x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Chiciură în loc de zăpadă

Chiciură în loc de zăpadă

05 Ian 2011   •   19:27
Chiciură în loc de zăpadă

145135-img-5792.jpgChiar dacă mulţi români s-au întors acasă, staţiunile montane de la noi din ţară nu au rămas goale. Camerele hotelurilor sunt acum pline de turişti veniţi din Republica Moldova şi Ucraina pentru a petrece Crăciunul şi Anul Nou pe rit vechi. Oameni cu stare, „ruşii” – aşa cum le spun instructorii de schi de pe Valea Prahovei – nu se uită niciodată la bani când vine vorba despre distracţie. Evident, românul profită la maximum de acest lucru. O recunosc proprietarii magazinelor unde se comercializează echipament pentru schi şi snowboard. Aceştia chiar au săltat un pic preţurile în această perioadă pentru a profita de apetitul spre cumpărături al oaspeţilor de peste hotare. Începutul lui ianuarie este perioada cea mai profitabilă a anului pentru „shop”-urile din Sinaia, Predeal sau Poiana Braşov.

Lucrurile nu sunt la fel de roz în ceea ce priveşte pârtiile de schi situate în cea mai aglomerată zonă montană de la noi din ţară. La Sinaia, pe Carp sau pe Drumul de Vară nu se poate coborî absolut deloc. Zăpada a fost spulberată de vântul care suflă zi de zi în Masivul Furnica. Ceva mai bine este în Valea Dorului. Bine,

nu-i perfect, dar măcar se poate schia pe o bucată lată de zece metri, paralel cu linia vechiului telescaun. Ninsorile au ocolit Sinaia în ultimele zile, dar monitorii de schi glumesc şi spun că stratul se îngroaşă în fiecare dimineaţă cu câte un centimetru datorită chiciurei care cade zilnic la Cota 2.000! Cei care folosesc te­lescaunul Leitner, situat pe Valea Soarelui şi aflat în proprietatea Primăriei, au nevoie de un alt ski-pass decât cel utilizat la instalaţiile de transport pe cablu (telescabină Sinaia – Cota 1.400 – Cota 2.000, telescaun Cota 1.400 – Cota 2.000, telescaun Valea Dorului) aparţinând celor de la Teleferic Prahova. În plus, în partea superioară a pârtiei este o porţiune cu pietre. Vântul suflă cu putere în zona Vf. Furnica, astfel că zăpada se depune foarte greu acolo. Pentru ca turiştii să poată merge de la Cabana Valea Dorului la staţia de jos a noului telescaun, a fost „desenată” o bretea de legătură care trece pe sub Vânturiş. www.jurnalul.ro transmite imagini live din Sinaia, de la Cota 1.400, Cota 2.000 şi Valea Dorului!

×
Subiecte în articol: schi express sporturi