x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Povestea înotătoarei senzaţie de la JO. De ce era alungată din vestiar şi ce se ascunde în spatele succesului

Povestea înotătoarei senzaţie de la JO. De ce era alungată din vestiar şi ce se ascunde în spatele succesului

03 Aug 2012   •   18:51
Povestea înotătoarei senzaţie de la JO. De ce era alungată din vestiar şi ce se ascunde în spatele succesului

La numai 16 ani a reusit sa-si demoleze adversarele mai in varsta si sa scoata timpi comparabili cu cei ai inotatorilor de la proba de masculin, devenind senzatia Jocurilor Olimpice. Parintii inotatoarei chineze Ye Shiwen spun insa ca in spatele succesului de acum se ascund antrenamente inumane si o copilarie in care fost ridiculizata pentru corpul si puterea ei de barbat.

"De multe ori a fost alungta din vestiarul fetelor pentru ca fusese confundata cu un baiat. Ii place sa-si tunda parul scurt, pentru a evita casca de par", spune tatal inotatoarei.

De la varsta de sase ani, de cand a fost selectionata din scoala, copilaria lui Ye Shiwen s-a terminat.

"In Occident, platesti un antrenor ca sa te transforme in atlet. In China, insa, statul plateste totul, asa ca trebuie sa faci sacrificii in schimb", spune tatal sportivei, referindu-se la cantonamente. Anul trecut, campioana de acum isi suna parintii din creierii muntilor plangand ca nu mai suporta atmosfera rarefiata in care trebuie sa se antreneze.

"Fiica mea a muncit incredibil de mult, toata viata. Uneori i-a fost foarte greu, insa isi doreste sa faca asta. Niciodata n-a spus ca ar vrea sa renunte la inot. Stie ca este un drum greu, dar si l-a asumat".

Pentru a intra in programul riguros impus de echipa olimpica chineza, Ye Shiwen a trebuit sa se numere printre cei 20 de sportivi selectionati din 120.000 de candidati.

Insa parintii ei stiau inca de cand s-a nascut ca nu au o fiica obisnuita.

"Plangea atat de tare, incat am fost convinsi ca e baiat. Insa ne bucuram ca avem o fata".

×