x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Novak Djokovic a devenit cel mai vârstnic lider din istoria clasamentului ATP

Novak Djokovic a devenit cel mai vârstnic lider din istoria clasamentului ATP

de Redacția Jurnalul    |    08 Apr 2024   •   09:15
Novak Djokovic a devenit cel mai vârstnic lider din istoria clasamentului ATP
Sursa foto: Hepta

Novak Djokovic continuă să doboare recorduri în tenisul mondial. Începând de duminică, în cea de-a 419-a săptămână în care ocupă locul 1 mondial, sârbul va doborî recordul lui Roger Federer. El devine cel mai vârstnic lider din istoria clasamentului ATP.

Sârbul îl depășește pe elvețian începând de duminică, atunci când a împlinit 36 de ani și 321 de zile.

Unul dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile din lumea sportului, Djokovic a demonstrat o longevitate aproape de neegalat la vârful sportului său chiar și în cel de-al patrulea deceniu de viață. De la împlinirea vârstei de 30 de ani, la 22 mai 2017, sârbul a câștigat 31 de titluri la nivel de circuit, inclusiv 12 din cele 24 de Grand Slam-uri, 10 din cele 40 de trofee ATP Masters 1000 și două din cele șapte titluri ATP Finals.

„Munca asiduă și profesionalismul renumit al lui Djokovic în fiecare aspect al pregătirii, antrenamentului și recuperării sale au făcut ca el să rămână unul dintre cei mai buni sportivi din acest sport până la jumătatea vârstei de 30 de ani.”, scrie în mod elogios site-ul oficial al ATP.

„Djokovic practică de mult timp yoga și meditația pentru a contribui la bunăstarea sa fizică și mentală, în timp ce, de asemenea, face tot ce poate în ceea ce privește dieta sa pentru a se menține în formă.”, ma scrie atptour.com.

Sârbul a vorbit deseori despre faptul că apariția unor rivali mai tineri l-a împins spre performnțe mai mari, iar asta i-a permis să se confrunte în mod constant cu succes cu noile generații de vedete din circuitul ATP.

Djokovic a devenit pentru prima dată numărul 1 mondial pe 4 iulie 2011, la vârsta de 24 de ani. În schimb, ambii mari rivali ai lui Djokovic din „Big 3", Federer și Rafael Nadal, au ajuns pentru prima dată pe locul 1 la 22 de ani. Cel mai recent rival al lui Djokovic pentru prima poziție, Carlos Alcaraz, a devenit cel mai tânăr lider din istoria clasamentului ATP în septembrie 2022, la vârsta de 19 ani.

Cu toate acestea, în cei aproape 13 ani de când a devenit pentru prima dată numărul 1 mondial, Djokovic și-a petrecut un mare procent din timp în topul mondial al tenisului. Ziua de luni a marcat începutul celei de-a 419-a săptămâni în care Djokovic a devenit numărul 1 mondial, ceea ce înseamnă că acum are 109 săptămâni avans față de Federer (310 săptămâni), ocupantul locului al doilea.

În februarie 2023, Djokovic a depășit, de asemenea, recordul de 377 de săptămâni al lui Stefanie Graf, deținând astfel recordul pentru cele mai multe săptămâni petrecute de un jucător sau o jucătoare de tenis masculin sau feminin ca număr 1 mondial. Devenind acum cel mai în vârstă lider mondial din istoria clasamentului ATP, Djokovic a stabilit un alt record.

×
Subiecte în articol: novak djokovic roger federer atp