x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Petre Cozma: "Ajunge cu această ură. Jucaţi fotbal, jucaţi pentru Marian"

Petre Cozma: "Ajunge cu această ură. Jucaţi fotbal, jucaţi pentru Marian"

23 Iul 2009   •   00:00

Depăşind limitele sportului, fotbalul pare să fi trecut pe planul secund în confruntarea Ujpest - Steaua, care se anunţă o confruntare a angoaselor istorice, a orgoliilor. La Budapesta se vorbeşte de răzbunare, gustul revanşei făcând ca suporterii de la Ujpest şi cei de la Ferencvaros să se unească pentru a-i ataca pe stelişti.

Atunci când violenţa a ucis, viaţa fiind preţul prin care inimile s-au topit fără să ţină cont de limbă sau steag, tragedia lui Marian Cozma părea să adune părţile, altfel ireconciliabile, sub stindardul valorilor umanităţii, a fost un echilibru precar, acum spulberat la prima adiere de război fără arme, dar cu tabere: sportul.

Între strigătele belicoase aruncate peste gard de taberele în conflict, ce fac să sclipească lama briceagului, vocea lui Petre Cozma, părintele al cărui timp are numai trecut, îndeamnă la înţelegere, la calm.

Petre Cozma a fost de nenumărate ori în Ungaria, însă niciodată nu a fost întâmpinat cu ură. „Oamenii aceia s-au purtat extraordinar cu mine şi cu familia mea. Nu au vorbit nici măcat o dată de rău România. Să nu facem greşeala să judecăm Ungaria după câţiva suporteri beţi, aşa cum nu trebuie să asociem întreaga Românie cu cei care au afişat acel banner în tribune la meciul tur. Şi unii, şi alţii îşi fac ţara de râs", spune el.

"Am fost sportiv şi ştiu că uneori te fură tensiunea jocului. Îi rog însă pe toţi să nu uite că sunt oameni. Să dea dovadă de fair-play. Iar când simt că nu-şi mai pot străpâni nervii să-şi aducă aminte de băiatul meu. Marian şi-ar fi dorit ca niciodată să nu fie ură între români şi unguri", a punctat Petre Cozma.

Petre Cozma nu va fi prezent la Budapesta, la meciul dintre Ujpest şi Steaua, dar va fi în tribune la amicalul dintre Ungaria şi România, programat pe 12 august, meciul dintre primele două reprezentative ale celor două ţări ce se va desfăşura în memoria fiului său.

×
Subiecte în articol: sport