x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Pe urmele Cronicarului - A doua editie a premiilor "Ioan Chirila"

Pe urmele Cronicarului - A doua editie a premiilor "Ioan Chirila"

de Madalina Corbeanu    |    08 Noi 2006   •   00:00
Pe urmele Cronicarului - A doua editie a premiilor "Ioan Chirila"

Cei mai buni gazetari de sport au intrat in lupta pentru Premiile "Ioan Chirila", eveniment organizat de fundatia ArtEST, condusa de Iarina Demian. Jurnalul National are doi nominalizati.

Jurnalul National: Ce va propuneti la cea de-a doua editie a Premiilor "Ioan Chirila"?
Iarina Demian: In primul rand, vrem ca acest eveniment sa fie o sarbatoare si mai mare, care sa ambitioneze si sa surprinda, poate, cu nume noi din presa sportiva. Incercam sa fim morali si sa nu dam aceste premii ca pe niste distinctii banale prin rotatie. Mi-as dori ca toata lumea sa inteleaga mesajul acestei festivitati, care vine de la Ioan Chirila si care promoveaza o concurenta loiala, care incurajeaza nu numai talentul, originalitatea, ci si ceva din unicitatea celui care a fost Marele Cronicar. Imi doresc ca laureatii sa fie mandri ca au primit premiul "Ioan Chirila".

"As deschide un ziar si un post de radio"

Care au fost reactiile dupa gala de anul trecut?
Sunt mandra ca prima editie a nascut un ziarist, laureatul trofeului "Talentul anului", care lucreaza acum in cadrul unei redactii sportive. Ceea ce mi s-a reprosat a fost ca personalitatile care au format juriul scriau la unele gazete. Insa eu zic ca orice lucru important e si contestat, altfel ar insemna ca nu conteaza. Poate nu vom reusi intotdeauna sa multumim pe toata lumea, insa un lucru nu se va schimba, acela ca premiile nu se vor acorda cu usurinta.

Cum apreciati presa sportiva de azi?
A evoluat mult, sunt multi jurnalisti cu condei care au metafora. Pacat ca nu sunt mai multe ziare de sport pe piata in momentul actual.

Sesizez o unda de regret in tonul dumneavoastra.
Da, pentru ca, daca as avea bani, as indeplini una din dorintele mari ale lui Ioan Chirila, aceea de a deschide un ziar si un post de radio. Pentru ca, din pacate, el nu a mai avut timp sa se ocupe si de asta.

JURIU DE EXCEPTIE SI PREMII IN BANI
Cei mai buni jurnalisti sportivi vor fi jurizati anul acesta de nume mari ale lumii culturale si artistice. Dosarele celor 45 de nominalizati vor fi analizate de sotia regretatului Ioan Chirila, Iarina Demian, poetul Florin Iaru, dramaturgul Horia Garbea, scriitorul si criticul literar Mircea Mihaies, scriitorul Mihai Rusu si jurnalistii Mircea M. Ionescu si Stelian Tanase. Premiile sunt in valoare de 3.000 de euro, pentru Marele premiu, si cate 1.000 de euro pentru celelalte sectiuni. Fata de anul trecut, in cadrul evenimentului, care va avea loc la 28 noiembrie, la Ateneul Roman, va fi premiat si sportivul anului.
×
Subiecte în articol: sport ioan chirilă