x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Ion Ţiriac: "Nu mă sinucid dacă Nadal nu va mai veni la turneul de la Madrid"

Ion Ţiriac: "Nu mă sinucid dacă Nadal nu va mai veni la turneul de la Madrid"

13 Mai 2012   •   17:55

Fostul tenisman Ion Tiriac a declarat intr-un interviu acordat cotidianului ABC ca Rafael Nadal este foarte important pentru sportul mondial, dar daca spaniolul nu va veni anul viitor la turneul de la Madrid el nu se va "sinucide".

"Daca nu vine, promit ca nu o sa-mi trag una in cap, daca nu vine nu ma voi sinucide. Nu pot face mai mult. Nadal este influentat de anturajul sau. A vorbit la cald dupa o infrangere. Nu ii voi schimba modul de a gandi, nu pot sa spun daca vine sau nu. El este foarte important pentru sportul mondial si pentru Spania. La fel si Federer sau Djokovici", a spus Tiriac.

Ion Tiriac a precizat ca respecta faptul ca unii jucatori nu vor ca zgura sa fie albastra, dar el nu poate sa accepte asta. "Asta este viata. Ce vreti sa fac pentru ca Nadal sa nu se supere? Intotdeauna a primit tot ce a dorit. Eu nu pot sa joc pentru Nadal deoarece nu am jucat niciodata atat de bine ca el. Respect faptul ca ei nu vor zgura albastra, dar nu pot accepta. Sa mi se dea argumente. Sa nu mi se vorbeasca de traditie, repet in America este gri sau verde, in India este maro... In atletism pista este albastra, la Jocurile Olimpice de la Londra hocheiul se va juca pe albastru... Nu se cheltuiesc mii de euro fara sa se faca teste. Pentru un teren albastru se investeste de cinci ori mai mult decat pentru unul normal. Eu sunt convins, desi nu conteaza, nu eu sunt cel care joaca", a explicat el.

Intrebat daca poate supravietui Madridul fara Nadal si Novak Djokovici, Ion Tiriac a raspuns: "Tenisul inseamna mai mult. I-am vazut pe Laver, Emerson, Newcombe, Connors, Nastase, Borg, Agassi, McEnroe, spaniolii... Jucatorul vine si pleaca, sportul ramane. Sunt doi sau trei jucatori in prezent care sunt foarte importanti, este adevarat. Dar un promotor stie ca un mare eveniment nu se poate cladi pe un singur tenisman. Dimpotriva. Acest turneu este foarte mare, in zece ani a progresat cel mai mult. Spania merita acest turneu. Spania va mai avea cinci de Nadal in viitor, desi nu va fi usor, pentru ca astfel de jucatori nu se cumpara. Un Nadal se naste. Il consider pe Nadal o persoana magnifica, il admir pentru cum joaca si mai mult pentru ca a ramas cu picioarele pe pamant in ciuda a tot ce a castigat si a banilor obtinuti. Este o persoana normala, foarte importanta pentru Spania si pentru acest turneu".

Tiriac considera ca Spania are un potential imens in ceea ce priveste tenisul si nu depinde numai de Nadal. "Spania a castigat Cupa Davis fara Nadal. In Argentina. Spania este un potential imens. Domnul Nadal s-a nascut in tenis, imi amintesc ca Manolo Santana mi-a cerut o invitatie pentru un copil, despre care spunea ca va fi foarte bun. Era anul 2002. Nadal s-a nascut si va muri in tenis. Oamenii isi vor aminti intotdeauna de el ca de un mare campion al tenisului. Sunt sigur ca domnul Nadal, care este foarte generos, va da inapoi tenisului o parte din ceea ce a primit", a adaugat fostul sportiv.

Ion Tiriac a mentionat ca a intuit ca vor exista critici inca din prima zi, cand a vazut ca zgura este alunecoasa. "Ceea ce ma deranjeaza este ca niciun ziarist nu a spus ca albastrul este mai bun decat culoarea rosie. Mingea se vede mai bine si spectatorul este incantat, ceea ce ma interesa foarte mult. Imi asum criticile. Dar eu nu fac pista. Eu sunt nimeni aici, nu am nicio functie. Sunt convins ca albastrul da o vizibilitate mai buna, se vede mingea tot timpul. Administratorii din tenis au evaluat situatia. Au trimis oameni sa testeze zgura, au luat probe chimice pentru a confirma ca nu exista ceva nociv. Au fost cinci ani de teste. Eu nu pot sa spun mai mult. Nu am petrecut mai mult de doi la suta din timpul meu pentru sport, pentru ca am si alte lucruri de facut", a explicat el.

Tiriac a declarat ca nu a vorbit aproape cu niciun jucator despre zgura, dar i s-a comunicat ca majoritatea sportivilor este de acord cu culoarea albastra. "Nu stiu daca zgura albastra va ramane. ATP decide. Mie nu trebuie sa mi se spuna nimic, de aceea exista un director al turneului. Eu pot sa spun ce gandesc, pentru ca am trait in tenis ultimii 55 de ani, pentru ca am colaborat cu sase campioni mondiali, pentru ca am educat copii de 14 ani pana cand au ajuns sus, ca Vilas, Nastase, Leconte, Becker, Ivanisevic, Safin... Stiu un pic de tenis si cred ca trebuie sa progreseze. De fiecare data cand se schimba ceva sunt probleme. Mai intai la tie break, apoi la mingea galbena, la hawkeye... Mereu au fost nemultumiri", a incheiat Ion Tiriac.
Mediafax

×