x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei 2012: Belgia se bucură de Marea Buclă

Turul Franţei 2012: Belgia se bucură de Marea Buclă

de Sorin Anghel    |    27 Iun 2012   •   18:04
Turul Franţei 2012: Belgia se bucură de Marea Buclă

Belgia, Elvetia sI Franta sunt tarile prin care trece editia din acest an a TuruluI Frantei. Anul viitor, la editia cu numarul 100, startul va fi din Corsica.

A inceput sarbatoarea la Liege. Drumurile care duc spre orasul din Valonia s-au aglomerat brusc in aceasta saptamana. Localnicii sunt constienti de importanta pe care o joaca ciclismul in viata lor si ii primesc pe turisti cum stiu ei mai bine. In Liege, centru siderurgic foarte important la nivel european, nu traiesc mai mult de 190.000 de suflete, dar in aceste zile, cand are loc startul Turului Frantei, populatia s-a triplat.

Cand intri in casa oricarui locuitor din Valonia, la intrare vei da peste cateva perechi de pantofi pentru ciclism. Este semnul cel mai clar ca acest sport reprezinta un mod de viata pentru aproape oricine, indiferent de varsta. E adevarat, nu exista atat de multe piste pentru biciclete ca in Olanda, dar traseele pe care poti pedala sunt mult mai spectaculoase. Sa treci peste dealurile inverzite ale Valoniei este o adevarata placere. Casele sunt construite in cel mai simplu mod, par toate facute de aceeasi mana, iar animalele care pasc lenes din loc in loc sunt enervant de calme. Este vorba de un calm specific Belgiei, o tara in care ai impresia ca nu se intampla nimic.

Dar se intampla!!! Azi, la Foire Internationale din Liege s-a deschis Caravana Turului Frantei la ciclism, ocazie cu care cateva mii de oameni au venit sa se bucure de Marea Bucla. Sponsori, organizatori, rutieri, parteneri, ziaristi sau simpli turisti s-au aflat impreuna in acelasi loc, la doar doi pasi de fluviul Meuse, care strabate orasul. Maine va avea loc prezentarea oficiala a echipelor in Piata Saint Lambert din Liege. Marele Start este programat sambata, dar lumea ciclismului mondial sarbatoreste deja editia cu numarul 99 a Tour de France.

Contador, regretat de catre organizatori
Alberto Contador este cel mai mare absent de la editia din acest an a Turului Frantei. Rutierul spaniol a castigat Marea Bucla in 2007 si 2009, dar acum este suspendat dupa ce a fost depistat pozitiv la un control anti-doping desfasurat la editia din 2010, atunci cand a castigat tricoul galben. Ulterior, victoria i-a fost anulata, astfel ca Andy Schleck, absent si el acum din cauza unor probleme de natura medicala, a fost declarat invingator. Christian Prudhomme, directorul Turului Frantei, recunoaste ca absenta luI Alberto Contador conteaza foarte mult in acest moment. "Dupa ce se va da startul, voi uita de orice absent sI ma voi concentra asupra cursei. Absenta lui Contador doare, insa acestea sunt regulile ciclismului. El este un rutier foarte bun. Imi amintesc ca anul trecut a avut cateva atacuri foarte bune, care au animat cursa. El este un sportiv foarte bun, care o sa fie puternic si dupa ce isi va termina suspendarea', este de parere Christian Prudhomme.

×