x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei: Bradley Wiggins, noul tricou galben

Turul Franţei: Bradley Wiggins, noul tricou galben

07 Iul 2012   •   15:34
Turul Franţei: Bradley Wiggins, noul tricou galben

L’Equipe a scris in editia de astazi ca Marea Bucla urca in munti dupa 3 zile de siesta si cazaturi. Prima destinatie montana a rutierilor care pedaleaza pentru castigarea tricoului galben a fost La Planche des Belles Filles. Linia de sosire a fost trasa chiar pe pista pentru schi fond si biatlon, nu inainte ca un grup de ecologisti sa protesteze impotriva autoritatilor locale, care au taiat o bucata de padure pentru a face loc unei parcari cu dimensiuni impresionante.

Statiunea montana situata in partea de rasarit a Hexagonului are si o legenda. In 1636, in timpul unui asediu al armatelor suedeze, fetele tinere si frumoase din zona s-au refugiat in munti pentru a scapa de soldatii scandinavi care jefuiau tot ce intalneau in cale. Cand au fost descoperite, domnisoarele s-au aruncat in apa unui iaz. ãeful atacatorilor, innebunit dupa o localnica, a incercat, fara succes, sa-si salveze iubita de la inec. Suparat, militarul a scris cu pumnalul pe o scandura de lemn La Planche des Belles Filles. Mai jos de statiunea montana este orasul minier Plancher-les-Mines.

ãapte secunde avans dupa Prologul de la Liege i-au fost suficiente lui Fabian Cancellara sa poarte vreme de 7 zile tricoul galben. Ieri dupa-amiaza, elvetianul a predat sefia clasamentului general. In locul sau, fruntas este acum Bradley Wiggins, care are un avans de 10 secunde fata de rivalul sau, Cadel Evans. Cei doi au fost cronometrati cu acelasi timp inregistrat de catre Christophe Froome, de la Sky. Nibali, un alt pretendent la tricoul galben, este acum pe locul al treilea in clasamentul general, fiind la 6 secunde in spatele lui Cadel Evans.

Maine, Turul Frantei iese din Hexagon si ajunge, in etapa a 8-a, la Porrentruy – Elvetia. Traseul cuprinde sapte catarari. Cea mai grea va fi Col de la Croix, gradul intai din punctul de vedere al dificultatii, fiind situata cu 16 kilometri inaintea linie de sosire. Startul se va da din Franta, de la Belfort, un oras aflat foarte aproape de granita cu Elvetia. Specialistii considera ca aceasta poate fi etapa cheie a editiei din acest an a Marii Bucle. Profilul traseului le poate permite o revenire spectaculoasa rutierilor care au intarzieri de pana la 3 minute in clasamentul general.

CLASAMENT GENERAL

1. Bradley Wiggins 0

2. Cadel Evans +10'

3. Vincenco Nibali +16'

×