x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Liderii sportului european se reunesc la București pentru Adunare Generală a Comitetelor Olimpice Europene

Liderii sportului european se reunesc la București pentru Adunare Generală a Comitetelor Olimpice Europene

de Redacția Jurnalul    |    05 Iun 2024   •   10:15
Liderii sportului european se reunesc la București pentru Adunare Generală a Comitetelor Olimpice Europene
Sursa foto: Hepta

Liderii sportului european se vor întâlni la București pe 6 și 7 iunie pentru cea de-a 53-a Adunare Generală a Comitetelor Olimpice Europene (EOC), un eveniment important înainte de revenirea Jocurilor Olimpice pe continent, la Paris 2024, după 12 ani.

Adunarea Generală, desfășurată la Palatul Parlamentului și organizată de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, va găzdui personalități din lumea sportului. Președintele EOC, Spyros Capralos, și președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, vor fi prezenți alături de membrii Comitetului Executiv al EOC și liderii Comitetelor Naționale Olimpice Europene (NOC) și ai Federațiilor Europene.

Thomas Bach va susține un discurs în fața participanților, fiind urmat de intervențiile lui Spyros Capralos și dr. Jan Lehmann, noul CEO al EOC, numit luna trecută pentru a consolida guvernanța și operațiunile organizației.

Într-o declarație premergătoare evenimentului, președintele EOC, Spyros Capralos, a subliniat importanța acestei reuniuni într-un moment crucial pentru sportul european:

„Suntem încântați să avem ocazia să ne aducem membrii împreună cu Jocurile Olimpice de la Paris 2024 care se apropie rapid. EOC este deosebit de onorat să-l găzduiască pe președintele CIO, Thomas Bach, la Adunarea Generală, într-un moment atât de interesant pentru sportul european. Adunarea de la București va permite EOC să discute despre cum să valorificăm oportunitățile viitoare și să transmitem un mesaj de pace și solidaritate prin sport.”

Evenimentul va include și o Gală de premiere pe 6 iunie, unde EOC va prezenta premiul inaugural Janez Kocijančič pentru cei mai buni sportivi ai Jocurilor Europene Kraków-Małopolska 2023, și câștigătorul ediției de iarnă a Premiului Piotr Nurowski, acordat unui tânăr sportiv care a excelat în sportul său și a întruchipat Valorile Olimpice.

În cadrul Adunării Generale, vor fi discutate progresele realizate de la ultima întâlnire din Istanbul, conform Agendei Strategice 2030. De asemenea, se va vota candidatura Istanbulului pentru găzduirea Jocurilor Europene din 2027, urmând succesul ediției din Polonia din 2023.

Vor fi prezentate și actualizări despre evenimentele EOC din 2025, inclusiv Festivalul Olimpic al Tineretului European de Iarnă și Vară și Jocurile Statelor Mici ale Europei.

Un punct important pe agenda Adunării Generale va fi o sesiune dedicată impactului Inteligenței Artificiale asupra industriei sportului, în contextul Agendei Olympic AI anunțate de CIO în aprilie.

Președintele Capralos a adăugat: „Europa se află în centrul sportului global, iar EOC își recunoaște rolul important de lider. Așteptăm cu nerăbdare ca Istanbulul să-și împărtășească planurile pentru Jocurile Europene din 2027. Adunarea Generală ne permite tuturor să reflectăm asupra activităților EOC și să discutăm despre oportunitățile și provocările oferite de Inteligența Artificială.”

Adunarea Generală va fi precedată de o reuniune a Comitetului Executiv al EOC pe 5 iunie.

(sursa: Mediafax)

×