x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Planul lui Marcel Ciolacu îi poate îndeplini visul lui Nicușor Dan

Planul lui Marcel Ciolacu îi poate îndeplini visul lui Nicușor Dan

de Adi Munteanu    |    26 Sep 2023   •   07:40
Planul lui Marcel Ciolacu îi poate îndeplini visul lui Nicușor Dan

Planul premierului Marcel Ciolacu de reducere a cheltuielilor bugetare lovește puternic în cluburile sportive departamentale sau susținute de primării. Plafonarea salariilor la 6.000 de euro pe lună afectează cluburi ca CSM București, finanțat cu peste 85% din bugetul capitalei.

 

Echipa de handbal feminin a fost, în ultimii ani,  cu dorința expresă de a cuceri a doua oară Champions League, un rai al jucătoarelor, un echivalent al lui Manchester City la fotbal. În lotul actual sunt campioane mondiale, olimpice, europene, poreclite „Messi”, „Neymar” sau „Mbappe”, plătite cu cele mai mari salarii din Europa din handbalul feminin, dar trofeul Ligii Campionilor n-a mai venit la București. 

Nicușor Dan nu agreează deloc existența clubului

În campania electorală, pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan a acuzat vechea conducere că finanțează „inexplicabil de mult” clubul CSM București și a promis că va studia dacă este cu adevărat necesară existența acestui club cu statut profesionist, dar subvenționat de primărie. „Primăria ar trebui să se ocupe de sportul de masă, de copiii și juniori, nu să aducă jucătoare cu zeci de mii de euro salariu”, depunea el. Ajuns primar, văzând impactul Cristinei Neagu & Co. în rândul bucureștenilor și nevrând să devină nepopular, nu doar că n-a luat nicio măsură împotriva CSM, ba i-a și dublat și bugetul. CSM a făcut achiziții scumpe, dar nu a defilat în Europa. Mai mult, chiar Elisabeta Lipă, șefa Agenției Naționale pentru Sport, a avut o reacție extrem de dură la adresa CSM-ului, promițând că va studia foarte atent situația de la club.

Totuși, Nicușor Dan poate scăpa de povara existenței acestui club din ograda primăriei. Plafonarea salariilor sportivilor la maximum 6.000 de euro din fonduri publice, decisă de Guvernul Ciolacu, va bulversa situația de la club. De exemplu, din informațiile noastre, Cristina Neagu are un salariu de 20.000 de euro lunar, norvegiencele Arntzen, Davidsen și Ingstad au câte 14.000 de euro lunar, franțuzoaicele Flipped, Glauser și Zaadi au peste 12.000 de euro lunar. Diminuarea salariilor la 6.000 de euro le va alunga pe toate acestea de la CSM. Ar urma și scăderea performanțelor pe plan intern și, în câțiva ani, dizolvarea echipei. Este exact ce-și dorește Nicușor Dan, dar însă nu are curajul să o facă el, astfel se va folosi de proiectul guvernului „să facă curățenia totală la CSM”.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu Nicușor Dan