • 7. Andorra 8 1 1 6 4-25 4p

    Urmatoarele meciuri (8 iunie)
  • Finlanda - Olanda
  • ROMANIA - Armenia
  • Cehia - Macedonia
  • ×
    Subiecte în articol: sport