x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Simona Halep a primit verdictul: doar 9 luni. N-a fost dopaj, ci contaminare

Simona Halep a primit verdictul: doar 9 luni. N-a fost dopaj, ci contaminare

de ​​​​​​​Adi Munteanu    |    06 Mar 2024   •   09:15
Simona Halep a primit verdictul: doar 9 luni. N-a fost dopaj, ci contaminare

 Pedeapsa pentru Simona Halep a fost redusă, de la patru ani la nouă luni, după audierile care au avut loc la TAS.

Totodată, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis, în unanimitate, anularea probei de sânge din pașaportul biologic al Simonei. Decizia vine după ce Halep a fost audiată în perioada 7 - 9 februarie, într-un ultim efort de a obține anularea suspendării de patru ani, dictată de ITIA și agenția mondială Antidoping, din activitatea competițională, ca urmare a acuzațiilor de dopaj cu roxadustat. Problemele au continuat însă în mai 2023, atunci când au fost descoperite „nereguli” la pașaportul biologic. Pe 11 septembrie, anul trecut, Tribunalul de la Londra a decis să o suspende pe Simona pe o perioadă de 4 ani.

Dat fiind faptul că decizia inițială de suspendare a fost dată pe 7 octombrie 2022, românca a stat deja suspendată mult peste cele 9 luni decise acum de TAS, ceea ce înseamnă că jucătoarea se poate întoarce pe terenul de tenis.

Ultimul meci de tenis al Simonei Halep a fost în august 2022, la US OPEN. Cu toate că nu a mai jucat din cauza suspendării, Simona Halep a continuat să se antreneze în cea mai mare parte a timpului în Dubai, sperând că decizia dată de TAS va fi una favorabilă și se va putea întoarce în circuit.

Ce va face acum Simona

În primul rând, Simona trebuie să-și intre cât mai repede în mână pentru a putea ataca circuitul WTA. Cum eași-a executat deja pedeapsa de 9 luni, poate intra în circuit chiar de săptămâna viitoare. În plus, ea va beneficia de wild carduri la toate turneele la care va dori să participe imediat ce va decide să revină pe teren. Ea poate să-și revendice și poziția în clasamentul mondial WTA. 

„Antidrogul iese șifonat din cazul Halep”

De asemenea, Simona va cere despăgubiri de la WADA și ITIA pentru pedeapsa exagerată primită în primă instanță. TAS a decis plata a 20.000 de franci elvețieni către Simona, însă sportiva noastră va cere, cu siguranță, mai mult pentru perioada în care a fost nevoită să stea în afara fenomenului aproape doi ani. „Agenția mondială antidrog și ITIA au ieșit șifonate din acest caz. Simona a luptat cu toți pentru a-și dovedi nevinovăția, și, iată, a reușit!”, au declarat avocații Simonei Halep după aflarea verdictului de la TAS.

×
Subiecte în articol: simona halep verdict dopaj contaminare