x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Sa nu-i pierdem pe antrenorii Belu si Bitang"

"Sa nu-i pierdem pe antrenorii Belu si Bitang"

02 Sep 2004   •   00:00
"Sa nu-i pierdem pe antrenorii Belu si Bitang"

Presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Morariu, spune ca gimnastica romaneasca trebuie sa ramana in continuare pe mainile lui Octavian Belu si ale Marianei Bitang. Despartirea de cei doi ar reprezenta o mare pierdere pentru sportul din tara noastra.

SORIN ANGHEL

Dupa patru zile de la revenirea delegatiei Romaniei de la Atena, Octavian Morariu a facut o analiza a prestatiei olimpicilor romani. Concluzia a fost ca rezultatele s-au situat peste asteptarile celui care reprezinta sportul romanesc in Guvern, tricolorii intorcandu-se in tara cu 19 medalii, dintre care 8 de aur.

  • Jurnalul National: Domnule Morariu, cum vi s-a parut Olimpiada de la Atena?

    Octavian Morariu: Pentru mine, rezultatele sunt foarte bune. Daca tinem cont de numarul de sportivi din delegatie, de bugetele pe care le avem, de conditiile pe care le avem si mai ales de tarile foarte mari care sunt in urma noastra, cum ar fi Spania sau Canada, pot spune ca sunt foarte multumit. Din punctul de vedere al raportului dintre investitii si medalii, rezultatul este fantastic. Eu anuntasem inainte de Olimpiada ca Romania va obtine 15 medalii, dintre care 5 de aur si un loc final 15. Am fost cam pe acolo. Am luat 19 medalii, 8 de aur si am terminat pe pozitia a 14-a. Putea fi mai bine, putea fi mai rau. In sport, totul este agonie si extaz. Poti sa ai o mie de ocazii si sa nu poti sa o bagi in poarta, sa fii la o palma de finis sau la un varf de sabie la scrima. Sunt niste lucruri pe care nu poti sa le controlezi.

  • Au fost discipline care n-au adus nici o medalie, desi eram favoriti. Care credeti ca este explicatia?

    Am plecat un pic prea increzatori in sansele noastre si realitatea competitiei ne-a surprins. Am fost prea singuri pe noi. Dar nu increzuti. Laura Badea si Mihai Covaliu sunt niste oameni valabili. Au cam fost surprinsi de agresivitatea celor din fata lor. Ei au fost foarte aproape de un succes, dar au pierdut la mustata.

  • S-a cantat Imnul Romaniei de opt ori. Ati plans vreodata?

    Nu, dar am fost foarte emotionat. Pentru mine, momentul extraordinar a fost finala de "8+1" la canotaj. Nu vreau sa se supere fetele de la gimnastica, dar a fost o senzatie de forta si de bine cand la sfarsit toti cei care erau in tribuna, americani, australieni si toate puterile care mai erau acolo, s-au intors catre noi. Si cine era acolo in tribuna?! Capete incoronate, prim-ministri si tot felul de oameni cu rang inalt. Cand toata tribuna aia te aplauda ai o senzatie de bine.

  • Aveti o ambitie speciala cand romanii concureaza contra americanilor?

    Tot timpul trebuie sa ai o ambitie speciala cand te bati cu cei mari. Daca esti mare cu ala mic si mic cu ala mare nu faci nimic. Pe lumea asta trebuie sa fii mare cu cei mari.

  • In comparatie cu Olimpiada de la Sydney, rezultatele au fost mai slabe anul acesta. Se poate vorbi despre un declin al sportului romanesc?

    Problema noastra cea mare sunt jocurile. Anul asta am avut jocuri mai putine, nu am mai avut sportivi asa de multi si delegatia a fost mai mica si e normal ca sansele la medalii sa scada.

  • In trecut, Romania era o forta mondiala la handbal si volei. Acum suntem pe linie moarta.

    Pe 2004 am dat bugete importante la jocuri pentru a scapa de eticheta asta. Anul acesta am avut campionate pe licee la baschet si fotbal, iar acum vreau sa extind si sa facem programe asemanatoare la handbal si rugby in 7. Pentru jocuri trebuie investit foarte mult in selectie si in sportul in scoli.

  • O alta dezamagire a venit de la kaiac-canoe.

    Acum am venit de doua ori pe locul 4. Ce sa le spui baietilor astora? Au ratat o medalie la mustata. Le-a lipsit o palma.

    Potec, surpriza

  • Care a fost surpriza Romaniei la aceasta Olimpiada?

    Camelia Potec. Acum a luat aurul, dupa ce in urma cu un an voia sa se lase.

  • Si acum o bate acelasi gand.

    Nu se lasa. Camelia este tanara, are 22 de ani si mai are timp sa mai faca inca o Olimpiada.

  • Deceptia de unde a venit?

    De la scrima si de la kaiac-canoe. Aici eu ma asteptam la niste medalii pe care le contabilizasem atunci cand am pronosticat cele 15 medalii.

