x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Cancellara, specialistul de la Liege

Cancellara, specialistul de la Liege

de Sorin Anghel    |    30 Iun 2012   •   19:05
Cancellara, specialistul de la Liege

Caravana Turului Frantei s-a pornit in aceasta dupa-amiaza spre Paris. Prologul desfasurat la Liege – Belgia a transformat un oras puternic industrializat intr-o atractie turistica pentru cateva milioane de iubitorii ai ciclismului. Unii s-au inghesuit pe marginea traseului de 6,4 kilometri pe care s-a desfasurat contra-timpul individual, altii au preferat sa se ascunda prin Valonia, o regiune cu multa verdeata si dominata de o liniste care parca te innebuneste, in asteptarea etapei de maine, care va avea sosirea la Seraing.

Belgienii se lauda ca sunt indragostiti de ciclism, dar publicul nu a fost unul tocmai fierbinte la startul Marii Bucle. Spectatorii s-au animat abia cand pe traseu s-a aflat Philippe Gilbert, rutier nascut chiar la Liege. Belgianul a sperat intr-o victorie la el acasa, insa a fost departe de ceea ce si-au dorit cei de la BMC, echipa pentru care pedaleaza in acest moment.

Campionul mondial la probei de contra-timp, Tony Martin, a fost lovit de ghinion inca de la startul Marii Bucle. Intr-un moment in care avea mari sanse de a-l alunga din fotoliul de lider al clasamentului intermediar pe francezul Sylvain Chavanel, neamtul a fost nevoit sa se opreasca pentru a-si schimba bicicleta. In aceste conditii, rutierul de la Omega Pharma-Quickstep a pierdut ocazia de a imbraca tricoul galben dupa Prolog. “Timpul meu era bun, dar am fost nevoit sa ma opresc. Am pierdut ocazia de a imbraca tricoul galben. Sper sa nu mai apara probleme in zilele urmatoare', a spus Martin imediat dupa ce a trecut linia de sosire.

Norocul lui Chavanel nu a tinut la nesfarsit. Bradley Wiggins a terminat cei 6,4 kilometri avand un timp mai bun cu cateva zecimi de secunda fata de francez si multi s-au grabit sa-l imbrace in galben pe rutierul de la Sky. Britanicul a fost in final al doilea, cel care a castigat cursa fiind Fabian Cancellara. Elvetianul a fost cu sapte secunde mai rapid ca Wiggins, reusind in aceasta dupa-amiaza sa obtina tricoul galben la Liege, dupa ce a realizat aceeasI performanta sI in 2004. Cadel Evans, principalul favorit la castigarea editiei din acest an a Marii Bucle, a avut o intarziere de 17 secunde fata de Cancellara si se afla pe locul 13 in clasamentul general. “Am facut o cursa fenomenala. Imi pare bine ca am reusit sa termin primul. Imi doresc foarte mult sa ajung in Franta purtand tricoul galben. Este o victorie care ma bucura foarte mult pe mine si pe familia mea', a declarat Cancellara, care i-a dedicat victoria sotiei sale si copilului pe care aceasta urmeaza sa-l nasca. Americanul Tejay Van Garderen, de la BMC, a primit tricoul alb, destinat celui mai bun rutier cu varsta sub 25 de ani.

Etapa de maine se intinde pe o distanta de 198 de kilometri, de la Liege la Seraing. Pe traseu sunt cinci catarari de gradul patru - Cote de Cokaifagne, Cote de Francorchamps, Cote de Lierneuz, Cote de Barvaux si Cote de Seraing – si un sprint intermediar, la Erezee.

CLASAMENT

1. Fabian Cancellara 7’13'

2. Bradley Wiggins 7’20

3. Sylvaind Chavanel 7’20'

×