x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi SUA sunt de acord cu participarea sportilor ruși și belaruși la JO 2024 de la Paris. Care sunt condițiile

SUA sunt de acord cu participarea sportilor ruși și belaruși la JO 2024 de la Paris. Care sunt condițiile

de Redacția Jurnalul    |    03 Feb 2023   •   12:30
SUA sunt de acord cu participarea sportilor ruși și belaruși la JO 2024 de la Paris. Care sunt condițiile
Sursa foto: Hepta

SUA sunt de acord cu participarea sportivilor ruși și belaruși la JO 2024 de la Paris dar sub drapel neutru și fără însemne naționale, scrie AFP.

"Trebuie să fie absolut clar că nu reprezintă statele rus sau belarus. De asemenea, ar trebui interzisă utilizarea drapelelor, emblemelor sau imnurilor Rusiei şi Belarus. Statele Unite au sprijinit suspendarea organismelor sportive din Rusia şi Belarus din federaţiile sportive internaţionale", spune Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. 

După invazia rusă în Ucraina, pe lângă sancțiunile economice și diplomatice occidentale, și sportivii au fost interziși de la evenimentele sportive internaționael. 

Ucraina cere interzicerea participării acestora la Olimpiada din 2024. 

Totodată, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a înaintat o propunere privind revenirea în competiții a sportivilor ruși și belaruși, sub drapel neutru și "să nu susţină în mod activ războiul din Ucraina"
"Niciun sportiv nu ar trebui să fie interzis din competiţie doar pe baza paşaportului său", a transmis CIO.

Kievul a amenințat boicotarea JO 2024 de la Paris și a acuzat CIO că este "promotor al războiului, crimei şi distrugerii". Ucrainei i s-a alăturat Polonia și țările baltice. 

De cealaltă parte, Comitetul Olimpic al Federației Ruse vrea participarea sportivilor săi la JO de la Paris fără condiții. 
"Carta Olimpică prevede că toţi sportivii ar trebui să participe pe picior de egalitate", a transmis acesta. 

 

×