x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Naționala de Handbal feminin, fără Neagu și Pintea. A venit rândul generației Cristina Laslo

Naționala de Handbal feminin, fără Neagu și Pintea. A venit rândul generației Cristina Laslo

de Adi Munteanu    |    01 Mar 2024   •   08:00
Naționala de Handbal feminin, fără Neagu și Pintea. A venit rândul generației Cristina Laslo
Sursa foto: Hepta

Retragerea Cristinei Neagu de la echipa națională a încheiat un capitol în istoria handbalului românesc. După 17 ani în care echipa începea cu ea, căpitan și lider al echipei, golgheterul naționalei cu aproape 1.000 de goluri,  numită și „Messi al handbalului”, a predat banderola de căpitan celei despre care de mulți ani s-a spus că va fi următoarea Cristina Neagu a naționalei: Cristina Laslo.

Campania de calificare pentru Campionatul European de anul acesta a început, astfel, cu noua generație de jucătoare tinere și trebuie să ducă mai departe ce le-a lăsat Neagu pe umeri. 

Așa cum a anunțat după ultimul meci de la Campionatele Mondiale, Cristina Neagu a spus „adio” echipei naționale. Astfel că, vrând-nevrând, a fost necesară o schimbare masivă la selecționată. Mai mult, trebuie schimbat tot. Fără Neagu naționala nu mai poate juca la fel ca în „epoca Neagu”. Era o singură tactică în acea perioadă în care lăsam totul pe umerii ei: „Noi trebuie să ne apărăm bine, că de atac și goluri se ocupă Cristina Neagu”, spuneau jucătoarele noastre. Iar lângă Neagu era pe teren și Oana Pintea, iar între ele exista  o colaborare perfectă. Însă Cristina nu putea face chiar totul, iar tactica asta s-a dovedit deseori păguboasă. Oricât se dăruia pe teren nu putea face mereu minuni, iar din acest motiv s-a și accidentat grav în mai multe rânduri.  Iar aceste accidentări s-au tot adunat și s-au depus pe organismul ei până când acesta, la 35 de ani, a spus „Ajunge!”.

A sosit și momentul „celeilalte Cristina”

În ultimii ani s-a vorbit că singura care o poate înlocui pe Neagu este Laslo. Ajunsă la 27 de ani se poate spune că a ajuns la maturitatea necesară să preia postura de lider al echipei naționale. Campioană mondială la junioare cu naționala României în 2014, și medaliată cu bronz la mondialele de tineret din 2016, an în care a debutat și la echipa mare. A jucat de 90 de ori și a înscris 153 de goluri,i însă nu a avut mereu constanță. Au fost perioade în care a absentat de la lot, în special când a fost implicată cu toată echipa Corona Brașov în scandalul de „dopaj cu laser”. Ea, desigur, nu a fost vinovată, ci conducerea, însă perioada cât a stat pe margine a afectat-o. Acum are sarcina să umple golul lăsat de Neagu, știind că nu se mai poate juca la fel. Jocul naționalei trebuie să se schimbe radical în absența unui golgheter de calibrul Cristinei Neagu. Acum jocul trebuie să fie mult mai combinativ, în viteză, toată echipa să participe la joc. Iar asta va trebui să gestioneze Laslo din poziția în care se află pe teren. O sarcină grea pentru că în ultimii ani fetele noastre rareori jucau combinativ. „Nu era nevoie. Era Neagu pe teren și le făcea ea pe toate”. 

Ca și calificate la EURO 2024

Noua campanie de calificare la Europene a început excelent. Victorii cu Bosnia, Grecia și Croația, iar calificarea la Euro nu poate fi ratată. Ultimul meci, victorie acasă cu Croația, scor 26-24, a arătat însă destule slăbiciuni în fața unui adversar inferior. Însă atunci era și Neagu pe teren. Acum, noul val de la lot trebuie să facă foarte multe într-un timp scurt. E nevoie de omogenizarea tinerelor fete chemate acum la lot cu schimbarea totală a stilului de joc. Ostase, Ștefania Stoica, Seraficeanu, Dindiligan, Ciucă, Lupei, Popa, Bazaliu, Gogîrlă, Mihaela Mihai, Bucur, Buceschi, Dincă, Dumanska, Șandru și cu Laslo în frunte au mult de muncă pentru a menține echipa națională la un nivel acceptabil, mai ales că vin europenele. Un test important va avea loc duminică în returul cu naționala Croației, în deplasare. 

Neagu va avea meci de retragere

Federația Română de Handbal a decis în cele din urmă să organizeze un meci de retragere Cristinei Neagu, cel mai probabil în vara acestui an. FRH a greșit în mai multe rânduri față de Neagu după ce aceasta a anunțat că se retrage. A „uitat” să-i adreseze măcar un mesaj „mulțumesc” pe site-ul FRH pentru tot ce a făcut la națională, iar la aeroport buchetul de flori „a fost uitat în mașină”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×