x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi De Crăciun, poftiţi la schi!

De Crăciun, poftiţi la schi!

de Sorin Anghel    |    13 Dec 2009   •   00:00
De Crăciun, poftiţi la schi!
Sursa foto: www.jurnalul.ro/

Week-end-ul ce tocmai se încheie a însemnat deschiderea sezonului de schi în staţiunea hunedoreană Straja. E adevărat, s-a schiat mai mult pe iarbă decât pe zăpadă. Veştile bune vin însă de la Administraţia Naţională de Meteorologie, care ne anunţă că de mâine va ninge în toată ţara.


La fel cum suporterii pun presiune pe echipele de fotbal, la fel se comportă şi turiştii cu administratorii de pârtii. Vrând-nevrând, proprietarul teleschiului de pe pârtia Platoul Soarelui din staţiunea Straja a fost nevoit să pornească instalaţia de transport pe cablu.

"Am avut un grup de 20 de turişti din Oltenia. Mi-au cerut să le pornesc teleschiul şi să le închiriez schiuri şi clăpari. M-am conformat, chiar dacă stratul de zăpadă nu era suficient de gros", a povestit Valentin Hudă, administratorul cabanelor, teleschiului şi pârtiei Platoul Soarelui.

Vestea că se poate schia în staţiunea Straja s-a răspândit repede, mai ales că www.jurnalul.ro transmite imagini live de pe pista de schi din staţiunea hunedoareană. Ieri a fost agitaţie mare în Masivul Vâlcan după ce turişti din Oradea, Timişoara sau Craiova au urcat pe munte pentru prima zi de schi din această iarnă.

"E bine. În partea de sus, pârtia arată perfect. Mai jos începe să se vadă iarba", a explicat Cristi Brigean, unul dintre turiştii care a mers de la Oradea pentru a schia la Straja. Celelalte pârtii de schi din staţiunea hunedoreană sunt impracticabile.


ZĂPADĂ ARTIFICIALĂ
Acolo unde nu a nins, a fost suficient de frig pentru ca instalaţiile de zăpadă artificială să fie puse în funcţiune. La Buşteni, toate tunurile au muncit ieri fără încetare. "Dacă ţine frigul la fel ca acum, până la sfârşitul săptămânii viitoare fac zăpadă artificială pe toată pârtia", a precizat Mihai Dobre, administratorul pârtiei Kalinderu. La Cavnic, Şuior, Vatra Dornei, Băile Homorod şi Azuga instalaţiile de zăpadă artificială au albit pământul. Din păcate, la Predeal nu s-a efectuat revizia anuală, astfel că există emoţii mari în ceea ce priveşte înzăpezirea artificială. Intră pe www.jurnalul.ro şi urmăreşte imagini live de pe pârtiile de schi din România.


NINSOAREA îNCEPE LA NOAPTE
La Bâlea Lac, stratul de zăpadă a ajuns la o grosime de 40 de centimetri, în vreme ce în Masivul Postăvaru nu sunt mai mult de 5 centimetri. Va mai ninge slab, dar de mâine seară vremea se va înrăutăţi. În sud-vestul ţării vor fi ninsori viscolite. În următoarele două zile, aria precipiaţiilor se va extinde şi vremea va fi închisă, umedă şi rece, cu multe ninsori, exceptând Dobrogea, unde valorile termice vor fi ceva mai ridicate şi unde se aşteaptă precipitaţii sub formă de ploaie sau lapoviţă. Vor fi zile de iarnă, cu regim termic scăzut, dar şi cu multă umezeală şi intensificări ale vântului care vor amplifica senzaţia de rece.

×