x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei: Concurenţă mare pe tricoul verde

Turul Franţei: Concurenţă mare pe tricoul verde

de Sorin Anghel    |    26 Iun 2012   •   09:07
Turul Franţei: Concurenţă mare pe tricoul verde

● Corespondenta de la Liege

Startul Marii Bucle este tot mai aproape, astfel ca specialistii in ciclism se intrec in analize care de care mai amanuntite. Tricoul verde, destinat celui mai bun sprinter, a reprezentat de fiecare data o miza uriasa in Turul Frantei.

Anul acesta, cinci rutieri – Mark Cavendish, Matt Goss, Jose Juaquin Rojas, Andre Greipel si Peter Sagan – se inscriu pe lista oamenilor care au sanse mari de a termina pe primul loc in clasamentul sprinterilor. Sa tinem totusi cont ca absenteaza Tom Boonen si Thor Hushovd. Acestia au preferat sa nu participle la Turul Frantei pentru a fi in forma la Jocurile Olimpice de la Londra.

Britanicul Mark Cavendish se bucura acum de un val urias de popularitate, fiind cel care in 2011 a castigat tricoul verde in Marea Bucla si a devenit campion mondial cateva saptamani mai tarziu. Cu 20 de victorii in Turul Frantei, rutierul de la Sky pleaca acum cu prima sansa. In privinta sa au aparut insa informatii ca va abandona inaintea Pirineilor pentru a fi in forma la Jocurile Olimpice. Intre ultima etapa din Marea Bucla si cursa de la Londra sunt numai 6 zile distanta. Cavendish va fi nevoit sa dea totul in prima saptamana. Cand se va ajunge la etapele de munte, prioritatea echipei sale va fi Bradley Wiggins, care si-a propus castigarea tricoului galben. Matt Goss, 25 de ani, vicecampion mondial, pedaleaza anul acesta pentru Orica GreenEdge si este considerat al doilea favorit la tricoul verde. Spre deosebire de Cavendish, Goss a anuntat ca va parcurge tot traseul din Marea Bucla. Jose Juaquin Rojas a fost al doilea in 2011 in clasamentul sprinterilor si urmareste ca anul acesta sa fie si mai bun.

Ramane de vazut ce tactica va adopta rutierul de la Movistar. Va pedala in ritmul sau ori va merge in functie de ceea ce vor face rivalii sai? Sportivul in varsta de 27 de ani a avut mai multe conflicte cu Mark Cavendish la editia de anul trecut a Turului Frantei, astfel ca isi doreste foarte mult ca in 2012 sa castige tricoul verde. Andre Greipel va anunta daca va lupta pentru tricoul verde abia dupa prima saptamana. Rutierul german a fost o vreme coechipier cu Mark Cavendish, insa acum cei doi au ajuns mari rivali din cauza faptului ca britanicul nu a stiut niciodata sa le multumeasca celor care l-au ajutat. Peter Sagan vine pentru prima oara in Turul Frantei si pedaleaza pentru Liquigas, echipa unde sunt doi rutieri foarte buni: Ivan Basso si Vicenzo Nibali. Cei doi italieni au sanse mari la tricoul galben, dar este de asteptat ca Basso sa traga pentru Nibali.

Il Giro 2013 incepe la Napoli
Organizatorii Turului Italiei au anuntat ca anul viitor startul va fi gazduit de Napoli. Daca startul si sosirea au fost stabilite, inca exista multe necunoscute in ceea ce priveste traseul fiecarei etape. Existe necunoscute chiar si in privinta primei etape din cauza faptului ca organizatorii nu s-au decis daca e bine sa deseneze un traseu pe Coasta Golfului Napoli sau sa aranjeze un contra-timp prin oras. Venirea Il Giro la Napoli face parte dintr-un program ce are ca scop imbunatatirea imaginii orasului din sudul Italiei.

×
Subiecte în articol: sporturi turul frantei 2012