  • Este cineva care a facut de ras delegatia Romaniei la Olimpiada?

    Nu.

  • Nici Viorel Bubau si calul sau Carnaval?

    La Olimpiada este important sa participi. Ce era sa-i facem, sa nu-l lasam sa participe? Pe urma spunea lumea ca daca participa ar fi luat o medalie. Fiecare trebuie sa isi apere sansa. Ne-a costat foarte multi bani, dar asta este acum.

  • Presedintele COR, Ion Tiriac, a interzis olimpicilor sa vorbeasca cu presa. Cum vi se pare aceasta idee?

    Nu stiu daca Tiriac a facut acest lucru. Eu cred doar ca i-a rugat. Am inteles ca la mijloc ar fi niste chestii contractuale. Nu vreau sa ma amestec prea mult in povestea asta. Eu sunt pentru libertatea de a vorbi, dar daca exista niste clauze contractuale referitor la acest lucru, cred ca ele trebuie respectate.

    Goana dupa dopati

  • Ion Tiriac a mai spus ca nu ar fi o drama daca Octavian Belu si Mariana Bitang nu ar mai antrena lotul national de gimnastica...

    Eu stiu cat de mult ii apreciaza si nu cred ca si-ar dori acest lucru. I-a sprijinit tot timpul.

  • Dar nu ar fi o drama daca ar pleca Belu si Bitang?

    Ar fi o mare problema. Sunt niste antrenori exceptionali. Nu trebuie sa-i pierdem pe Belu si Bitang. Trebuie sa tinem de ei.

  • Ati fost de acord cu mentinerea suspendarii Mihaelei Melinte?

    E o hotarare care s-a dovedit, dupa mine, corecta. A confirmat-o chiar si Comitetul International Olimpic. A fost o goana la aceasta Olimpiada dupa sportivii dopati. Vreau sa imi spuneti daca in toata delegatia noastra a fost vreun sportiv care a fost dopat inainte. Am fost curati si ne-am intors curati.

  • Dar poate Mihaela Melinte ar fi adus o medalie de aur pentru atletismul romanesc.

    Eu nu sunt pentru medalia patriotica cu orice pret.

  • Sportivii romani castiga destui bani?

    Daca o luam pe Catalina Ponor, care va primi 165.000 de euro, si impartim la 4 ani rezulta 40.000 de euro. Asta inseamna peste 3.000 de euro pe luna, ceea ce zic eu ca este foarte bine pentru o tara cum este acum Romania. Eu militez ca pentru Beijing 2008 sa facem un lot de sperante, cu sportive, antrenori si medici pe care sa ii platim cum trebuie, dar vizavi de Romania, nu de ceea ce este in alte tari, pentru ca atunci vom avea o problema. Trebuie sa ne gandim la ceea ce inseamna viata in Romania. Oamenii astia care sunt imaginea noastra in lume trebuie tratati cu atentie.

  • Fotbalistii din Romania castiga mult?

    Fata de cei din strainatate castiga o mizerie.

  • Dar fata de romanii de rand?

    Castiga foarte bine.

    BANI

    "Premiile pe care le dam acum sunt foarte mari. Sunt tari mai bogate ca noi, dar care nu dau premiile astea. Premiile noastre sunt foarte bune. Ele compenseaza, pe undeva, lipsa de remuneratie de pe parcursul celor 4 ani preolimpici" - Octavian Morariu, presedinte ANS

    RELATIE BUNA CU PRESEDINTELE COR

    In ciuda unor zvonuri potrivit carora nu ar avea o relatie tocmai buna cu presedintele COR, Ion Tiriac, Octavian Morariu sustine contrariul. "Am o relatie foarte buna cu Ion Tiriac. Vorbim foarte mult la telefon si nu suntem certati. Ieri, chiar am luat micul dejun impreuna", a comentat Morariu. Fostul jucator de rugby a marturisit ca isi doreste sa se intoarca la Federatia Romana de Rugby. "In momentul in care am venit in fruntea ANS mi-am luat 15 luni concediu fara plata de la firma pentru care lucram atunci. Dupa alegerile din toamna ma voi intoarce acolo, pentru ca vreau sa imi continuu munca inceputa."

    PREMII

    Sportivii medaliati cu aur la Atena vor primi cate 55.000 de euro. "Cel care propune si premiaza cu ocazia Olimpiadei este COR. Pentru fiecare medalie de aur obtinuta, un sportiv primeste 55.000 de euro. Aceasta suma nu se impoziteaza. Vor fi impozitate numai recompensele celor care au terminat pe locurile 4, 5 si 6. Eu zic ca sumele primite de sportivii medaliati la Olimpiada sunt foarte bune, chiar si in comparatie cu alte tari mult mai dezvoltate decat Romania", a explicat Morariu.
  • ×
    Subiecte în articol: sport romania medalii olimpiada morariu